2 Δεκ 2018

Ένα αποκαλυπτικό-ιστορικό άρθρο για το ποιοι είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα

Η Φιορεντίνα είναι μια ιστορική ομάδα του ιταλικού ποδοσφαίρου, μια ομάδα που εκπροσωπεί μια πανέμορφη πόλη αλλά οι φανατικοί οπαδοί της φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Η αλήθεια είναι πως την κόντρα με τη Γιουβέντους εκείνοι την έχουν δημιουργήσει, εκείνοι την πυροδοτούν, εκείνοι την διατηρούν. Οι στόχοι της ομάδας του Τορίνο δεν είναι ποτέ ίδιοι με αυτούς της Φιορεντίνα αλλά οι τιφόζι των βιόλα φροντίζουν να τους θυμόμαστε με δυσάρεστο τρόπο δύο φορές τον χρόνο και σε κάνα κύπελλο αν κληρωθούμε μαζί τους.

Και εδώ δε θα μιλήσουμε για ποδοσφαιρική κόντρα αλλά για μια οπαδική συμπεριφορά που ξεπερνάει το μίσος και την προκλητικότητα. Είναι οι οπαδοί που δε σέβονται περισσότερο από τον καθέναν τους νεκρούς του Χέιζελ.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου του 1985 διεξάγεται ο τελικός των Βρυξελλών. Οι οδυνηρές συνέπειες είναι γνωστές. Τέσσερις μέρες αργότερα και ενώ ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα είναι ακόμη συγκλονισμένη από το δολοφονικό χτύπημα των Αγγλων χούλιγκαν, στο Αρτέμιο Φράνκι σηκώνεται ένα πανό που γράφει: «Χέιζελ: 39 λιγότεροι Γιουβεντίνοι»!

Αυτή ήταν η αρχή των εμετικών εκδηλώσεων κατά της μνήμης των νεκρών της Γιούβε, εκδηλώσεις που εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία. Μικρά ή μεγαλύτερα αντίστοιχα πανό «κοσμούν» την έδρα των βιόλα.


Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία διαδραματίστηκε τη χρονιά 2009-10. Η Φιορεντίνα συμμετέχει στους ομίλους του Champions League. Μεταξύ των τριών ομάδων και η Λίβερπουλ.

Υποδοχή ηρώων στο Αρτέμιο Φράνκι. Το πανό που σηκώθηκε στην κούρβα των οργανωμένων ήταν προκλητικό:  «Καλωσορίσατε reds, η ιστορία σας είναι θρύλος για εμάς». Δεν έμειναν όμως σε αυτό.



Κάποιοι τιφόζι του πετάλου εμφανίστηκαν στις κερκίδες φορώντας εμφανίσεις της Λίβερπουλ που στην πλάτη είχαν το νούμερο «39» συνοδευόμενο από τη λέξη «λιγότεροι» ή τη λέξη «καμπούρηδες».



Ο ηγέτης του συνδέσμου των βιόλα Colletivo Autonomo Viola, Στέφανο Σαρτόνι, είχε προτρέψει τους οργανωμένων των δύο ομάδων να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση. «Γνωρίζουμε πως οι Γιουβεντίνοι δεν το έχουν πάρει και πολύ καλά όλο αυτό. Αυτό όμως είναι δικό τους πρόβλημα», είχε πει.


Η αδελφοποίηση τελικά δεν έγινε. Οι Αγγλοι, προς τιμήν τους, κατάλαβαν έστω και την τελευταία στιγμή την παγίδα που τους έστησαν οι τιφόζι της Φιορεντίνα.



Το 2012, στην κερκίδα των φιλοξενουμένων του Juventus Stadium, σχεδόν 30 χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ, δημιούργησαν με ταινία ένα -39. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γενιές φιλάθλων κι αν αλλάξουν, το φτηνό και εμετικό επίπεδο των φανατικών της Φιορεντίνα παραμένει το ίδιο. Τελευταίο παράδειγμα το τραγικό πανό για τον Γκαετάνο Σιρέα και πάλι για τους νεκρούς του Χέιζελ.

Ναι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Αλλά οι συγκεκριμένοι είναι μακράν οι χειρότεροι σε ήθος και σεβασμό. Είναι οπαδοί που δεν μπορείς να τους σεβαστείς για τίποτα. Είναι οπαδοί που, πολύ απλά, χαίρεσαι που δεν υποστηρίζεις την ίδια ομάδα με αυτούς. Αυτοί είναι οι τιφόζι της Φιορεντίνα.


2 σχόλια:

  1. Γιατί ασχολείστε; Αυτό θέλουν..να ασχολείστε μαζί τους.. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε συμφωνούμε με την άποψή σου. Σεβαστή αλλά δε μας βρίσκει σύμφωνους. Οσα αναφέρονται είναι γεγονότα και αποτελούν κομμάτι της ποδοσφαιρικής οπαδικής ιστορίας. Πρέπει να καταγράφονται και να γίνονται γνωστά.

      Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος ποιους έχει απέναντί του. Και επειδή τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό, νιώθουμε πολύ καλά που ασχοληθήκαμε με αυτήν την περίπτωση.

      Προσοχή, δεν ασχολούμαστε για να την «πούμε» σε κάποιον ή να υποστηρίζουμε πως είμαστε καλύτεροι. Ασχολούμαστε με γεγονότα και πραγματικές καταστάσεις.

      Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

      Forza Juve!

      Διαγραφή