12 Φεβ 2019

Το Champions League οδηγείται εκεί που σιχαίνονται οι «μικροί»

Λένε και είναι αλήθεια, ότι το φετινό Champions League είναι το πιο απρόβλεπτο των τελευταίων ετών, αφού υπάρχουν αρκετοί διεκδικητές αλλά κανένα ξεκάθαρο φαβορί.

Πόσο απρόβλεπτη, όμως, είναι γενικά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με τη σημερινή μορφή της;

H UEFA ανακοίνωσε με χαρά πριν σχεδόν δύο χρόνια τις αλλαγές που αφορούσαν το Champions League και τη συμμετοχή σε αυτό, θέλοντας να ικανοποιήσει τις μεγάλες χώρες, σε μια εποχή που το φάντασμα της Super League υπήρχε και υπάρχει πάνω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτές οι αλλαγές, προέβλεπαν την συμμετοχή στους ομίλους στάνταρντ τεσσάρων ομάδων από τις πρώτες τέσσερις χώρες της βαθμολογίας (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) και τη συμμετοχή τριών ομάδων από την 5η (Γαλλία).

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία που ήθελε/θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο της κλειστής Λίγκας των μεγάλων, ουσιαστικά έκανε πιο κλειστό κλαμπ το Champions League βοηθώντας τις μεγάλες χώρες, με τα αποτελέσματα να δείχνουν αυτό που όλοι σκεφτόμαστε: Οι εκπλήξεις στο Champions League είναι όλο και λιγότερες, η επικράτηση των μεγάλων είναι όλο και πιο επιλητική, η ψαλίδα γίνεται όλο και μεγαλύτερη.


Αυτό προκύπτει, όπως διαβάσαμε σήμερα σε ιταλικές ιστοσελίδες, και από την τελευταία έρευνα του CIES Football Obsvervatory, βασισμένη στα αποτελέσματα της φάσης των ομίλων, από τότε που καθιερώθηκαν αυτοί με την τωρινή μορφή τους. Από τη σεζόν 2003-04 ως σήμερα δηλαδή. Τι έδειξε η έρευνα;

- Οι επικεφαλής των ομίλων έπαιρναν 2,11 βαθμούς/ανά ματς το 2003-06, αλλά το διάστημα 2015-18 παίρνουν 2,26.

- Η διαφορά τερμάτων ήταν στο +6,38 για τους επικεφαλής την τριετία 2003-06, αυξήθηκε στο +8,91 την τριετία 2015-18.

- Οι τελευταίοι των ομίλων την τριετία 2003-06 έπαιρναν 0,59 βαθμούς ανά ματς, την τριετία 2015-18 πήραν λιγότερους (0,45).

- Η διαφορά τερμάτων για τους τελευταίους των ομίλων ήταν στο -6,72 την τριετία 2003-06, έγινε ακόμη χειρότερη την τριετία 2015-18 (-9,06).

- Την τριετία 2003-06 το ποσοστό των αγώνων των ομίλων που τελείωσαν με διαφορά τουλάχιστον τριών γκολ διαφορά, ήταν 16,9%. Στην τριετία 2015-18 αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 22,9%.


Ολα αυτά, επιβεβαιώνουν ότι οι δυνατοί γίνονται δυνατότεροι και το περιθώριο της έκπληξης μειώνεται, με συνέπεια το Champions League να οδηγείται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο: Οι δυνατοί προχωρούν στη διοργάνωση και παίρνουν περισσότερα λεφτά λόγω μπόνους, οπότε την επόμενη σεζόν επιστρέφουν ακόμη πιο δυνατοί. Σίγουρα οικονομικά, άρα κατά πάσα πιθανότητα και αγωνιστικά.

Στο CIES Football Obsvervatory τονίζουν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ανησυχητική, δηλαδή ακόμη πιο προβλέψιμη σε ό,τι αφορά το ποιοι θα προκρίνονται και ποιοι όχι από τους ομίλους, αν η UEFA δεν αλλάξει τη λογική με την οποία μοιράζει τα λεφτά. Πόσο εφικτό, όμως, είναι να περάσει μια τέτοια αλλαγή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χωρίς να αντιδράσουν τα μεγάλα κλαμπ; Αυτά τα κλαμπ, τα οποία μπορούν πάντα να απειλούν με το θέμα της Super League, την οποία η UEFA απορρίπτει επειδή θα είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα.

Μήπως, όμως, κάπως έτσι αρχίζει να γίνεται το Champions League;


1 σχόλιο:

  1. Στο ibstagram..πρωτη φορα απο περσι βλεπω ασχημο σημαδι Χθες ημασταν στα 22,2 εκ ακλουθους και σημερα το βλεπω στα 21,7.., δηλ πεσαμε κατα μισο εκατομυριο, ενω ανεβαιναμε meta th apokthsh toy κατα ραγδαιο τροπο... Αapo ta 10 sta 22+ Chris il CapoKristiano.

    ΑπάντησηΔιαγραφή