17 Νοε 2015

Γιατί οι Arancia Meccanica άλλαξαν το όνομά τους σε Drughi και πώς αιφνιδίασαν την πολιτική σκηνή στην Ιταλία

Τους Drughi του γνωρίζουν, λίγο ή πολύ, οι περισσότεροι οπαδοί της Γιούβε στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο club των μπιανκονέρι και η συνδεσμιακή ιστορία τους είναι μεγάλη. Στο πρώιμο στάδιο της δημιουργίας τους, η ονομασία τους «ταρακούνησε» την Ιταλία. Γιατί και πώς έφτασαν σε δεύτερα «βαφτίσια» του συνδέσμου;

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Drugho

Το γκρουπ ιδρύθηκε το 1987 ως Arancia Meccanica. Όπως αναφέρουν οι Drughi στο μικρό ιστορικό τους μήνυμα, ο σύνδεσμος στήθηκε πάνω στις στάχτες του club Black & White Supporters. Ιδρυτικά του μέλη ήταν παλιοί Fighters αλλά και οργανωμένοι από τους Indians και Gioventù Bianconera.

Θέλοντας να εξαλείψουν οποιοδήποτε αγγλικό στοιχείο, μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε μόλις τρία χρόνια μετά το Χέιζελ, εμπνευστήκαν από την ταινία Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Πώς και γιατί όμως οι Arancia Meccanica μετονομάστηκαν σχετικά σύντομα σε Drughi;

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι ήταν μια ταινία που ταυτίστηκε με τη βία και ενέπνευσε πολλούς που έβρισκαν μια ιδιαίτερα σκληρή γοητεία το βιβλίο του Μπέρτζες και το φιλμ του Κιούμπρικ. Η Ιταλία έχει έντονο συνδεσμιακό κίνημα εκείνη την εποχή. Μαζικές εκδρομές από όλους τους Ultras και επεισόδια, μικρά ή μεγάλα. Η ιταλική κοινωνία ψαχνόταν να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Η ονομασία του συνδέσμου από το Τορίνο απασχόλησε έντονα την κοινωνία της πόλης αλλά έφτασε και μέχρι την ιταλική βουλή. Οι λέξεις «Arancia Meccanica» («Κουρδιστό Πορτοκάλι» στα ιταλικά) έπρεπε να αλλάξουν. Τουλάχιστον αυτό ήθελαν κάποιοι πολιτικοί φορείς της γείτονας χώρας.

Το club προχώρησε στην αλλαγή του ονόματος αιφνιδιάζοντας όμως τους επικριτές του. Οι Arancia Meccanica είχαν ονομαστεί Drughi. Τι είναι οι Drughi; Ντρούγκο ήταν η ορολογία σε μορφή αργκό που είχε χρησιμοποιήσει ο Άντονι Μπέρτζες στο βιβλίο του. Ο καθένας από την παρέα των τεσσάρων, βάσει μυθιστορήματος, ήταν ένας ντρούγκο. Και οι τέσσερις μαζί… Drughi.

Με σύμβολό τους τη χαρακτηριστική εικόνα από την ταινία και τις τέσσερις σκιές, οι Arancia Meccanica μετονομάστηκαν σε Drughi, δείχνοντας πόσο δήθεν ήταν όλες οι απόψεις αυτών που τους κατηγορούσαν. Αν η ονομασία Arancia Meccanica ήταν προκλητική, λόγω του φιλμ, η ονομασία Drughi ήταν ακόμη περισσότερο. Κανείς δεν το γνώριζε τότε γιατί όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα, το δούλεψαν αρκετά επιφανειακά.

Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά θέματα Το βιβλίο και η ταινία που ενέπνευσε ποδοσφαιρικούς συνδέσμους και Εννιά πράγματα που δε γνωρίζετε για το περίφημο Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου