13 Νοε 2017

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει ν’ αποκλειστεί η Ιταλία κι ας χαλάνε τα σχέδια του Τζίτζι

Στην Ιταλία θα άξιζε ένα μεγάλο κάζο σήμερα. Οχι για εκδίκηση αλλά για να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, γκρεμίζοντάς της, και χτίζοντας από την αρχή το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Αρθρογραφία | Ποδόσφαιρο

Οπως έκανε δηλαδή η Γιουβέντους. Το καλοκαίρι του 2006, οι ατζούρι του Λίπι κατακτούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γερμανίας. Τις ίδιε ημέρες, ένα σωρό πρωταθλητές κόσμου είδαν να τιμωρούν την ομάδα που αγωνίζονταν.

Γιατί μπορεί να κέρδισαν τα πάντσερ μέσα στη χώρα τους ή τους Γάλλους αλλά χρειάζονταν βοήθεια για να περάσουν από την έδρα της Μπάρι ή της Λέτσε. Το Calciopoli δεν πυροβόλησε απλά τη Γιούβε αλλά συνολικά το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά τιμωρήθηκε η Γιουβέντους, ο μοναδικός σύλλογος με ιταλικό κορμό στην ενδεκάδα του για να γίνει τι; Να πάρει το πρωτάθλημα ένας αποτυχημένος πρόεδρος και να παραδώσει τη σκυτάλη στους Ασιάτες. Εκτοτε, η Ιταλία δεν έχει πετύχει τίποτα. Και οι αποτυχίες αυτές έχουν ονοματεπώνυμα. Πρώτοι απ’ όλους φταίει οι άνθρωπο της Ομοσπονδίας που απαξίωσαν μόνοι τους το προϊόν τους.

Οι παικταράδες της Γιούβε πήγαν στην Ευρώπη ή -για ένα δυο χρόνια- στον Μοράτι, δείχνοντας πως η πάλαι ποτέ Μέκκα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν έχει πλέον χώρο γι’ αυτούς. Κάτι Μπαλοτέληδες, κάτι Πελέ, κάτι τέτοιοι ανέλαβαν να πάρουν ρόλους που δεν μπορούσαν να σηκώσουν στις πλάτες τους.

Μέτριοι προπονητές, μέτριοι κεντρώοι, γέρικη άμυνα, έλλειψη ηγετών και μορφών. Τι θα γίνει δηλαδή αν δεν πάει η Ιταλία στο Μουντιάλ; Θα χαλάσει μια συνήθεια και θα ξενερώσουμε εμείς που την παρακολουθούμε και την υποστηρίζουμε. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε ξενερώσει βλέποντάς την;


Η Γιούβε τιμωρήθηκε αλλά έφτιαξε από την αρχή το οικοδόμημά της και σαρώνει στο πέρασμά της. Και γηπεδικά και διοικητικά. Μήπως θα πρέπει να φάνε και οι Ιταλοί ένα χαστούκι μπας και βάλουν μυαλό; Μπας και σώσουν ό,τι σώζεται; Κι αν δε σώνεται τίποτα, ας το πάνε από την αρχή. Ετσι κι αλλιώς ο κύκλος της συγκεκριμένης ομάδας κλείνει.

Κρίμα αν αυτή η λογική χαλάει τα σχέδια του Τζανλουίτζι Μπουφόν τον οποίο σέβομαι και θαυμάζω αλλά δεν πειράζει. Ας αποζημιωθεί, όπως είχε πει και ένας αναγνώστης πριν λίγες ημέρες, με το Παγκόσμιο Συλλόγου. Αφού θα έχει πάρει το Champions League.


1 σχόλιο:

  1. Εγω υποστηρίζω την Γιουβέντους αλλά δεν υποστηρίζω Ιταλία και δεν με ενδιαφέρει αν αποκλειστεί.
    Βάζω στοίχημα όμως αν αποκλειστεί θα κατηγορήσουν στην Ιταλία μόνο τους παίκτες της Γιουβέντους και συνάμα την Γιουβέντους σαν οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή