Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Η απίστευτη ιστορία του σκλάβου που έμαθε στον Jack Daniel να φτιάχνει το διάσημο ουίσκι

Μέχρι πρόσφατα, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που επισκέπτονταν κάθε χρόνο το αποστακτήριο του Jack Daniel στο Τενεσί των ΗΠΑ, μάθαιναν μια ιστορία που είχε ως εξής…

Κάπου στα 1850, όταν ο Daniel ήταν ακόμη μικρό παιδί, βρέθηκε στη δούλεψη του πάστορα Dan Call, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα παντοπωλείο και πουλούσε στο μαγαζί του το ουίσκι που παρασκεύαζε μόνος του.

Κοντά του, όπως διαβάζουμε στο newsbeast.gr και σε μία από τις πιο πετυχημένες στήλες του ελληνικού ίντερνετ, το Weekend, ο μικρός έμαθε την τέχνη της απόσταξης. Χρόνια αργότερα, ο ίδιος αυτός άνθρωπος θα χάριζε στον κόσμο το κλασικό μπέρμπον, με την ασπρόμαυρη ετικέτα και το χαρακτηριστικό τετράγωνο μπουκάλι.Φέτος, στην 150ή επέτειο του Jack Daniel’s, η εταιρεία που παρασκευάζει το δημοφιλές ουίσκι, βρήκε την ευκαιρία να διηγηθεί μια διαφορετική, περισσότερο περίπλοκη ιστορία: Ο Daniel δεν έμαθε την τεχνική της απόσταξης από τον Dan Call, αλλά από έναν άντρα με το όνομα Nearis Green, που ήταν ένας από τους σκλάβους του Call.

Η εκδοχή αυτή της ιστορίας δεν κρατήθηκε ποτέ κρυφή, ωστόσο μόλις πρόσφατα άρχισε να υιοθετείται από την εταιρεία, διστακτικά αρχικά, στη διάρκεια των επισκέψεων στο αποστακτήριο και στα social media.

«Χρειάστηκε η επέτειος για να αρχίσουμε να μιλάμε για εμάς», δήλωσε ο ιστορικός της Jack Daniel’s, Nelson Eddy, στους New York Times. Η ιστορία του Nearis Green, βασισμένη σε προφορικές μαρτυρίες και ελάχιστα αρχεία, ενδέχεται να μην αποδειχθεί ποτέ με απόλυτη βεβαιότητα. Η απόφαση, ωστόσο, να γίνει ευρύτερα γνωστή, αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επί χρόνια, η κυρίαρχη ιστορία του αμερικανικού ουίσκι αποτελεί μια υπόθεση των λευκών, επικεντρωμένη στους γερμανούς και σκωτσέζους εποίκους που έφτιαχναν το δικό τους ουίσκι και το έστελναν σε μακρινές αγορές, δημιουργώντας στην πορεία των χρόνων μια βιομηχανία αξίας 2,9 δισ. δολαρίων και ένα προϊόν που λατρεύεται από άκρη σε άκρη της Γης.

Η καθοριστική συμβολή των σκλάβων στην παρασκευή του ουίσκι
Άνθρωποι σαν τον Nearis Green δεν είχαν ιδιαίτερη θέση σε αυτή την ιστορία. Η δουλεία και το ουίσκι, δύο ξεχωριστά κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας, είναι παράλληλα άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους.

Οι σκλάβοι δεν αποτελούσαν απλώς το πολύτιμο εργατικό δυναμικό στα αποστακτήρια, αλλά έπαιζαν συχνά έναν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής του ουίσκι. Θυμίζουν κάπως την περίπτωση των λευκών συγγραφέων βιβλίων συνταγών, τις οποίες είχαν ιδιοποιηθεί από τους μαύρους μάγειρές τους, παρατηρούν οι New York Times.

Ορισμένοι βλέπουν πίσω από την απόφαση της Jack Daniel’s να μιλήσει τώρα για τον Green την προσπάθεια της εταιρείας να βγει κερδισμένη από τη σύγκρουση ανάμεσα στην αυξανόμενη δημοφιλία του αμερικανικού ουίσκι στους νέους και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις κρυφές ρατσιστικές πολιτικές της γαστρονομικής κληρονομιάς των ΗΠΑ.

Άλλοι, πάλι, βλέπουν την κίνηση ως μια ξεκάθαρη τακτική του μάρκετινγκ. «Η ιστορία του Jack Daniel γίνεται όλο και πιο ελκυστική με την πάροδο των ετών», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Peter Krass, συγγραφέας του βιβλίου «Αίμα και ουίσκι: Η ζωή και οι καιροί του Jack Daniel». «Τη δεκαετία του 1980, στόχευαν στους γιάπηδες. Τους βλέπω να πηγαίνουν τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο, στοχεύοντας στη γενιά της νέας χιλιετίας, που "σκαλίζει" τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της, η εταιρεία απαντά πως θέλει απλώς να αποκαταστήσει την αλήθεια. Η ιστορία του Green είναι γνωστή στους ιστορικούς εδώ και δεκαετίας, ακόμη κι αν το αποστακτήριο επισήμως την αγνοούσε.

«Ο θείος Nearis είναι ο καλύτερος παρασκευαστής ουίσκι που ξέρω»
Σύμφωνα με μια βιογραφία του 1967 με τον τίτλο «Η κληρονομιά του Jack Daniel», ο Call είπε στον σκλάβο του να διδάξει τον Ντάνιελ όλα όσα ήξερε. «Ο θείος Nearis είναι ο καλύτερος παρασκευαστής ουίσκι που ξέρω», φέρεται να είπε ο Call, σύμφωνα με το βιβλίο αυτό.

Η δουλεία στις ΗΠΑ κρίθηκε παράνομη με την 13η τροποποίηση το 1865 και ο Daniel άνοιξε το αποστακτήριό του έναν χρόνο αργότερα, προσλαμβάνοντας δύο από τους γιους του Green. Σε μια φωτογραφία του Daniel και των εργατών του που τραβήχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας μαύρος άντρας, πιθανότατα ένας από τους γιους του Green, κάθεται στα δεξιά του. Πρόκειται για μια εικόνα που προκαλεί εντύπωση, καθώς σε φωτογραφίες της ίδιας εποχής σε άλλα αποστακτήρια, οι μαύροι υπάλληλοι αναγκάζονταν να στέκονται στις πίσω σειρές.

Η διατήρηση εταιρικών αρχείων, ωστόσο, ήταν μια σπάνια πρακτική για την εποχή εκείνη και με την πάροδο του χρόνου οι αναμνήσεις του Green και των γιων του ξεθώριασαν. «Δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ μια συνειδητή απόφαση», δηλώνει ο Phil Epps της Jack Daniel’s για τον αποκλεισμό του Green από την ιστορία της εταιρείας.

Καθώς πλησίαζε η επέτειος για τα 150 χρόνια του διάσημου ουίσκι, η εταιρεία άρχισε να ψάχνει τις διάφορες ιστορίες και αποφάσισε πως η περίπτωση της συμβολής του Nearis Green ήταν πειστική και θα έπρεπε να ειπωθεί στον κόσμο. «Καθώς ψάχναμε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι», σημειώνει ο Epps.

Μια επιχείρηση που στήθηκε και αναπτύχθηκε χάρη στους σκλάβους δεν φαίνεται πάντως και τόσο δελεαστική ιστορία, γεγονός που ίσως εξηγεί για ποιο λόγο η Jack Daniel’s προχωρά με αργά βήματα. Η ιστορία του Green αφηγείται προαιρετικά –έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των ξεναγών στο αποστακτήριο- και η εταιρεία εξετάζει ακόμη πώς θα χειριστεί την υπόθεση.Όπως κι αν αποφασίσει να κινηθεί τελικά, βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης συζήτησης, που έχουν ανοίξει εδώ και λίγα χρόνια ιστορικοί ειδικοί στο θέμα,για τους στενούς δεσμούς μεταξύ της δουλείας και του ουίσκι.

Μια έκθεση για τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και τη δουλεία που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αυτό το φθινόπωρο στην πρώτη κατοικία του πρώτου αμερικανού προέδρου στη Βόρεια Βιρτζίνια, καταγράφει το πώς στηρίχθηκε σε έξι σκλάβους και δύο σκωτσέζους επιστάτες για τη λειτουργία του αποστακτηρίου του, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην ανατολική ακτή. Οι σκλάβοι ακολούθησαν τα αποσκτακτήρια, καθώς αυτά μετακόμισαν προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο Τενεσί και το Κεντάκι, παρακολουθώντας από κοντά τη διαδικασία της απόσταξης.Ο Ουάσινγκτον δεν ήταν ο μοναδικός πρόεδρος που χρησιμοποιούσε σκλάβους στο αποστακτήριό του. Σε μια διαφήμιση του 1805, ο Άντριου Τζάκσον πρόσφερε αμοιβή για έναν σκλάβο που το είχε σκάσει, με το όνομα Τζορτζ, τον οποίο χαρακτήριζε ως «καλό ποτοποιό».

Δεδομένα που προκύπτουν από διαφημίσεις για την πώληση σκλάβων, καθώς για σκλάβους φυγάδες, κάνουν λόγο για πληθώρα αναφορών στην ικανότητά τους στην παραγωγή ουίσκι. Το 1794, ένας ιδιοκτήτης πρόσφερε 20 δολάρια για να βρεθεί ένας σκλάβος με το όνομα Γουίλ, ο οποίος «έχει ένα μεγάλο σημάδι στη δεξιά του πλευρά, κάτω από τα πλευρά του» και είναι «γνώστης της διαδικασίας παρασκευής ουίσκι».

Μια ιστορία άγνωστη ακόμη και στους προγόνους του

Ο συγγραφέας Fred Minnick αμφισβητεί ότι μια πλήρης αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου των σκλάβων στη δημιουργία του αμερικανικού ουίσκι θα είναι ποτέ εφικτή. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν ποτέ την αναγνώριση που τους αξίζει. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε καν το όνομά τους», λέει.

Παρά την πρόσφατη δημοσιότητα που έλαβε από τη Jack Daniel’s, η ιστορία του Nearis Green παραμένει σχεδόν άγνωστη ακόμη και για τους απογόνους του που εξακολουθούν να ζουν στην ίδια περιοχή. Ο 91χρονος Claude Eady, που εργαζόταν στο αποστακτήριο από το 1946 έως το 1989, δηλώνει πως είναι συγγενής του από τη μεριά της μητέρας του, αλλά πως δεν ήξερε πολλά πράγματα για εκείνον. «Άκουσα το όνομά του τριγύρω. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι βοήθησε τον Jack Daniel να φτιάξει ουίσκι».

Περιπτώσεις ανθρώπων που γύρισαν από τον άλλο κόσμο και περιγράφουν τι βίωσαν. Η ανθρωπότητα έχει ζήσει κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για τη ζωή «μετά θάνατον» και το νόημα αυτής. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_24.html
Ιδιοκτήτης αλυσίδας μπέργκερ προσφέρει δωρεάν γεύματα με ένα ιδιαίτερο αντάλλαγμα. Μια αλυσίδα με μπέργκερ στη Μελβούρνη προσφέρει δωρεάν γεύματα για όσο το επιθυμεί κάποιος, με ένα ιδιαίτερο αντάλλαγμα όμως… [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_2.html
Οι 10 μεγαλύτεροι και σκληρότεροι δήμιοι της ανθρωπότητας. Είναι γεγονός ότι ο δήμιος είναι ένα από τα πλέον περίεργα επαγγέλματα που σκάρωσε ο άνθρωπος πάνω στη Γη. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_14.html
Δείτε πώς ήταν αυτός ο τύπος πριν γίνει το επονομαζόμενο «Τέρας». Εχει περισσότερα από 40 τατουάζ πάνω του αλλά δεν είναι το πρώτο που τραβάει την προσοχή σου. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_13.html
Οι πιο σκληροί τραυματισμοί στα γήπεδα! Αγαπάμε τα υψηλών επιδόσεων και μέγιστης επικινδυνότητας σπορ, γιατί εκκρίνεται περισσότερη αδρεναλίνη. Όσο πιο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι, τόσο πιο συναρπαστικό είναι για τους θεατές. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_9.html
Θα έμενες ποτέ σε μπουντρούμι ή κελί; Αυτά είναι τα ξενοδοχεία-φυλακές! Άνθρωποι πέρασαν τη ζωή του εκεί χρόνια ατελείωτα. Κάποιοι βασανίστηκαν ενώ κάποιοι άλλοι άφησαν την τελευταία του πνοή. Θα έμενες σε ένα τέτοιο μέρος; [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/blog-post.html
Οι 16 πιο περίεργες παραλίες του κόσμου. Το ασυνήθιστο και περίεργο πάντα τραβάει τον κόσμο. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε για θάλασσα, παραλίες και ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-travel-magazino.html
Η «καταραμένη» πόλη του ιταλικού νότου που δεν τολμούν ούτε να αναφέρουν το όνομά της. Ιστορίες με νεογέννητα που ήρθαν στον κόσμο με δύο καρδιές και τρία πνευμόνια. Κατολισθήσεις και τροχαία στα στοιχειωμένα ερείπια. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_8.html
Πίσω από αυτή την πόρτα βρίσκεται το απόλυτο καταφύγιο για τη… μέρα της κρίσης! Διαθέτει πισίνες, θέατρα, γυμναστήρια, εστιατόρια, διαμερίσματα και τη δική του υπηρεσία μεταφοράς με ελικόπτερο. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_6.html
Το χωριό που τα κτήρια δεν έχουν πόρτες, ούτε η τράπεζα ή οι… τουαλέτες. Φανταστείτε ένα χωριό που τα σπίτια δεν έχουν πόρτες, τα καταστήματα είναι πάντα ανοιχτά και οι ντόπιοι δεν νιώθουν ποτέ ανασφάλεια. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino_5.html
Η πολυτάραχη ζωή της «βασίλισσας» των καρτέλ της κοκαΐνης. Μπροστά από την πόρτα του σπιτιού της καίνε κεριά στη μνήμη των τριών αγαπημένων της προσώπων. Όλοι δολοφονήθηκαν στον πόλεμο των ναρκωτικών στο Μεξικό. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/1_79.html
Οι άγραφοι νόμοι των ελληνικών φυλακών. Οι παιδόφιλοι και οι βιαστές πέρα από την απαξία που εισπράττουν από την κοινή γνώμη, όταν τα εγκλήματα τους γίνονται γνωστά, είναι κοινό μυστικό πως αποτελούν «κόκκινο πανί». [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/06/juventus-nea-magazino.html
Ο κομπιναδόρος από το Τορίνο που έκανε τη ληστεία του αιώνα στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο του Κέντρου Διαμαντιών. «Πορθητή της Αμβέρσας», ονόμασε ο Τύπος τον διαβόητο ιταλό κακοποιό. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/05/serial-killers.html
Οι πρώτοι serial killers στην Ελλάδα, οι δύο γερμανοί δολοφόνοι που αποκαλούνταν «κινούμενοι Χάροι». Μπορεί ο πρώτος Έλληνας κατά συρροή δολοφόνος να είναι ο Δαγλής, τον κύκλο του αίματος άνοιξαν δυο Γερμανοί. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/05/magazino_23.html
Τα τρανταχτά λάθη στο κινηματογραφικό έπος της τριλογίας του «Νονού». Το έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο θρυλικός «Νονός» έγραψε ιστορία στην 7η τέχνη, καθώς απέσπασε αθροιστικά και στις 3 ταινίες πάμπολλα Όσκαρ, λατρεύτηκε από κοινό και θεατές. [Ολόκληρο το θέμα +]
http://www.forzajuve.gr/2016/05/blog-post_13.html
Τα κομμένα δάχτυλα των μαφιόζων της Γιακούζα και η γυναίκα που αναλαμβάνει τους μετανοημένους γκάνγκστερ. Απαράβατοι νόμοι, άγραφοι κανόνες, ναρκωτικά, πορνεία, όπλα, νονοί και στόματα ερμητικά κλειστά. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/05/juvetnus-nea_11.html
Η κατάρα του ιταλικού νησιού των πλουσίων και πώς εμπλέκεται ο Τζάνι Ανιέλι. Μπορεί να υπάρχει νησί που να μεταφέρει στους ιδιοκτήτες του την «κατάρα» που κουβαλάει. Αν δούμε την ιστορία του νησιού La Gaiola, τότε ίσως και οι πιο κακόπιστοι να αλλάξουν άποψη. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/05/magazino.html
Γεγονότα που δε γνωρίζετε για την κορυφαία ταινία που το σενάριό της αγοράστηκε για 1 δολάριο. Στη δημοφιλέστερη βάση δεδομένων κινηματογραφικών ταινιών η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/blog-post_25.html
Πέντε μυστήρια που δε βρήκαν ποτέ εξήγηση. Μια γυναίκα που άρχισε ξαφνικά να βγάζει νύχια αντί για τρίχες στα χέρια της. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/04/black-metal.html
Μια φρικτή αυτοκτονία και μία άγρια δολοφονία που αναστάτωσαν τον απόκοσμο κόσμο της Black Metal σκηνής. Σατανισμός. Φωτιές σε εκκλησίες. Πεντάλφες. Πρόσωπα βαμμένα στο χρώμα του νεκρού. [Ολόκληρο το θέμα +]


 http://www.forzajuve.gr/2016/04/blog-post_11.html
Το απίστευτο παρασκήνιο πίσω από το θρυλικό «Ρόκυ». Σάρωσε στα Όσκαρ, έγινε ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchise στην ιστορία της 7ης τέχνης και απογείωσε την καριέρα του σεναριογράφου και πρωταγωνιστή. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/04/magazino_1.html
Οι 16 καλύτερες πολεμικές μηχανές και επίλεκτα τάγματα του κόσμου. Είναι γεγονός ότι η πολεμική ιστορία βρίθει από στρατιωτικές ελίτ που έγραψαν ένδοξες στιγμές και χρυσές σελίδες στην επικράτεια των εχθροπραξιών. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/04/magazino.html
Τα εντυπωσιακά υπεραυτοκίνητα που μεταφέρουν τους ηγέτες του πλανήτη. Κατέχουν το «τιμόνι» της χώρας τους και επιλέγουν το… τιμόνι που τους μεταφέρει να τους προστατεύει. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/blog-post_4.html
Πώς γεννήθηκε η πόλη της αμαρτίας που ικανοποιεί και τις πιο διεστραμμένες αντρικές φαντασιώσεις. Μια μητρόπολη στην καρδιά της ερήμου της Νεβάδα έμελλε να μετατραπεί σε ναό τζόγου, σεξ και ενήλικης διασκέδασης. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_92.html
Ιστορικοί κώδικες που ακόμη δεν έχουν «σπάσει». Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, σε ένα άρθρο που έγραψε στα 1841, ισχυριζόταν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν πως η δημιουργία ενός απροσπέλαστου κώδικα, είναι κάτι σχετικά εύκολο. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/11.html
Ο «δρόμος του θανάτου» και άλλοι 11 παράξενοι δρόμοι του κόσμου. Τις περισσότερες φορές οι ταξιδιώτες ανυπομονούν να φτάσουν στον προορισμό τους, αφού με την άφιξή τους ξεκινά ουσιαστικά το ταξίδι ή οι διακοπές τους. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_23.html
Το χρονικό της δολοφονίας της «Μαύρης Ντάλιας» που συνεχίζει να στοιχειώνει τα αστυνομικά χρονικά. Μια μητέρα που βόλταρε αμέριμνη με το παιδί της στους δρόμους του Λος Άντζελες έμελλε να απαντήσει το ειδεχθές πρόσωπο του τρόμου. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_29.html
Οι πιο περίεργες μηχανές του κόσμου. Μηχανές και μηχανάκια έχουμε θαυμάσει πολλά και διάφορα, από φιλόδοξα concepts μέχρι και υπέροχες δημιουργίες που είδαν τελικά το φως της παραγωγής. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_64.html
Η συγκλονιστική ζωή του Μπρους Λι. Είναι ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών και το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του χώρου. Αστέρας του κινηματογράφου και σκηνοθέτης, ο Μπρους Λι δεν ήταν άλλος ένας «σκληρός» του σινεμά που έσπαγε τους κακούς στο ξύλο. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_28.html
Η ιστορία και η δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης της Ιταλίας. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση ακραίων Μαρξιστών-Λενινιστών που έδρασε στην Ιταλία. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_21.html
Τα μεγάλα και άλυτα μυστικά του τάγματος των Ναΐτών. Δεν είναι πολλές οι σκιώδεις και αποκρυφιστικές οργανώσεις που έχουν μαγνητίσει διαχρονικά το συλλογικό φαντασιακό όσο το περιβόητο χριστιανικό μοναστικό τάγμα και μάλλον υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. [Ολόκληρο το θέμα +]
http://www.forzajuve.gr/2016/03/blog-post_5.html
Πέντε ταινίες που αποκλείεται να δεις μέχρι το τέλος. Υπάρχουν πολλά είδη σινεμά. Το καλό σινεμά, το κακό, το μέτριο και αυτό που κάποιες φορές αναρωτιέσαι γιατί έχει δημιουργηθεί. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_392.html
Εργα και ημέρες του «βασιλιά της κοκαΐνης» Πάμπλο Εσκομπάρ. Ήταν ο βασιλιάς» της κοκαΐνης. Τις δεκαετίες '70 και '80 έφτασε να ελέγχει έως και το 80% της διακίνησης του σκληρού ναρκωτικού. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/11/adidas-puma.html
Η ιστορία της Adidas που έφερε την… ίδρυση της Puma. Μια γερμανική οικογένεια που έμελλε να αφήσει το όνομά της στην αθλητική βιομηχανία, δύο πασίγνωστες εταιρείες και μια πολύ μεγάλη κόντρα συνθέτουν το παζλ της Adidas, της εταιρείας που ντύνει σήμερα τη Γιουβέντους. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_131.html
Η μεγάλη σφαγή και το ξεκαθάρισμα της Μαφίας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Νομίζετε πως η γιορτή των ερωτευμένων περιλαμβάνει μόνο λουλούδια και αγάπες; Λάθος. Όταν η ειρωνεία κλείνει το μάτι, η μέρα του έρωτα και του πάθους μετατρέπεται σε αδίστακτες ώρες φονικών μακελειών! [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_2.html
Τα πιο φρικτά βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Η εποχή που είναι γνωστή ως «Σκοτεινά Χρόνια», ο φοβερός και τρομερός ευρωπαϊκός Μεσαίωνας, λογίζεται ως μια από τις πλέον βίαιες ιστορικές εποχές. [Ολόκληρο το θέμα +]


http://www.forzajuve.gr/2016/02/10.html
Τα 10 ξεκαθαρίσματα κορυφαίων μαφιόζων μέσα από πραγματικές φωτογραφίες. Ο πόλεμος του οργανωμένου εγκλήματος και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αφήνουν πίσω τους ένα σωρό θύματα. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/02/blog-post_600.html
Μια φωτογραφική πανδαισία από όμορφα κορίτσια με τατουάζ. Τατουάζ και γυναίκες, ένας υπέροχος συνδυασμός! Ειδικά όταν η γυναίκα έχει τύπο και μπορεί να το «υποστηρίξει», το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_187.html
Η πολυτάραχη ζωή του μεγαλύτερου μαφιόζου Αλ Καπόνε. Ο γιος μιας φαμίλιας ιταλών εμιγκρέδων κατάφερε να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής μαφίας σφραγίζοντας με την εγκληματική ζωή του τα παγκόσμια χρονικά του οργανωμένου εγκλήματος. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_539.html
Το θρυλικό τάγμα των Ναΐτών και οι συνομωσίες που το περιβάλουν. Εκατοντάδες χρόνια πίσω, ένας νεαρός μοναχός στην Ιερουσαλήμ προσέγγισε επιφυλακτικά δύο ιππότες και τους ρώτησε... [Ολόκληρο το θέμα +]
http://www.forzajuve.gr/2016/01/blog-post_898.html
Η ιστορία του νησιού της βόρειας Ιταλίας που… μυρίζει θάνατο. Βλέποντας κανείς από μακριά το Ποβέλια νιώθει ότι πρόκειται για ένα μικρό ειδυλλιακό νησάκι, «εμπνευσμένο» από τον ρομαντισμό της Βενετίας, που βρίσκεται πολύ κοντά του. [Ολόκληρο το θέμα +]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου