1 Νοε 2015

Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Γιούβε

Την 1 Νοεμβρίου 1897 από πρωτοβουλία μιας ομάδας μαθητών της τρίτης και τέταρτης τάξης του κλασικού Λυκείου Massimo d’ Azegli» ιδρύθηκε στο Τορίνο ο σύλλογος Sport-Club Juventus, όνομα που στα λατινικά σημαίνει «gioventu», ήτοι νεότητα, καθώς ο μεγαλύτερος εξ’ αυτών δεν ξεπερνούσε τα 17 χρόνια.

Δύο χρόνια μετά ο σύλλογος θα μετονομαστεί σε Foot-Ball Club Juventus και θα λάβει την σημερινή του ονομασία, Juventus Football Club, το 1945.

Η πρώτη φανέλα του συλλόγου ήταν χρώματος ροζ με μαύρη γραβάτα και μια εκδοχή για την χρωματική αυτή επιλογή αυτή πως οφείλεται σε σφάλμα κατά την αποστολή των ενδυμασιών που παρήγγειλε ο σύλλογος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη το εν λόγω χρώμα επιλέχτηκε από την ανάγκη των μελών του συλλόγου να ξεχωρίζουν από τις άλλες ομάδες.

Το ροζ έδωσε τη θέση του στη φανέλα με τις ασπρόμαυρες κάθετες ρίγες το 1903. Και εδώ υπάρχουν εκδοχές για αυτή την αλλαγή. Σύμφωνα με μια βερσιόν οι φανέλες από το πλύσιμο είχαν τόσο ξεθωριάσει που χρειάζονταν αλλαγή. Ζητήθηκε, λοιπόν, από τον Αγγλο Τζον Σάβατζ, μέλος του συλλόγου να αναζητήσει στην πατρίδα του μια ενδυμασία πιο ανθεκτική. Αυτός είχε έναν φίλο στο Νότιγχαμ, οπαδό της Νοτς Κάουντι, ο οποίος έστειλε στο Τορίνο φανέλες με ασπρόμαυρες ρίγες ανάλογες με αυτές που φορούσε η αγαπημένη του ομάδα.

Σύμφωνα τώρα με την άλλη εκδοχή ο Αγγλος Τζον Σάβατζ, μέλος της Γιουβέντους, διαιτητής και χονδρέμπορος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Τορίνο πρότεινε στον σύλλογο να ανανεώσουν την εμφάνιση αγοράζοντας από την Αγγλία ένα νέο μοντέλο φανελών κόκκινων με λευκά περιγράμματα, όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούσε η Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αφού του δόθηκε το πράσινο φως ο Σάβατζ ήρθε σε επαφή με ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Νότιγχαμ και έστειλε την εντολή αγοράς, την οποία συνόδευσε από μια κακομεταχειρισμένη παλιά φανέλα χρώματος ροζ με μαύρο. Ο υπάλληλος στο Νότιγχαμ βλέποντας αυτή την ξεθωριασμένη ροζ φανέλα πίστεψε ότι ήταν λευκή που έβαψε.

Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα του tifosi.gr, βλέποντας τη σύμπτωση στα χρώματα της Γιουβέντους -το λευκό που έβαψε ροζ με το μαύρο- με εκείνα της Νοτς Κάουντι έστειλε στην Ιταλία φανέλες με ασπρόμαυρες κάθετες ρίγες.

Λέγεται ότι όταν άνοιξαν στο Τορίνο το δέμα οι φανέλες δεν άρεσαν, αλλά με το πρωτάθλημα να πλησιάζει οι της Γιουβέντους δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τις υιοθετήσουν.

Το λογότυπο τώρα της Κυρίας από την δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα είχε ελάχιστες και μικρές αλλαγές «γιατί αυτό έπρεπε να είναι σύμβολο αναφοράς σταθερό και διαρκές». Εξαίρεση έγινε για ένα ιδιαίτερο σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ των τελών της δεκαετίας του ’70 και εκείνων του ’80 που είναι η εικόνα της ζέβρας.

Αλλη… φανταχτερή διαφορά είναι όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 το φόντο όπου ήταν γραμμένο το όνομα της ομάδας, αλλά και εκείνο στο εξάγωνο, με τον ταύρο -το σύμβολο της πόλης του Τορίνο- ήταν χρώματος μπλε, το μπλε του Οίκου της Σαβοϊας, ως φόρος τιμής στην παράδοση της οικογένειας με το Τορίνο.

Η τελευταία τώρα αλλαγή έγινε το 2004, ασπρόμαυρο με μοναδική εξαίρεση την χρυσή καμπύλη κάτω από το όνομα Juventus, η οποία συμβολίζει την τιμή. Το παιχνίδι των σκιών του λογότυπου έχει στόχο να δώσει σε αυτό μια τρισδιάστατη εμφάνιση. Ενώ τέλος έχουν αφαιρεθεί τα δύο αστέρια που ήταν παρόντα από το 1982 καθώς θεωρούνται μια αθλητική αναγνώριση (μεταβαλλόμενη στο χρόνο) και όχι ένα στοιχείο ταυτότητας του συλλόγου.

Σημείωση: Το εξαιρετικό αφιέρωμα που διαβάσατε το είχε δημοσιεύσει το tifosi.gr, ένα σάιτ που είχε θεματολογία αποκλειστικά για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε την πηγή, ακόμη κι αν δεν είναι ενεργό το σάιτ.

13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλο το τιμ του εξαιρετικού blog της Famiglia Bianconera. Ενημερωθήκαμε μέσω τρίτου για την αναφορά σας στο tifosi.gr κάτι που σας τιμά ακόμη περισσότερο γιατί το σάιτ έχει κλείσει οπότε μπορούσατε να κάνατε… clopy-paste χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

    Με αφορμή την σημείωσή σας, μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα καθώς βλέπουμε πως το blog είναι πάρα πολύ φιλικό στις απόψεις των σχολιαστών και έχει αρκετά σχόλια. Το σάιτ προσπάθησε να καθιερωθεί στο ελληνικό στερέωμα αν και ήταν μονοθεματικό, αποκλειστικά για το ιταλικό ποδόσφαιρο.

    Δυστυχώς η κλεψιά που έπεφτε από ένα συγκεκριμένο blog και από μία συγκεκριμένη σελίδα στο facebook, από φίλους της Γιουβέντους και αναφερόμαστε σε αυτούς στο παρόν σχόλιο γιατί είναι γιουβεντίνικο το κοινό σας, δεν επέτρεπε στο σάιτ να σταθεί στα πόδια του.

    Εμείς δεν ήμασταν ούτε gazzetta, ούτε sport-fm για να έχουμε μεγάλο κοινό. Κάναμε αυτό που αγαπούσαμε και μας άρεσε αλλά απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως των παραπάνω (και όχι μόνον αυτών), δεν μας επέτρεψαν να μείνουμε στη ζωή.

    Ακόμη και σήμερα στο συγκεκριμένο blog υπάρχει αυτούσιο το ίδιο άρθρο χωρίς πηγή. Κρίμα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και δεν μπορεί να ορθοποδήσει το διαφορετικό.

    Πριν από εμάς υπήρχε το forzaitalia.gr το οποίο επίσης έκλεισε, με πάνω κάτω τους ίδιους μήνες ζωής. Μετά ήρθαμε εμείς και κλείσαμε. Τώρα υπάρχει το seriea.gr το οποίο ευχόμαστε να κρατήσει.

    Σας ευχαριστούμε και πάλι για την αναφορά σας. Και παραφράζοντας μια ατάκα που είχε πει ο δικός σας ο Πάβελ Νέντεβεντ (τώρα ξεχωρίζουν οι άντρες από τους ποδοσφαιριστές), η αναφορά σας, σας κάνει να ξεχωρίζεται από τους κλέφτες κειμένων και περιεχομένου του ελληνικού ίντερνετ.

    Μπράβο σας
    Καλή συνέχεια
    Tifosigr team

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε εσάς

      Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστούμε για την τοποθέτηση και τα καλά σας λόγια. Θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε την πηγή όταν το κείμενο δεν είναι δικό μας. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτό είναι το σωστό.

      Σχετικά με όσα γράφετε, το μόνο που μπορούμε να πούμε από την πλευρά μας είναι πως ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Εξάλλου στο παγκόσμιο ίντερνετ υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που παράγουν περιεχόμενο και αυτοί που κλέβουν το περιεχόμενο που παράγουν οι άλλοι. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

      Το σάιτ σας το θυμόμαστε και ήταν πραγματικά κάτι διαφορετικό και όμορφο στο ελληνικό ποδοσφαιρικό ίντερνετ. Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε…

      Διαγραφή
  2. Όλοι έχουν γίνει οπαδοί του ίντερνετ πλέον. Όσοι έχουν σελίδα έχουν και την δυνατότητα να γράφουν, να κανουν copy-paste όταν θέλουν , αλλα και να τα χωνουν σε όποιους θέλουν Αυτοί είμαστε οι Έλληνες ULTRAS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ό,τι έχει κάποιος σελίδα στο ίντερνετ (σάιτ, μπλογ, fb) δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα και Ultras. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στην Famiglia Bianconera, δεν έχουμε πει ποτέ κάτι τέτοιο για εμάς. Απόψεις γράφουμε για την ομάδα και τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

      Διαγραφή
  3. Όχι ασπρομαυρε αδερφέ μου. Δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες. Ακόμα και από αυτή τη σελίδα έχετε κραξει ανθρώπους που έχουν κάνει πολλά για το οπαδικο κίνημα της ομάδας μας στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να μας δώσεις ένα παράδειγμα; Να στείλεις κάποιο λινκ, ας πούμε και να δούμε αν συμβαίνει αυτό που λες. Μια καλόπιστη κριτική, όπως νομίζουμε πως είναι η δική σου, τη θεωρούμε καλοδεχούμενη και πάντα αποτελεί αφορμή για κουβέντα.

      Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε, πόσω μάλλον όταν σχετίζεται με το blog που διαβάζεις.

      Διαγραφή
  4. Βεβαια. Μπορείτε να διαβασετε π.χ. το αρθρο αυτο που εχετε γράψει, και τα σχολεια του...Το οπαδικό μοντέλο αλά Τζιράουντο και η αποδοχή της Tessera σε μια κούρβα που μεταλλάσσεται συνεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Το θέμα που αναφέρεις καλέ μας φίλε δεν λέει απολύτως τίποτα προσβλητικό. Για κανέναν. Ποιον προσβάλει δηλαδή; Απλά και αφηρημένα; Μην μπερδευόμαστε. Αλλο να έχεις μια άποψη για κάποια πράγματα και άλλο να κάνεις σπέκουλα.

      Ο συντάκτης του άρθρου έχει μια συγκεκριμένη άποψη, την οποία μάλιστα την έγραψε στα σχόλια επειδή ρωτήθηκε και όχι στο άρθρο, και δεν αναφέρει ούτε ονόματα, ούτε τίποτα. Κατά τη γνώμη του, κάποια πράγματα δεν είναι ωραία. Είναι προσβολή αυτό; Τα κρατάει όμως για τον εαυτό του γιατί δεν θέλει να προσβάλει.

      Το ό,τι έχει κάποιος μια άποψη, δεν θα τη λέει γιατί θα φανεί πως προσβάλλει; Αν μας πεις εσύ δηλαδή πως ένα άρθρο για τον Πογκμπά δεν μου άρεσε, μας προσβάλεις; Όχι βέβαια, την άποψή σου καταθέτεις. Ή επειδή κάποιος ασχολείται διαδικτυακά με την Γιούβε πάει να πάει πως το κάνει πάντα καλά;

      Το παράδειγμα που αναφέρεις δεν υποστηρίζει αυτό που έγραψες.

      Και για όσους δεν ξέρουν το θέμα και θέλουν να το ψάξουν για έχουν άποψη, εννοείς αυτό: http://famigliabianconera.blogspot.gr/2015/09/tessera.html

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς είμαστε Ελληνες. Τέλος πάντων. AUGURI A NOSTRA VECCHIA SIGNORA. ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. FINO ALLA FINE...FORZA JUVENTUS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπήρξα εγγεγραμμένο μέλος της ομάδας την περίοδο 2011-2012, λόγω των μεταπτυχιακών μου σπουδών εκείνη την περίοδο στο Università degli Studi di Torino. Ταυτόχρονα, ήμουν κι ένας από τους "τυχερούς" που πρωτομπήκαν στο νέο γήπεδο της Vecchia Signora, στο 4-1 εναντίον της Parma.
    Ακόμη μάλιστα θυμάμαι με ευχαρίστηση τις διαφημίσεις στους δρόμους, σε stands, σε στάσεις λεωφορείων με το κλασσικό σύνθημα: "Benvenuto a casa"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. IΣΧΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΑΝΕΛΑ ΕΧΕΙ ΡΙΖΕΣ ΣΤΟ NOTTINGHAM & TH NOTTS COUNTY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς. Η ομάδα είχε παραγγείλει τότε εμφανίσεις από την Αγγλία και έγινε λάθος παραγγελία.

      Γι’ αυτό και στα εγκαίνια του νέο γηπέδου καλεσμένη ήταν η Νοτς Κάουντι.

      Forza Juve!

      Διαγραφή