20 Σεπ 2015

Σκέψεις γύρω από τον κόσμο του μοντέρνου ποδοσφαίρου

Με αφορμή ένα κείμενο που διάβασα τις προάλλες σε ένα ελληνικό σάιτ με θέμα τα οικονομικά της Άρσεναλ όσον αφορά τα τελευταία χρόνια, το πρώτο μου άρθρο ως blogger στην Famiglia Bianconera θα επικεντρωθεί στις κακές ως επί το πλείστον συνέπειες του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Il giovane bianconero

Σύμφωνα με το θέμα, η Αρσεναλ τον τελευταίο χρόνο είχε κέρδος 25 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα δεν είναι πως οι ιθύνοντες του λονδρέζικου κλαμπ κατάφεραν να κάνουν την Αρσεναλ μια κερδοφόρα επιχείρηση το πρόβλημα είναι η δυσφορία του κόσμου της Άρσεναλ και της κάθε Αρσεναλ.

Ο κόσμος της κάθε ομάδος (οργανωμένος και μη) θέλει η ομάδα του να πρωταγωνιστεί στους αγωνιστικούς χώρους και να κατακτά τους πολυπόθητους τίτλους γιατί από τους τίτλους μεγαλώνει η ιστορία μιας ομάδας και όχι από τα πόσα λεφτά έχει η εκάστοτε διοίκηση ή ο μεγαλομέτοχος από μόνος του.

Μεταξύ μας δεν ενδιαφέρει και πολύ τους οπαδούς αν ο «Χ» πρόεδρος, μεγαλομέτοχος ή οτιδήποτε άλλο θα πλουτίσει ακόμη περισσότερο και θα κάνει νέες επιχειρηματικές επενδύσεις και σε άλλους χώρους εκτός του ποδοσφαίρου.

Μέχρι εδώ όλα ωραία αν όμως κάποιος θελήσει να κάνει τον συνήγορο του διαβόλου θα μου έλεγε ότι με τα «ζεστά» λεφτά που έχει η «Χ» ομάδα θα κάνει καλύτερες μεταγραφές το καλοκαίρι ή ακόμα και τον χειμώνα. Πολύ ωραία απαντάω εγώ αλλά από την όποια εμπειρία που έχω στο ποδόσφαιρο δεν έχω δει τα λεφτά να  φέρνουν και τις πολύ μεγάλες επιτυχίες (πάντα μιλάω για τίτλους).

Δεν βλέπω ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μονακό, η Παρί Σεν Ζερμέν ή ακόμα και η Ανζί παλιότερα να αποτελούν φόβητρα σε ομάδες όπως η Γιουβέντους που διαθέτουν μεγαλύτερη ιστορία από ότι λεφτά.

Άλλη μια κακή συνέπεια του μοντέρνου ποδοσφαίρου είναι ότι τα λεφτά εκτός το ότι κάνουν κακό στις ομάδες κάνουν κακό και στους πρωταγωνιστές του αθλήματος. Τους ποδοσφαιριστές.

Οι παίχτες πλέον δεν παίζουν πια για την φανέλα (για να μην γίνω απόλυτος υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που παίζουν για την φανέλα) έχοντας την τύχη με το μέρος τους ο Θεός τους έδωσε το ταλέντο που στις μέρες μας χρυσοπληρώνεται.

Λογικό τώρα είναι αυτοί να θέλουν να πλουτίσουν που σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να καθάριζαν δρόμους ή να δούλευαν ως πιτσαδόροι, δεν φταίνε αυτοί όμως που αλλάζουν τις ομάδες με σκοπό το δικό τους κέρδος το χρηματικό και όχι το πραγματικό τους κέρδος την καταξίωση. Δεν λέω ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα ΠΙΟ αγνά χρόνια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 αλλά το πράγμα όπως και να το κάνουμε έχει ξεφύγει.

Επίσης το  μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης κατά την άποψη στην κατάντια του ποδοσφαίρου έχουν οι στοιχηματικές εταιρίες και οι χορηγοί. Αρχίζοντας από τις εταιρίες στοιχημάτων την ανάλυση μου θα πω πώς ο τζόγος έχει εισχωρήσει για τα καλά στις καρδιές όλων αυτών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και κακά τα ψέματα και δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι το στοίχημα δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα των αγώνων.

Από την άλλη πλευρά το άλλο καρκίνωμα του ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα χορηγοί. Όπως και να το κάνουμε οι σχέσεις UEFA-FIFA με τους χορηγούς είναι άριστες και πώς να μην είναι όταν η UEFA κερδίζει διαστημικά ποσά από τους χορηγούς.

Το κακό είναι όμως πως οι «μεγάλοι» χορηγοί κάθε χρόνο διαλέγουν συγκεκριμένες ομάδες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, ομάδες όπως η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μαντσεστερ Σίτι κτλ κτλ.

Όσων αφορά τους χορηγούς κάποιες ομάδες παίρνουν μικρά ποσά άλλες μεσαία ποσά και άλλες πολύ μεγάλα για τα δεδομένα της εποχής. Το αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως είναι ότι χάνεται το νόημα στις διασυλλογικές
διοργανώσεις όταν κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Εποχές που η Στεάουα Βουκουρεστίου ή ο Ερυθρός Αστέρας κατακτούσαν κύπελλα Πρωταθλητριών ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το ξέρω ότι κάποιοι μπορεί να τα θεωρείτε φυσιολογικά αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και να τα χαρακτηρίζετε ως μια απλή φυσιολογική εξέλιξη αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Νo al calcio moderno - Against modern football

1 σχόλιο:

  1. H Famiglia Bianconera καλωσορίζει τον blogger Il giovane bianconero. Είναι το πρώτο άρθρο του το οποίο προέκυψε μετά από το κάλεσμα που έκανε το blog την ημέρα της παρουσίασης των αρθρογράφων του.

    H Famiglia Bianconera δίνει βήμα, συνεργάζεται, μεγαλώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή