Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Μια φρικτή αυτοκτονία και μία άγρια δολοφονία που αναστάτωσαν τον απόκοσμο κόσμο της Black Metal σκηνής

Σατανισμός. Φωτιές σε εκκλησίες. Πεντάλφες. Επικλήσεις στον Εωσφόρο. Πρόσωπα βαμμένα στο χρώμα του νεκρού. Μια φρικτή αυτοκτονία και μια άγρια δολοφονία. Μπορεί όλα αυτά να φέρνουν στο μυαλό σας κάποια ανατριχιαστική ταινία τρόμου, όμως, δεν είναι.

Είναι τα στοιχεία που έκαναν γνωστή στα πέρατα του κόσμου την Black Metal σκηνή της Νορβηγίας και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μουσικοί και οπαδοί της Νορβηγικής black metal σκηνής έλαβαν μέρος σε πάνω από 100 εμπρησμούς χριστιανικών εκκλησιών στη Νορβηγία την περίοδο 1992-1996.

Ορισμένα από τα κτίρια που κάηκαν ήταν εκατοντάδων ετών και θεωρούνταν σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα. Ο κιθαρίστας Infernus και ο Gaahl πρώην τραγουδιστής των Gorgoroth είχε συμφωνήσει με το κάψιμο εκκλησιών λέγοντας, σε διάφορες συνεντεύξεις τους πως «θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερες τέτοιες ενέργειες, και πως θα πρέπει να ξαναγίνουν τέτοιες πράξεις».«Τραγουδάω metal δεν είναι δυνατόν να μιλάω για αγάπες και λουλούδια», είχε πει κάποτε ένας αστέρας της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής κάτι που φαίνεται να πήραν στα σοβαρά τα μέλη δυο συγκροτημάτων που είναι και οι «σκοτεινοί» πρωταγωνιστές της πλέον αιματοβαμμένης ιστορίας στο συγκεκριμένο μουσικό χώρο.

Η αυτοκτονία του «Dead»
Η ιστορία έχει αφετηρία στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Στη Νορβηγία το Black Metal έχει «κλέψει» τις καρδιές των πιτσιρικάδων που φτιάχνουν το ένα συγκρότημα μετά το άλλο. Στίχοι σκοτεινοί με ατελείωτες αναφορές στον σατανισμό και τον αποκρυφισμό, ενδυματολογικό στυλ ανάλογο και δράση που υμνούσε τον Εωσφόρο.

Το σημαντικότερο ίσως από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής ήταν οι Mayhem. Η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η 8η Απριλίου του 1991. Εκείνη την ημέρα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Per Yngve Ohlin (που είχε το προσωνύμιο «Dead» δηλαδή νεκρός), αυτοκτόνησε στο σπίτι που μοιράζονταν με την μπάντα.

Βρέθηκε νεκρός με τις φλέβες του κομμένες και με ανοιχτό κεφάλι αφού αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα η οποία ανήκε στον κιθαρίστα των Mayhem Oystein Aarseth (γνωστός και ως «Euronymous»).

Ο αυτόχειρας άφησε πίσω του ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε «Συγγνώμη για όλο αυτό το αίμα» και περιλάμβανε μια ακόμα συγγνώμη για την χρήση της καραμπίνας στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Τον νεκρό βρήκε πρώτος ο Euronymous ο οποίος… «γοητευμένος» από το θέμα, πριν καλέσει την αστυνομία πήγε σε ένα κοντινό κατάστημα και αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης. Επέστρεψε στο σπίτι και αφού έκανε μερικές… διορθώσεις στο χώρο (όπως ο ίδιος είπε αργότερα «τακτοποίησε» το μαχαίρι και την καραμπίνα δίπλα στον αυτόχειρα), φωτογράφισε το πτώμα. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα το εξώφυλλο του bootleg live album «Dawn of the Black Hearts»!Πέρα από αυτό, όμως, φήμες που αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τα μέλη του συγκροτήματος (άγνωστο αν πράγματι έγινε έτσι ή απλά ειπώθηκε για να ενισχύσει το σκοτεινό προφίλ των Mayhem), ανέφεραν πως ο Euronymous είχε κάνει στιφάδο τα κομμάτια του εγκεφάλου του Ohlin και έφτιαξε κολιέ με κομμάτια του κρανίου του. Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έδωσε αυτά τα κολιέ σε μουσικούς τους οποίους θεωρούσε άξιους!

Ο Varg Vikernes και η δολοφονία του Euronymous
Ένας από τους πρώτους εμπρησμούς εκκλησιών και ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος είναι αυτός που κατέστρεψε την «Fantoft» μία ξύλινη εκκλησία που αποτελούσε -πέρα από λατρευτικό χώρο- και αξιοθέατο καθώς υπήρχε εκεί από τον 12ο μ.Χ. αιώνα

Οι αστυνομικοί πίστευαν πως πίσω από τον συγκεκριμένο εμπρησμό ήταν ο Varg Vikernes των Burzum (one-man band). Τίποτα, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε μέχρι που ο Vikernes συνελήφθη για την άγρια δολοφονία του Euronymous το 1993. Τότε, προφανώς, ο Vikernes…. «απελευθερώθηκε» και έβαλε την φωτογραφία της εκκλησίας Fantoft μετά τον εμπρησμό της στο εξώφυλλο στο album Aske (στα Νορβηγικά σημαίνει τέφρα)!

Η 10η Αυγούστου του 1993, είναι η δεύτερη ημερομηνία ορόσημο για την Black Metal σκηνή της Νορβηγίας. Ο Varg Vikernes των Burzum στην κυριολεξία κατέσφαξε τον κιθαρίστα των Mayhem!

Εκείνο το βράδυ, ο Vikernes μαζί με τον Snorre Ruch των Thorns ταξίδεψαν από το Μπέργκεν ως το διαμέρισμα του Aarseth στο Όσλο. Όταν έφτασαν εκεί ο Vikernes και ο Aarseth άρχισαν να τσακώνονται. Κάποια στιγμή οι δύο μουσικοί πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν να παλεύουν. Κάποια στιγμή ο Vikernes μαχαίρωσε τον Euronymous ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος μέσα σε μία λίμνη αίματος.Το θέαμα αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως «έφτιαξε» τον Vikernes ο οποίος συνολικά έπληξε το θύμα του 23 φορές. Δύο στο κεφάλι, πέντε στο λαιμό, και 16 φορές στην πλάτη! Ο Vikernes δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις πληγές που βρέθηκαν στο πτώμα του Aarseth προκλήθηκαν από σπασμένα γυαλιά που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του τσακωμού τους. Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, δεν έπεισε κανέναν καθώς τα τραύματα ήταν ξεκάθαρο πως προέρχονταν από μαχαίρι και μάλιστα με ιδιαίτερο μίσος.Κανείς δεν έμαθε ποτέ τους πραγματικούς λόγους αυτού του άγριου φονικού. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως Vikernes και Aarseth στην ουσία έδωσαν μια άγρια μάχη για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Black Metal σκηνή αλλά και με το οικονομικό όφελος που θα έφερνε ο άτυπος τίτλους του «σκοτεινού πρίγκηπα» της Νορβηγίας.

O Vikernes ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Aarseth και ο Bard «Faust» Eithun είχαν συνωμοτήσει για να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου και να βιντεοσκοπήσουν το σκηνικό, χρησιμοποιώντας μια συνάντηση σχετικά με ένα ανυπόγραφο συμβόλαιο ως πρόσχημα. Επίσης, στο δικαστήριο είπε πως το βράδυ της δολοφονίας πήγε να παραδώσει στον Aarseth το υπογεγραμμένο συμβόλαιο και εκείνος τον έβρισε και αμέσως μετά του επιτέθηκε πρώτος.Όποια και είναι η αλήθεια, λίγες ημέρες αργότερα ο Vikernes συνελήφθη και τον Μάιο του 1994 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για την δολοφονία του Euronymous και τους εμπρησμούς τεσσάρων εκκλησιών. Την ετυμηγορία των δικαστών ο Vikernes την υποδέχθηκε χαμογελώντας στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή. Το 2003 του χορηγήθηκε μια σύντομη άδεια και προσπάθησε να διαφύγει στο Tonsberg, αλλά λίγο μετά κατάφεραν να τον συλλάβουν εκ νέου για την οδήγηση ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο μετέφερε διάφορα πυροβόλα όπλα. Στη φυλακή ασχολήθηκε με τον γερμανικό παγανισμό και κυκλοφόρησε δύο σκοτεινά -dark ambient- άλμπουμ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 2009.Τον Ιούλιο του 2013, όμως, συνελήφθη και πάλι κατηγορούμενος από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πως σχεδίαζε μια μαζική σφαγή. Ο Vikernes που ζούσε στη Γαλλία με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά είχε ασπαστεί την νεοναζιστική ιδεολογία, υιοθετόντας ακραίες ρατσιστικές απόψεις ενώ είναι ενδεικτικό πως ήταν ένα από τα 530 άτομα που έλαβαν το μανιφέστο του Μπρέιβικ πριν τις μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011.

Ο Vikernes συμμετείχε και αυτός στους Mayhem με το προσωνύμιο «Count Grishnackh», ως μπασίστας. Το 1994, μετά δηλαδή την πρώτη του καταδίκη, κυκλοφόρησε το θρυλικό πλέον άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas». Ένας δίσκος για τον οποίο κυριολεκτικά σκοτώθηκαν να τον βγάλουν. Είναι ίσως ο μόνος δίσκος στην ιστορία της μουσικής που όταν κυκλοφόρησε ένας από τους μουσικούς είχε δολοφονηθεί, ένας άλλος είχε αυτοκτονήσει ενώ ο τρίτος (από τα συνολικά πέντε μέλη) βρισκόταν στη φυλακή!

Η ταινία
Όπως κάθε γεγονός που συγκλονίζει μια χώρα ή ολόκληρο τον πλανήτη, έτσι και η αιματοβαμμένη ιστορία των Νορβηγών Mayhem, σύντομα θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η ταινία θα είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του 1998, το «Lords of Chaos» το οποίο καταγράφει όλα όσα σημάδεψαν την black metal σκηνή της χώρας. Σκηνοθέτης θα είναι ο Σουηδός Jonas Akerlund, ο οποίος στα νιάτα του ήταν μπασίστας στους «Bathory»! Η ταινία ξεκινά με τον 17χρονο Euronymous να έχει στόχο την δημιουργία του «αληθινού νορβηγικού Black Metal» και φτάνει μέχρι το ξέσπασμα της βίας. Τους δύο βασικούς ρόλους, αναλαμβάνουν οι Rory Culkin (Scream 4, Signs) και ο Caleb Landry Jones (X-Men: First Class).

Η ταινία, πάντως αν και ακόμα δεν έχει βγει στις κινηματογραφίες αίθουσες φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την σημαντικότερη από αυτές να έρχεται από τον μπασίστα των Mayhem, Necrobutcher, ο οποίος μιλώντας στο Rollingstone.com είπε πως: «Το βιβλίο "Lords of Chaos" είναι ένα μάτσο χάλια. Θα προσπαθήσω να σταματήσω την ταινία με κάθε τρόπο. Πες στους Σουηδούς (εννοεί τον Akerlund) και στο Χόλιγουντ, να πάνε να γαμ...ούν».

Διαβάστε στο Magazino
 http://www.forzajuve.gr/2016/04/blog-post_11.html
Το απίστευτο παρασκήνιο πίσω από το θρυλικό «Ρόκυ». Σάρωσε στα Όσκαρ, έγινε ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchise στην ιστορία της 7ης τέχνης και απογείωσε την καριέρα του σεναριογράφου και πρωταγωνιστή. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/04/magazino_1.html
Οι 16 καλύτερες πολεμικές μηχανές και επίλεκτα τάγματα του κόσμου. Είναι γεγονός ότι η πολεμική ιστορία βρίθει από στρατιωτικές ελίτ που έγραψαν ένδοξες στιγμές και χρυσές σελίδες στην επικράτεια των εχθροπραξιών. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/04/magazino.html
Τα εντυπωσιακά υπεραυτοκίνητα που μεταφέρουν τους ηγέτες του πλανήτη. Κατέχουν το «τιμόνι» της χώρας τους και επιλέγουν το… τιμόνι που τους μεταφέρει να τους προστατεύει. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/blog-post_4.html
Πώς γεννήθηκε η πόλη της αμαρτίας που ικανοποιεί και τις πιο διεστραμμένες αντρικές φαντασιώσεις. Μια μητρόπολη στην καρδιά της ερήμου της Νεβάδα έμελλε να μετατραπεί σε ναό τζόγου, σεξ και ενήλικης διασκέδασης. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_92.html
Ιστορικοί κώδικες που ακόμη δεν έχουν «σπάσει». Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, σε ένα άρθρο που έγραψε στα 1841, ισχυριζόταν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν πως η δημιουργία ενός απροσπέλαστου κώδικα, είναι κάτι σχετικά εύκολο. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/11.html
Ο «δρόμος του θανάτου» και άλλοι 11 παράξενοι δρόμοι του κόσμου. Τις περισσότερες φορές οι ταξιδιώτες ανυπομονούν να φτάσουν στον προορισμό τους, αφού με την άφιξή τους ξεκινά ουσιαστικά το ταξίδι ή οι διακοπές τους. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_23.html
Το χρονικό της δολοφονίας της «Μαύρης Ντάλιας» που συνεχίζει να στοιχειώνει τα αστυνομικά χρονικά. Μια μητέρα που βόλταρε αμέριμνη με το παιδί της στους δρόμους του Λος Άντζελες έμελλε να απαντήσει το ειδεχθές πρόσωπο του τρόμου. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_29.html
Οι πιο περίεργες μηχανές του κόσμου. Μηχανές και μηχανάκια έχουμε θαυμάσει πολλά και διάφορα, από φιλόδοξα concepts μέχρι και υπέροχες δημιουργίες που είδαν τελικά το φως της παραγωγής. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_64.html
Η συγκλονιστική ζωή του Μπρους Λι. Είναι ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών και το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του χώρου. Αστέρας του κινηματογράφου και σκηνοθέτης, ο Μπρους Λι δεν ήταν άλλος ένας «σκληρός» του σινεμά που έσπαγε τους κακούς στο ξύλο. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_28.html
Η ιστορία και η δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης της Ιταλίας. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση ακραίων Μαρξιστών-Λενινιστών που έδρασε στην Ιταλία. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_21.html
Τα μεγάλα και άλυτα μυστικά του τάγματος των Ναΐτών. Δεν είναι πολλές οι σκιώδεις και αποκρυφιστικές οργανώσεις που έχουν μαγνητίσει διαχρονικά το συλλογικό φαντασιακό όσο το περιβόητο χριστιανικό μοναστικό τάγμα και μάλλον υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. [Ολόκληρο το θέμα +]
http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_5.html
Πέντε ταινίες που αποκλείεται να δεις μέχρι το τέλος. Υπάρχουν πολλά είδη σινεμά. Το καλό σινεμά, το κακό, το μέτριο και αυτό που κάποιες φορές αναρωτιέσαι γιατί έχει δημιουργηθεί. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_392.html
Εργα και ημέρες του «βασιλιά της κοκαΐνης» Πάμπλο Εσκομπάρ. Ήταν ο βασιλιάς» της κοκαΐνης. Τις δεκαετίες '70 και '80 έφτασε να ελέγχει έως και το 80% της διακίνησης του σκληρού ναρκωτικού. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/11/adidas-puma.html
Η ιστορία της Adidas που έφερε την… ίδρυση της Puma. Μια γερμανική οικογένεια που έμελλε να αφήσει το όνομά της στην αθλητική βιομηχανία, δύο πασίγνωστες εταιρείες και μια πολύ μεγάλη κόντρα συνθέτουν το παζλ της Adidas, της εταιρείας που ντύνει σήμερα τη Γιουβέντους. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_131.html
Η μεγάλη σφαγή και το ξεκαθάρισμα της Μαφίας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Νομίζετε πως η γιορτή των ερωτευμένων περιλαμβάνει μόνο λουλούδια και αγάπες; Λάθος. Όταν η ειρωνεία κλείνει το μάτι, η μέρα του έρωτα και του πάθους μετατρέπεται σε αδίστακτες ώρες φονικών μακελειών! [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_2.html
Τα πιο φρικτά βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Η εποχή που είναι γνωστή ως «Σκοτεινά Χρόνια», ο φοβερός και τρομερός ευρωπαϊκός Μεσαίωνας, λογίζεται ως μια από τις πλέον βίαιες ιστορικές εποχές. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/02/10.html
Τα 10 ξεκαθαρίσματα κορυφαίων μαφιόζων μέσα από πραγματικές φωτογραφίες. Ο πόλεμος του οργανωμένου εγκλήματος και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αφήνουν πίσω τους ένα σωρό θύματα. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_600.html
Μια φωτογραφική πανδαισία από όμορφα κορίτσια με τατουάζ. Τατουάζ και γυναίκες, ένας υπέροχος συνδυασμός! Ειδικά όταν η γυναίκα έχει τύπο και μπορεί να το «υποστηρίξει», το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_187.html
Η πολυτάραχη ζωή του μεγαλύτερου μαφιόζου Αλ Καπόνε. Ο γιος μιας φαμίλιας ιταλών εμιγκρέδων κατάφερε να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής μαφίας σφραγίζοντας με την εγκληματική ζωή του τα παγκόσμια χρονικά του οργανωμένου εγκλήματος. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_539.html
Το θρυλικό τάγμα των Ναΐτών και οι συνομωσίες που το περιβάλουν. Εκατοντάδες χρόνια πίσω, ένας νεαρός μοναχός στην Ιερουσαλήμ προσέγγισε επιφυλακτικά δύο ιππότες και τους ρώτησε... [Ολόκληρο το θέμα +]
http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_898.html
Η ιστορία του νησιού της βόρειας Ιταλίας που… μυρίζει θάνατο. Βλέποντας κανείς από μακριά το Ποβέλια νιώθει ότι πρόκειται για ένα μικρό ειδυλλιακό νησάκι, «εμπνευσμένο» από τον ρομαντισμό της Βενετίας, που βρίσκεται πολύ κοντά του. [Ολόκληρο το θέμα +]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου