4 Μαΐ 2016

Η μεγάλη κοροϊδία που «τρώει» ο Έλληνας φίλαθλος για το αγγλικό ποδόσφαιρο

Η Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, λοιπόν, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Πράγματι είναι έκπληξη μεγατόνων και μια επιτυχία που ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη. Και είναι μια όμορφη έκπληξη γιατί ταρακούνησε τα ποδοσφαιρικά νερά του Νησιού αλλά και τα στάσιμα νερά της Γηραιάς Ηπείρου.

Αρθρογραφία | Ποδόσφαιρο

Με αφορμή το τρομερό επίτευγμα της ομάδας του Ιταλού προπονητή, διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχει το «αγαπημένο» και «προστατευμένο» αγγλικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Ας κάνουμε μία υπόθεση…

Το μέγεθος της Λέστερ είναι μικρό και οι έως τώρα επιτυχίες της ανύπαρκτες. Με ποια ομάδα της Serie A θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τη Λέστερ; Με την Μπάρι (που δεν είναι φέτος στην πρώτη κατηγορία); Με την Παλέρμο; Με την Ουντινέζε; Με μια τέτοια πάντως. Μπορεί και λίγο υποδεέστερη.

Το φετινό Καμπιονάτο το κατέκτησε η Γιουβέντους. Ας υποθέσουμε πως το έπαιρνε η Παλέρμο ή η Ουντινέζε. Το πρώτο πράγμα που θα ακούγαμε είναι «πού κατάντησε το πάλαι ποτέ φαντασμαγορικό Καμπιονάτο» ή «Πού είναι οι μεγάλες ομάδες της Ιταλίας;» ή «Κατάντια του ιταλικού ποδοσφαίρου να το παίρνει η Ουντινέζε».

Στην ίδια περίπτωση, για την Αγγλία, ακούμε πως είναι το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί που μπορεί να γίνει πραγματικότητα η έκπληξη και ένα σωρό παράγωγες εκφράσεις. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή απλά συντηρείται ένας μύθος;

Πριν συνεχίσουμε, οφείλουμε να πούμε πως πρώτοι εμείς εδώ από το forzajuve.gr έχουμε τονίσει και αρθρογραφήσει στο παρελθόν πως το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι χειρότερο από κάποια άλλα πρωταθλήματα.

Τι δείχνουν όμως οι αριθμοί;

Από τη σεζόν 1994-95 που η Μπλάκμπερν κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ μέχρι να έρθει η σειρά της Λέστερ, το πρωτάθλημα της Αγγλίας το έχουν πάρει μόλις τέσσερις ομάδες (Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Σίτι). Έχουν μοιραστεί δηλαδή 20 τρόπαια σε τέσσερις συλλόγους.

Στην αντίστοιχη 20ετία, στην Ιταλία, τα 20 τρόπαια τα έχουν πάρει πέντε ομάδες (Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Λάτσιο, Ρόμα). Και αν θέλουμε να πάμε και τέσσερα-πέντε χρόνια πιο πίσω, έχει πάρει ένα πρωτάθλημα η Λιντς στη Βρετανία και ένα η Σαμπντόρια στην Ιταλία.

Πέντε ομάδες έχουν κατακτήσει στο ίδιο διάστημα και το πρωτάθλημα Ισπανίας (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Λα Κορούνια, Βαλένθια). Έξι είναι οι νικήτριες ομάδες στη Γερμανία (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Καϊζερσλάουτερν, Βέρντερ, Στουτγάρδη, Βόλφσμπουργκ).

Δηλαδή μέχρι φέτος που ήρθε η Λέστερ να εκπλήξει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, η Αγγλία είχε το λιγότερο πλουραλισμό στις κατακτήσεις τροπαίων από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Και όμως, στην Ελλάδα παραμένει ο μύθος του καλύτερου και πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος της Ευρώπης. Και μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την ποδοσφαιρική σχολή που έχει μόλις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν έχει κατακτήσει ποτέ Euro…

6 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα...! Είναι υπερτιμημένο πολύ αλλά αυτό επειδή είναι το πιο ακριβό και το πιο πολυδιαφημισμένο ποδοσφαιρικό προϊόν αυτήν την στιγμή! Όλα για τα λεφτά.. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είτε πάρει το πρωτάθλημα η Γιούβε είτε η Λέτσε, το γεγονός είναι ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι ένας βόθρος : βρώμα και δυσωδία. Και επίσης πλήρης διαφθορά, σκοπιμότητα, έλλειψη αθλητικού πνεύματος, λατρεία του αποτελέσματος και μόνο. Στην Αγγλία όλο το οικοδόμημα είναι διαφορετικό. Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι ντρίπλες και τα σουτ, είναι και πολλά άλλα πράγματα που δεν δείχνετε να καταλαβαίνετε. Συγνώμη, δηλαδή, που σας το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να τα έχεις φτιάξει έτσι στο μυαλό σου, καλέ μας φίλε, αλλά δε σημαίνει πως είναι και η πραγματικότητα. Ο καθένας βλέπει ό,τι του αρέσει και έχει την άποψη που θέλει.

      Δηλαδή μας λες πως στην Ιταλία είναι όλα μια κομπίνα και στη χώρα που γέννησε τον στοιχημαστιμό ιδεατά; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Βεβαίως οι Αγγλοι προστατεύουν καλύτερα το προϊόν τους και κάποια αυτοκτονία επί εποχής Γκρόμπελαρ στη Λίβερπουλ δεν πήρε ποτέ διάσταση.

      Επίσης, ας σταματήσει κάποια στιγμή η καραμέλα του αποτελέσματος. Αφού παρακολουθείς ποδόσφαιρο, θα γνωρίζεις πως ομάδες όπως η Γιούβε του Λίπι ή η Μίλαν του Καπέλο δίδαξαν ποδόσφαιρο και πρόσφεραν θέαμα.

      Διαγραφή
  3. Παντα θα υπάρχει τελικά ένας που θα κράζει ακόμη και αυτό που κάνε η Λέστερ οτι και να συμβαίνει σε αυτή τι χώρα ξέρουμε να το κατακρίνουμε και φυσικά ειναι τ καλύτερο πρωτάθλημα ρε παιδιά οποίος το βλέπει γνωρίζει ομάδες όπως wattford, palace , norwitch κτλ προσέξτε πως αντιμετωπίζουν τα μεγαθήρια και αν ειναι εύκολο να τους κερδίσεις να περάσεις από της έδρες τους και πολλές φορές νικάνε και εκτός δεν παίζουν ποτέ με λεωφορεία 11 Σέντερ μπάξ όλοι παίζουν με αρχιδια και όχι με κατεβασμένα παντελόνια και να λένε πάλι καλα φάγαμε μόνο 3 και όχι 7-8 που γίνετε στα υπόλοιπα πρωταθλήματα αλλα βέβαια ακόμη και αυτό σας ενόχλησε ή αλλιώς ας κάνουμε κάποιο κακό δημοσίευμα για να κάνουμε τι διαφορά και άλλες τέτοιες χαζομάρες που παντα θα της σκεφτόμαστε πιστεύω μόνον εμείς που φτάσαμε 2016 και ακόμη παίζουμε για το μισό μηδέν με ποδοσφαιρική παιδεία μηδέν και μια ζωή να φταίνε μόνο οι προπονητές και όλα τα εξωγηπεδικά προβλήματα. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις θέλω να πιστεύω δηλαδή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας δούμε ένα προς ένα αυτά που μας γράφεις…

      1. Σε κανένα σημείο του άρθρο δεν κράζει ο συντάκτης τη Λέστερ. Ισα-ίσα τη χαρακτηρίζει ως μια ευχάριστη έκπληξη που τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

      2. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που ξέρουν να κατακρίνουν. Δεν ξέρουμε αν διαβάζεις το blog αλλά τέτοια ελληνική φιλοσοφία δε θα τη βρεις πουθενά και σε κανένα θέμα.

      3. Δεν μας ενόχλησε τίποτα. Καταγραφή μια πραγματικότητα των αριθμών γίνεται.

      4. Κακό δημοσίευμα δε θα γράψουμε ποτέ μόνο και μόνο για να γίνει ντόρος. Δε σκεφτόμαστε με τη λογική που εσύ αναφέρεις.

      5. Σχετικά με την ποδοσφαιρική μας παιδεία, επειδή δε μας ξέρεις, δεν μπορείς να έχεις και άποψη. Έτσι δεν είναι;

      Και, τελικά, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σχολιάσει χωρίς να διαβάσει ή κατανοήσει το κείμενο…

      Διαγραφή
  4. αυτο συμβαινει φιλε γιατι στην ιταλια η γιουβε, η ναπολι και κανα 2 ακομα σαν ροστερ εχουν τεραστια διαφορα απο τις υπολοιπες. εχει γινει το πρωταθλημα πανομοιοτυπο με το ελληνικο που ξεχωριζουν 3-4 ομαδες και μετα το χαος, απλα εκει δεν παιζουν πλεον τοσο δυνατα παραγκες. στην αγγλια απο την αλλη παρολες τις διαφορες που εχουν οι ομαδες σαν δυναμικοτητα μπορει η 9η να κερδισει την πρωτη. τα τελευταια χρονια λογω περισσοτερο της αδικαιολογητης αχρηστιας των "δυνατων" ομαδων, αλλα αμα δεις παντα γινοταν. ολα τα ματς σχεδον ειναι ντερμπυ. στην ιταλια συνηθως υπερισχυει ο δυνατοτερος με παραγκα ή χωρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή