16 Ιουν 2015

Στο μυαλό του Μαρότα…

Το καλοκαίρι πλέον μπαίνει για τα καλά, η σκόνη από τη φετινή θυελλώδη σεζόν για τη Γιουβέντους έχει κατακάτσει και ενώ οι παίκτες (όσοι δεν έχουν διεθνείς υποχρεώσεις) απολαμβάνουν τις διακοπές τους, το τεχνικό τιμ των μπιανκονέρι δουλεύει υπερωρίες προκειμένου να δομήσει το ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger La Capolista

Εγχείρημα δύσκολο, ανεξαρτήτως των αυξημένων εσόδων, καθώς φέτος τα ονόματα που κυκλοφορούν στο μεταγραφικό παζάρι είναι περιορισμένα και οι υποψήφιοι μνηστήρες αρκετοί.

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα επιχειρήσω να φακελοποιήσω συνοπτικά τα θέματα που απασχολούν αυτές τις μέρες το μυαλό του Μπέπε Μαρότα, να αναφερθώ στα ως τώρα δεδομένα και να εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Ξεκαθαρίζω ότι θα αναφερθώ σε καταστάσεις που έχουν ρεπορταζιακή οντότητα, έχουν τεθεί επί τάπητος, έχουν πιθανότητες πραγματοποίησης και όχι σε ουτοπικά σενάρια, όπου ο ένας αδαής τα αναπαραγάγει και μετά γίνονται viral, ελέω των κλικ.

Φάκελος Πογκμπά - Βιντάλ - Μοράτα

Για τους τρεις πιο «λαμπερούς» (από μεταγραφικής άποψης) παίκτες μας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Μαρότα έχει δηλώσει κατ’ εξακολούθηση, ότι η κύρια στρατηγική της Γιουβέντους, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, είναι να διατηρεί τον κορμό της και να ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη χρόνο με το χρόνο.

Δήλωση που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, μιας και ο μοναδικός παίκτης, που πωλήθηκε εκτός προγράμματος τα τελευταία χρόνια, είναι ο Τζακερίνι στη Σάντερλαντ, κίνηση που αποδείχθηκε σωστή, μιας και τα λεφτά ήταν καλά (πωλήθηκε 7,5 εκατ. ευρώ ενώ είχε αγοραστεί 5 εκατ. ευρώ) και ο παίκτης δεν είχε κάτι παραπάνω να προσφέρει στην Κυρία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η διοίκηση δήλωνε ότι πρωτοκλασάτοι δεν πωλούνται και αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμιά, απολύτως πρόθεση να πωληθεί κανείς.

Ο Βιντάλ έχει δηλώσει πολλάκις ότι το Τορίνο είναι το σπίτι του και δεν έχει λόγο να φύγει, ενώ οι Πογκμπά και Μοράτα δε χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τη Μεγάλη Κυρία, μιας και αυτή είναι που τους καθιέρωσε ως παίκτες-πρωταγωνιστές στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Εκτός από το γεγονός, ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση, προς το παρόν, για τους τρεις τους, τα ποσά που θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αυτούς τους παίκτες, θα πρέπει να είναι υπέρογκα, για να μπει η διοίκηση έστω σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Με λίγα λόγια, δεν το κουνάει κανείς από τους τρεις.

Φάκελος αποχωρήσεις

Όσο επιτυχημένη και να θεωρείται μια χρονιά για μια ομάδα, ένα ρεκτιφιέ πάντα θεωρείται απαραίτητο. Βέβαια, θεωρώ ότι φέτος στη Γιουβέντους οι αποχωρήσεις-πωλήσεις θα βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με τις αγορές. Τι θέλω να πω;

Εννοώ ότι υπάρχουν ομάδες που γλυκοκοιτάζουν τον Γιορέντε και τον Ογκμπόνα (δύο παίκτες που υπάρχουν πιθανότητες να πωληθούν), αλλά δε νομίζω ότι η διοίκηση είναι διατεθειμένη να τους «σκοτώσει», αν δεν είναι σίγουρη ότι έχει εξασφαλίσει ένα θετικό για αυτήν deal, είτε αντικαθιστώντας τους με κάτι καλύτερο ποιοτικά, είτε κερδίζοντας οικονομικά.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ιταλού αμυντικού, για τον οποίο δαπανήθηκαν 13+2 εκατ. ευρώ, δε νομίζω ο Μαρότα να αποδεχθεί πρόταση από καμία Μπολόνια αν αυτή δεν αγγίζει τουλάχιστον τα 10 εκατ. ευρώ, που είναι και η αντικειμενική αξία του παίκτη αυτή τη στιγμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Από εκεί και πέρα, ο Μάτρι όλα δείχνουν ότι θα γυρίσει στη Μίλαν, ο Πέπε μένει ελεύθερος, ο Ρόμουλο δε θα αγοραστεί, ενώ υποψήφιοι αγοραστές για ακόμα ένα καλοκαίρι θα αναζητηθούν για τους ανεπαρκείς Ντε Τσέλιε, Μαρόνε και Ίσλα.

Θολό ακόμα το τοπίο για τον Στοράρι, που αν και λέγεται ότι θα ανανεώσει για ακόμα ένα χρόνο, ακούγεται συνεχώς το όνομα του για διάφορες μικρομεσαίες ιταλικές ομάδες, ενώ το αν ο Κομάν δοθεί δανεικός, θα εξαρτηθεί λογικά από το ποιοί και πόσοι θα έρθουν στην ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι ο πιτσιρικάς από Σεπτέμβρη πρέπει να πατάει πιο συχνά χορτάρι για να εξελιχθεί.

Φάκελος Τέβεζ

Και φτάσαμε στο θέμα που επείγει και πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο. Κάρλος Τέβεζ. Ο αργεντίνος talisman της Γιουβέντους, που χωρίς αυτόν φέτος η Γιουβέντους, κακά τα ψέματα, δε θα κατάφερνε ότι κατάφερε, βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αμερική, αγωνιζόμενος με την εθνική Αργεντινής στο Κόπα Αμέρικα.

Προχθές δήλωσε ότι δε σκέφτεται το μέλλον και είναι συγκεντρωμένος στην εθνική του. Η Γιουβέντους κάνει υπομονή (ενώ του έχει κάνει πρόταση για ανανέωση), καθώς δε θέλει να χάσει τον παίκτη, αλλά ο Καρλίτος θα πρέπει να απαντήσει άμεσα, καθώς σε περίπτωση που ο Απάτσι συνεχίσει στη Μπόκα Τζούνιορς, αλλάζουν τα πάντα στη γιουβεντίνικη επίθεση και θα πρέπει να γίνει εκ νέου σχεδιασμός.

Είναι κατανοητό ότι η οικογένεια του Τέβεζ θέλει να γυρίσει στην Αργεντική και ο ίδιος θέλει να αγωνιστεί και να κλείσει την καριέρα στη μεγάλη του αγάπη, την Μπόκα. Είναι επίσης κατανοητό ότι μια τέτοια απόφαση χρειάζεται το χρόνο της. Αλλά ρε κύριε Τέβεζ; Έκανες την καλύτερη σεζόν στην καριέρα σου στο Τορίνο, άγγιξες ένα ιστορικό τρεμπλ και σε ξανασεβάστηκαν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι.

Μήπως θα ήταν ενδεικτικό αχαριστίας να μη σεβαστείς τον ένα ακόμα χρόνο που έχεις στο συμβόλαιο σου; Σε περίπτωση αποχώρησης του Τέβεζ, η ομάδα θα πρέπει να ψάξει να βρει, έναν έτοιμο ψημένο φορ, με παραστάσεις και εμπειρία, καθώς κανείς Μπεράρντι, Ζάζα και Ντιμπάλα δεν είναι ακόμα σε θέση να φορέσουν στα παπούτσια του...

Φάκελος Μπερνάρντι-Ζάζα

Πόσα και πόσα άρθρα έχουμε διαβάσει για αυτούς του δύο φέτος και ακόμα δε γνωρίζουμε αν θα προπονούνται του χρόνου στο Βίνοβο. Για όσους δε γνωρίζουν, οι δύο επιθετικοί της Σασουόλο, ανήκουν κατά 50% στη Γιουβέντους και χρειάζονται άλλα 15 εκατ. ευρώ για τον καθένα, προκειμένου να γίνουν καθ’ ολοκληρία μπιανκονέρι.

Προφανώς, ο Μαρότα έχει παγώσει κάπως τις διαπραγματεύσεις, περιμένοντας πως θα κυλίσει το θέμα Τέβεζ. Οι δύο παίκτες θέλουν να έρθουν στο Τορίνο, αλλά ως επαγγελματίες θέλουν να έχουν εξασφαλισμένο κάποιο χρόνο συμμετοχής και αυτό είναι θεμιτό.

Μιλάμε για δύο από τις ελπίδες του κάλτσιο, που δε θα κέρδιζαν τίποτα αν ντυνόντουσαν στα ασπρόμαυρα απλά για να κάνουν τα ρεπό του Γιορέντε και του Ντιμπάλα. Το σίγουρο είναι ότι αν κάποιος από τους δύο έρθει στο Τορίνο, τότε θα έχει ενεργό ρόλο στο επιθετικό rotation του Αλέγκρι.

Προς το παρόν, ελαφρύ προβάδισμα δείχνει να έχει ο Σιμόνε Ζάζα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποκτηθούν και οι δύο. Απλώς, λόγω ηλικίας, ο Μπεράρντι (γεννηθείς το 1994) ίσως φρόνιμο θα ήταν να αποκτήσει άλλον έναν χρόνο εμπειρίας, με πρωταγωνιστικό ποδόσφαιρο στη Σασουόλο, αν και πολλοί θα ισχυριζόντουσαν ότι είναι ήδη έτοιμος. Σήμερα (16.06.15), αναμένεται να γίνουν νέες συζητήσεις.

Φάκελος «έχω τα μάτια μου ανοιχτά σε ό,τι κινείται»

Η ειδικότητα του Μαρότα και του επιτελείου του. Τα μεταγραφικά πλοκάμια της Γιουβέντους έχουν απλωθεί σε όλον τον πλανήτη, έτοιμα να εκμεταλλευτούν ανά πάσα στιγμή, την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί.

Όπως παλιότερα συνέβη με τον Πίρλο, τον Μπαρτζάλι, τον Πογκμπά, όπως συνέβη και πριν λίγες μέρες με τον Κεντίρα, που πλέον ανήκει στην οικογένεια της Γιουβέντους.

Υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που παρακολουθούνται στενά (όπως ο Μάντζουκιτς και ο Όσκαρ) και άλλες που η διοίκηση καιροφυλακτεί(βλέπε Ιγκουαΐν).Μέσα σε μια μεταγραφική περίοδο, πολλά δεδομένα αλλάζουν, πολλά «γυαλιά ραγίζουν» και πολλές ευκαιρίες παρουσιάζονται. Όπως μας έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, ο Μαρότα δε χαρίζει σε τέτοιες περιπτώσεις γι’ αυτό τα πάντα είναι πιθανά μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η λογική λέει πως θα αποκτηθεί, τουλάχιστον ένας επιθετικός ακόμα ,αναζητείται ένας δημιουργικός παίκτης στο κέντρο, πιθανότατα θα έρθει ο Νέτο της Φιορεντίνα ως ελεύθερος για δεύτερος τερματοφύλακας και από εκεί και πέρα, δεδομένου ότι ο Ρουγκάνι λογικά θα είναι στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς, μια μεταγραφή πρέπει να γίνει στα άκρα της άμυνας, όπου υπάρχουν οι Εβρά, Ασαμόα, Λιχτστάινερ και Κάσερες. Μεταγραφές-βόμβες δε θα γίνουν, καθώς η ομάδα δεν παρεκκλίνει του πλάνου της.

Μπορεί φέτος η ομάδα να άγγιξε το τέλειο από πλευράς αποτελεσμάτων, μπορεί να έπαιξε όλους τους πιθανούς αγώνες που μπορεί να παίξει ένας σύλλογος μέσα σε μια σεζόν, αλλά ο δρόμος προς την καθιέρωση και την παγίωση της ανάμεσα στα σημερινά, οικονομικά ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της εποχής είναι μακρύς.

Το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις 6-7 ισχυρότερες ομάδες, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο και τη Γιουβέντους ακόμα είναι χαώδες και όλοι μας πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Δε μπορούμε, στην παρούσα φάση, να απαιτούμε από τον Ανιέλι, να φέρει τον Καβάνι.

Γιατί πολύ απλά, θα πέσει εκτός προϋπολογισμού, και θα φανεί ανακόλουθος στο πλάνο και στα λεγόμενα του. Θα προδώσει το σχεδιασμό που του χάρισε 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Η διοίκηση έχει ένα πολύ ξεκάθαρο μέλλον για τη Γιουβέντους των επόμενων χρόνων, και χρόνο με το χρόνο κάνει και ένα εποικοδομητικό βήμα προς της πραγμάτωση του.

Good things come to those who wait, λένε οι άγγλοι και εμείς ως γιουβεντίνοι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην περιμένουμε, καθώς η ομάδα σταδιακά γιγαντώνεται, τη χρονιά που μας πέρασε άγγιξε ένα θαύμα (τηρουμένων των οικονομικών μεγεθών πάντα) και τα άτομα που απαρτίζουν το διοικητικό και τεχνικό τιμ γεννάνε εμπιστοσύνη. Forza, λοιπόν!

ΥΓ: Μιας και είναι το πρώτο μου κείμενο για τη Famiglia Bianconera, θα ήθελα να χαιρετήσω την προσπάθεια των παιδιών, που αφιέρωσαν χρόνο για να οργανώσουν όλο αυτό το εγχείρημα. Μπορεί ο καθένας να έχει τη σελίδα του ή να ενημερώνεται από τη σελίδα της αρεσκείας του, αλλά σώφρον είναι να υπάρχει μια κοινή στέγη, μια κοινή φτερούγα που αφορά όλους τους έλληνες και όχι μόνο μπιανκονέρι. Να είστε όλοι καλά, να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι και εδώ είμαστε να τα λέμε…

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάλυση και στα περισσότερα έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΤΟ GRUPPO GRECO ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ GOBBO ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΙΝΟΥΣ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΦΑΜΙΛΙΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή