27 Σεπ 2015

Έφτασε η ώρα για αλλαγή;

Το οικοδόμημα, που με τόσο κόπο χτίστηκε τα τελευταία 4 χρόνια, πλέον απειλείται και επίσημα. Και λέω, ότι απειλείται και όχι γκρεμίζεται, διότι αρκετές μεταγραφές που έγιναν φέτος, έγιναν με γνώμονα το μέλλον, εξού και το νεαρό της ηλικίας των περισσοτέρων.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Bernardino di Betto

Αλλά η αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας έχει χαθεί και τίποτα δεν θυμίζει την ομάδα που έσπειρε τον τρόμο στην Ιταλία την τελευταία τετραετία. Εγώ, ως οπαδός και φίλαθλος, κρίνω, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αυτή τη στιγμή το έχει ο προπονητής.

Ας το πιάσουμε από την αρχή όμως…

Σε πρώτη φάση, ο Αλέγκρι, ενέκρινε και τις τρεις πολύ σημαντικές αναχωρήσεις, δείχνοντας μάλιστα με τη στάση του, ότι έχει έτοιμους τους αντικαταστάτες τους. Όπως είναι προφανές αυτοί οι ποδοσφαιριστές-αντικαταστάτες δεν ήρθανε ποτέ.

Θα σχολιάσω τη μία εξ αυτών. Φεύγοντας ο Πίρλο για τις ΗΠΑ άφησε ένα πολύ μεγάλο κενό πίσω και αυτό κυρίως γιατί το παιχνίδι της Μεγάλης Κυρίας στηριζόταν στα πόδια και στις εμπνεύσεις του Ιταλού.

Ο Αλέγκρι, όχι μόνο δεν φρόντισε να καλύψει το κενό του, αλλά θεώρησε, ότι μπορεί να καλυφθεί αυτό με κάποιον από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές, ελέω και της εμμονής του να φέρει αυτό το δεκάρι, που ούτε αυτό είδαμε τελικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Γιουβέντους σε παρατεταμένο δημιουργικό τέλμα, συνεπώς και σε αγωνιστικό.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που διέκρινα φέτος είναι το εξής. Δεν έχει αποφασίσει με ποιους ποδοσφαιριστές θα πορευθεί ως βασικούς και ποια θα είναι η βασική διάταξη με την οποία θα αγωνίζεται φέτος η ομάδα. Η Μεγάλη Κυρία φέτος έχει αγωνιστεί με τα εξής συστήματα: 3-5-2, 4-3-1-2 και 4-3-3. Ποιο σύστημα θα πρωτοαφομοιώσει ο ποδοσφαιριστής;

Και το γεγονός, ότι έχει αγωνιστεί με τόσα συστήματα ως τώρα, τον έχει οδηγήσει στο να μην έχει καταλήξει στην (περίπου) βασική του 11άδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει καθίσει στον πάγκο αρκετά από τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν φέτος όπως ο Άλεξ Σάντρο και ο Τζάτζα.

Επίσης, φέτος διάβασα πολλές φορές συνεντεύξεις του Αλέγκρι και με εντυπωσίασε το γεγονός, ότι σε όλες ήξερε και έλεγε τι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η ομάδα, και ήταν πολλές αυτές οι συνεντεύξεις.

«Αν ξέρεις τι να κάνεις, κάν’ το και μη μας το λες» θα του έλεγα αν μπορούσα. Γιατί από όσα μας είπε ότι πρέπει να γίνουν, δεν έχει πραγματοποιήσει σχεδόν τίποτα ως τώρα και η ομάδα παραμένει το ίδιο ανεπαρκής και κακή στο γήπεδο. Και όλα αυτά έρχονται σε συνάρτηση με το γεγονός, ότι έχει χάσει και τον έλεγχο στα αποδυτήρια.

Εκτός, ότι οι ποδοσφαιριστές παίζουν για τον εαυτό τους και όχι για την ομάδα, δείχνουν μια προκλητική έλλειψη πειθαρχίας και σοβαρότητας στο γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι παλαιότεροι της ομάδας είχαν συνάντηση με τον Μαρότα χωρίς τον Αλέγκρι παρόντα για να συζητήσουν τα τεκταινόμενα της ομάδας και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή.

Και ήρθε το κερασάκι στην τούρτα με την ήττα από την Νάπολι. Δεν θα σχολιάσω το αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού όσο το κομμάτι της διαχείρισης. Ο Αλέγκρι άλλαξε τη διάταξη της ομάδας εν εξελίξει του αγώνα πάνω από 5 φόρες!!! Αυτό είναι ανήκουστο και πρωτοφανές για την Γιουβέντους.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο Ιταλός προπονητής βρίσκεται υπό πανικό και αυτό περνά πλέον και στους ποδοσφαιριστές και στον τρόπο που παίζουν. Δε μπορώ να σκεφτώ, πως μπορεί ένας προπονητής, που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, να βοηθήσει την ομάδα του να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Με αυτούς τους προβληματισμούς που σας παρέθεσα ένα ερώτημα μου έχει γεννηθεί. Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή προπονητή; Πλέον είναι ορατό και συνάμα ρεαλιστικό το σενάριο αυτό. Η ομάδα μας έχει καταντήσει έρμαιο του κάθε πικραμένου και δείχνει ανήμπορη να αλλάξει αυτή την κατάσταση υπό αυτή την διαχείριση. Μήπως τελικά παραπλανηθήκαμε από την περσινή καλή χρονιά;

6 σχόλια:

  1. Η Famiglia Bianconera καλωσορίζει έναν ακόμη blogger. Τον blogger Bernardino di Betto δεν τον γνωρίζαμε αλλά έχουμε την χαρά να γράφουμε πλέον μαζί για την ομάδα μετά την αποδοχή του στο κάλεσμα για να μεγαλώσει η «οικογένειά» μας. Καλώς ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως ηρθες και καλη αρχη να ευχηθω!
    Το αρθρο σου ειναι το πρωτο αρθρο που διαβαζω στη φαμιλια και διαφωνω τοσο καθετα(και αυτο ειναι πολυ καλο απο τη μια γιατι θα υπαρξει πολυφωνια και ανταλλαγη αποψεων)!
    Αναφερω επιγραμματικα και αν θες περαιτερω αναλυση ευχαριστως στην παραθετω!
    1-Ο Αλεγκρι ουτε ενεκρινε ουτε εναντιωθηκε στις πωλησεις των 3!
    2-Δεν ειναι δουλεια του Αλεγκρι να αντικαταστησει τους ποδοσφαιριστες αλλα του Μαροτα!
    3-O Αλεγκρι οντως εχει χασει τη μπαλα και δε ξερει τι συστημα και ποιους θα κατεβασει σε καθε αγωνα,εξου και η εικονα διαλυμενης διαδηλωσης!
    4-Ο Ζαζα που καθεται παγκο η παιζει λιγο οπως λες οντως απαραδεκτο,δε θα πρεπε να περναει ουτε εξω απο το προπονητικο,καποιος φροντισε να σπαταλησει 18μ για τον τυχαρπαστο!
    5-Ισως να χρειαστει αλλαγη προπονητη αν συνεχιστει αυτο...αληθεια ομως ποιος ειναι πιθανων να ερθει η ποιον μπορει να δελεασει ο Μαροτα?Καποιον τυπου Κλοπ(μακαρι αλλα απιθανο) η καποιον τυπου Ντελνερι(φτου και πιθανοτατο)?

    δημητρης μελβουρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bernardino di Betto: Αγαπητέ Δημήτρη χαίρεται!
      Χαίρομαι που διαφωνείς γιατί έτσι δημιουργείται προσοδοφόρο έδαφος για εποικοδομητική συζήτηση κατά τη γνώμη μου.Έπειτα,αν συμφωνούσαμε όλοι σε αυτό τον κόσμο,δεν νομίζω να είχε ιδιαίτερο νόημα η ζωή!Μάλλον βαρετή θα ήταν.Εν τοιαύτη περιπτώσει και για να μην περιαυτολογώ θα σου απαντήσω αριθμητικά για το κάθε ζήτημα που έθεσες!

      1. Σωστά λες, πως ο Αλέγκρι ούτε ενέκρινε ούτε εναντιώθηκε στις πωλήσεις των «τριών». Για να ακριβολογούμε δεν τοποθετήθηκε ποτέ επίσημα για το αν συμφωνεί ή όχι. Και ας είμαστε ειλικρινείς, αν τους ήθελε θα έμεναν, από την Γιουβέντους αποχώρησαν, όχι από την Αλμπινολέφε. Άλλα ως γνωστόν, δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τον Πίρλο ούτε με τον Βιδάλ!Δεν θα επεκταθώ, αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

      2. Ο Μαρότα αντικαθιστά, ή μάλλον φέρνει αυτούς που του ζητάει ο προπονητής. Ο προπονητής όμως δε ζήτησε κανέναν για αντικαταστάτη του Πίρλο, αρχικά γιατί είχε εμμονή για την θέση του δεκαριού (Trequartista) και έπειτα γιατί θεώρησε πως αυτός που μπορεί να αντικαταστήσει τον Μαέστρο είναι ο Μαρκίζιο. Μην τρελαθούμε, ο Μαρκίζιο μπορεί να είναι ο καλύτερος τακτικά παίχτης που έχει η Μεγάλη Κυρία, σίγουρα όμως δεν έχει την τεχνική, την σέντρα και τις δημιουργικές αρετές του Πίρλο. Και φάνηκε αυτό και από τα λίγα ματς που τον είδαμε να αγωνίζεται έχοντας αναλάβει το ρόλο του Πίρλο (Regista).

      4. Διαφωνώ, για το ότι ο Τζάτζα δεν θα έπρεπε να περνάει ούτε έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ, θα αρκεστώ στο ότι, μια φορά κλήθηκε να αγωνιστεί ως βασικός και αυτός κατάφερε να σκοράρει. Για τα χρήματα που δαπανήθηκαν ίσως να έχει δίκιο. Γεγονός όμως είναι, ότι κάθονται στον πάγκο!

      5. Σε περίπτωση που έφευγε ο Αλέγκρι, το να έφερναν τον Ντελ Νέρι, μόνο ως πισωγύρισμα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, κυρίως γιατί τα αποτελέσματα επί των ημερών του είναι ακόμα νωπά. Από την άλλη ο Κλόπ, ένας πολύ καλός προπονητής κατά τη γνώμη μου, δεν ξέρω πόσο ιδανική επιλογή θα μπορούσε να είναι για την Γιουβέντους. Και αυτό διότι, ως ιταλική ομάδα το ποδόσφαιρο μας παραμένει αμυντικό, φινετσάτο μεν αλλά αμυντικό. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων θεωρώ πως υπάρχουν και δημιουργικές άμυνες όπως αυτή των Ιταλών. Και ενώ ο Κλοπ επιθετικά έστηνε άψογα τις ομάδες του, η αμυντική του προσέγγιση ήταν αφελέστατη, εξού και η περσινή κάκιστη χρονιά με την Ντόρτμουντ. Είναι ξεκάθαρα ένας δύσκολος γρίφος, η αντικατάσταση του προπονητή.

      Διαγραφή
  3. ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΙ, ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΙΝ ΣΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΗ ΔΩ ΤΟ ΜΑΤΣ... ΚΑΙ ΜΟΡΑΤΑ, ΚΟΥΑΔΡΑΔΟ, ΣΑΝΤΡΟ ΕΞΩ...ΚΑΙ Ο ΝΤΥΜΠΑΛΑ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΑ Ο ΠΑΝΤΟΙΝ ΜΕΣΑ...!!! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΕΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΝΑ ΧΑΝΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω οτι το φυσιολογικο θα ηταν να ξεκινησει ο Κουαντραδο και ο Μορατα,ο Εβρα θα ηταν σωστη επιλογη αν προσεγγιζαμε με διαφορετικο τροπο το παιχνιδι οσο για τον Παντοιν νομιζω οτι ηταν μονοδρομος η επιλογη του στο συστημα γτ δεν υπηρχαν οι Κασερες και Λιχτστεινερ και δεν βρισκω καποιον αλλο να καλυψει τη θεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είναι μονόδρομος η χρησιμοποίηση του Παντοΐν, τότε θα πρέπει να δεχτούμε πως δεν έχουμε βάθος πάγκου.

      Διαγραφή