12 Αυγ 2015

Τι τρέχει με τον Ασαμόα

Τον Ιούλιο του 2012, η Γιουβέντους αποφάσισε για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία της να εμπιστευτεί τη δεξαμενή παικτών της Ουντινέζε και να επενδύσει στο κεντρικό χαφ Κβάντο Ασαμόα και στο δεξιό οπισθοφύλακα Μαουρίτσιο Ίσλα.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger La Capolista

Δύο παίκτες που ξεχώρισαν σαν τη μύγα μες το γάλα στο Φρίουλι και το επόμενο βήμα σε μεγάλη ομάδα φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου. Η πορεία στο χρόνο μπορεί να απέδειξε ότι ο Ίσλα δεν είχε τελικά τα παικτικά χαρίσματα και το ψυχικό σθένος να σηκώσει τη βαριά φανέλα της Κυρίας και τα 14 εκατ. ευρώ. που δαπανήθηκαν για αυτόν να θεωρούνται ως αποτυχημένη μπίζνα, τίποτα αντίστοιχο δεν ισχύει όμως για τον Ασαμόα, ο οποίος από το πρώτο ματς έγινε βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα.

Με τον Αντόνιο Κόντε στη θέση του καθοδηγητή και το νικηφόρο αέρα του Juventus Stadium να του δίνει την ώθηση της επιτυχίας, ο γκανέζος μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε από εξάρι σε ένα αριστερό μπακ-χαφ,που μπορεί να μη διαθέτει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση, αλλά πάντα κατάφερνε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Νικητής στις περισσότερες μονομαχίες, ατελείωτα χιλιόμετρα και γεμάτα ενενηντάλεπτα ακόμα και όταν η ομάδα είχε να παίξει 3 ματς σε 10 μέρες. Έλεγες ότι τα 18 εκατ. έπιασαν τόπο και με το παραπάνω.

Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον Κόντε να «ερωτευτεί» τον Ασαμόα και γι’ αυτό να μην καίγεται να αποκτήσει για μια διετία κάποιον άλλο πρωτοκλασάτο για τα αριστερά στο 3-5-2 της προτίμησης του.

Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που ανάγκασαν το αμερικανικό Bloomberg να τον ψηφίσει ως 27ο καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο για το 2013. Πέρυσι τέτοιο καιρό ,οι μετοχές του Ασαμόα ήταν πιο ψηλά από ποτέ με την αντικειμενική του αξία να αγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ.

Η περυσινή σεζόν έβρισκε τη Γιουβέντους πιο «γεμάτη» στα αριστερά, καθώς στα εντυπωσιακά φυσικά προσόντα του Ασαμόα είχε προστεθεί η πολύτιμη εμπειρία και η αποτελεσματικότητα του Πατρις Εβρά.

Όλα αυτά μέχρι το Νοέμβριο και συγκεκριμένα την εντός έδρας νίκη με τον Ολυμπιακό με 3-2 στις 4 του μήνα, που ήταν και το τελευταίο ματς του Ασαμόα που ξέραμε. Το χτύπημα στο αριστερό του γόνατο στο ματς τρεις μέρες πριν με την Έμπολι αποδείχτηκε πιο σοβαρό απ’ ό,τι αρχικώς εκτιμήθηκε, οι ενοχλήσεις αυξήθηκαν και έτσι αποφασίστηκε ο παίκτης να ξεκουραστεί για κάποιο χρονικό διάστημα και να ακολουθήσει συστηματική αποθεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

Στις 2 Δεκεμβρίου και έπειτα από ένα μήνα υπομονής και σιωπής, η διοίκηση ανακοινώνει ότι ο Κβάντο Ασαμόα θα πρέπει να μπει στο χειρουργείο για αρθροσκόπηση στο αριστερό γόνατο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για απουσία 3-4 μηνών και επιστροφή του παίκτη στα γήπεδα την άνοιξη. Το χρονικό αυτό διάστημα πέρασε, η διοίκηση και ο πάγκος τηρούσαν σιγή ιχθύος για την περίπτωση του Γκανέζου και ο Εβρά στα 33 του κλήθηκε να δίνει 2 ματς τη βδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο (με χαρακτηριστική επιτυχία η αλήθεια είναι).

Η σεζόν πέρασε και ο Ασαμόα αγωνίστηκε μόνο στην αδιάφορη νίκη επί της Νάπολι στις 23 Μαΐου, ενώ το πρωτάθλημα είχε κριθεί προ πολλού. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο παίκτης θα έχει όλο το χρόνο, να συνέλθει μέσα στο καλοκαίρι, να αποθεραπευτεί και να κάνει ολοκληρωμένη προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα.

Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα συνεχίζονται για το «μηχανάκι» της Κυρίας. Χονδροπάθεια στην αριστερή επιγονατίδα. Με λιγα λόγια σκέτη ταλαιπωρία, αν διανοηθείς ότι υπάρχουν άνθρωποι,που ταλαιπωρούνται εφ΄όρου ζωής από τέτοιους είδους ιστορίες.

Οι φλεγμονές δε λένε να ιαθούν, οι πόνοι δεν υποχωρούν, με αποτέλεσμα ο Ασαμόα να μην ταξιδέψει στην Κίνα, να μην αγωνιστεί στα φιλικά της ομάδας και αύριο να μην επιστρέψει στο Βίνοβο μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, συνεχίζοντας το μοναχικό δρόμο της αποθεραπείας.

Αυτό που εύχομαι είναι ο «γολγοθάς» του Γκανέζου να πλησιάζει προς το τέλος του. Γιατί πέρα από το γεγονός ότι ο Ασαμόα ε’ιναι πολύτιμος για την ομάδα στα αριστερά (έστω και αν δεν είναι η φυσική του θέση), είναι κρίμα να βλέπεις έναν παίκτη στην πιο παραγωγική του ηλικία καθηλωμένο στα pits για τόσο καιρό.

Σίγουρα βρίσκεται στα καλύτερα χέρια και ελπίζω να μην εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Σιμόνε Πέπε, που και αυτός σίγησε λόγω τραυματισμών και αποχώρησε στην αφάνεια από την ομάδα.

4 σχόλια:

  1. Σωστά τα λες La Capolista. Για περιπτωση Πέπε πάει κι αυτος. Κρίμα…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΦΙΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω χονδροπαθια και εγω, ειναι δυσκολη περιπτωση, ενωχλει μονιμα... Νομιζω παντως οτι "παιρνει" απο χειρουργειο ...
    Με αυτα και με αυτα αλλος ενας μονιμος τραυματιας στην ομαδα μας..
    Ο Μαροττα οταν ειχε ερθει η πρωτη του δουλεια ηταν να καθαρισει την ομαδα απο "μονιμους" τραυματιες... Τωρα τι θα κανει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ασαμόα είναι ένας παίκτης που προσέφερε,δεν είναι όπως τον Μαρτίνεζ.Η ομάδα θα του σταθεί και θα τον στηρίξει κανονικότατα,καθώς για 2 χρονιές δεν έχασε ματς κ ήταν από τους διακριθέντες.;Eχει συμβόλαιο μέχρι το 2018,είναι νέος ακόμη και ελπίζουμε να αναστηθεί.Δε θέλω καν να σκέφτομαι ότι αυτή η παιχτούρα μας τελείωσε...

      Eπίσης αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν έχει άλλον μόνιμο τραυματία.Πιο κοντά σε αυτό είναι ο Κάσερες,που παθαίνει διάφορα κατά καιρούς.#LaCapolista

      Διαγραφή