5 Μαρ 2016

Ορατό ένα οικονομικό κραχ στη Serie A

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά στη Serie A με την Gazzetta dello Sport να αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της πώς έχουν τα οικονομικά των συλλόγων.

Η οικονομική κατάσταση των 20 ομάδων της πρώτης κατηγορίας δεν είναι καλή και μεγάλοι σύλλογοι όπως Μίλαν, Ιντερ και Ρόμα βρίσκονται σε πίεση. Μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού είναι αυτοί που τα πηγαίνουν καλά με τη Γιούβε να οδηγεί (και εδώ) την κούρσα και να ακολουθούν σε θετικό τέμπο Νάπολι και Λάτσιο.

Ας δούμε τι συμβαίνει αναλυτικά στις ομάδες μέσα από το θέμα όπως το παρουσίασε το gazzetta.gr.

Αταλάντα
Τα προβλήματα δεν λείπουν καθώς τα τελευταία χρόνια έκανε λάθος κινήσεις και αυτό στοίχισε στο ταμείο. Το περασμένο καλοκαίρι, πάντως, κατάφερε να κερδίσει 22 εκατ. ευρώ από πωλήσεις και η κατάσταση έχει έρθει σε μια ισορροπία.

Γιουβέντους
Για πρώτη φορά μετά από όσα έγιναν το 2006, η Γιούβε έκλεισε με θετικό πρόσημο τον ισολογισμό της. Φέτος τα πράγματα πάνε επίσης καλά καθώς το πρώτο μισό της σεζόν έκλεισε με +31,7 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί, κυρίως στα συμβόλαια, αλλά αυξάνονται και τα έσοδα.

Ελλάς Βερόνα
Η περσινή σεζόν έκλεισε στο -6,9 εκατ. ευρώ και γενικά αυξήθηκαν τα έξοδα, όχι όμως και τα έσοδα. Με Serie B του χρόνου, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα.

Εμπολι
Δεύτερη σερί χρονιά στη Serie A και αυτό έχει θετικά αποτελέσματα και στα οικονομικά. Εχει διπλασιάσει τα έξοδα σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια αλλά τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά πέντε φορές.

Ιντερ
Τις τελευταίες πέντε σεζόν η ζημιά έχει φτάσει στα... 502 εκατ. ευρώ! Τα χρέη αυξάνουν συνεχώς, την φετινή σεζόν μπορεί ο ισολογισμός να κλείσει με μικρότερες ζημιές σε σχέση με πέρυσι αλλά η κατάσταση είναι οριακή και το Financial Fair Play... απειλεί.

Κιέβο Βερόνα
Για τέσσερις σερί χρονιές έχει θετικό ισολογισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα «ok». Υπάρχει, άλλωστε, ένα χρέος προς την εφορία, το οποίο φτάνει στα 17 εκατ. ευρώ.

Λάτσιο
Ο Κλαούντιο Λοτίτο κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά καθώς στα 11 χρόνια προεδρίας του, μόνο δύο φορές οι Λατσιάλι είχαν αρνητικό πρόσημο στον ισολογισμό τους. Ο ισολογισμός του 2015 έκλεισε στο +5,8 εκατ. ευρώ και γενικά δεν υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες.

Μίλαν
Ο περσινός ισολογισμός έκλεισε στο... -91,3 εκατ. ευρώ και με την ομάδα να μην αγωνίζεται ούτε φέτος στην Ευρώπη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισολογισμό στο... -125 εκατ. ευρώ! Οπως εξηγεί η Gazzetta dello Sport, γενικά το Μιλάνο είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Νάπολι
Εκλεισε το 2014-15 με απώλειες 13,1 εκατ. ευρώ αλλά η δουλειά που είχε γίνει από τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις τα προηγούμενα χρόνια, με οκτώ σερί θετικούς ισολογισμούς, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει -και δεν υπάρχει- κανένα πρόβλημα.

Παλέρμο
Πέρυσι ήταν στο -27,7 εκατ. ευρώ, φέτος έχει κέρδη 297.000 ευρώ, κυρίως λόγω της πώλησης του Πάουλο Ντιμπάλα στη Γιουβέντους. Γενικά, από την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού υπήρξαν κέρδη που έφτασαν στα 38,7 εκατ. ευρώ και αυτό μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.





Ρόμα
Για τέταρτη σερί χρονιά οι Αμερικάνοι δεν κατάφεραν να έχουν θετικό ισολογισμό. Αρχισαν με -41,1 εκατ. ευρώ, συνέχισαν με -38,8, πήγαν στο -40,1 και πέρυσι έκλεισαν στο -58,5 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 36% αλλά η διοίκηση, όπως αναφέρει η Gazzetta dello Sport, προβλέπει βελτίωση για το 2015-16.

Σαμπντόρια
Ο ισολογισμός του 2014 κάλυψε μόνο τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας Μάσιμο Φερέρο και έκλεισε στο -24,6 εκατ. ευρώ. Για την σεζόν 2014-15 υπήρξε νέα απώλεια, ύψους 10 κατ. ευρώ.

Σασουόλο
Οι δύο μεταγραφικές περίοδοι του 2014 έκλεισαν με -29 εκατ. ευρώ αλλά για φέτος προβλέπεται ισορροπία ανάμεσα σε έσοδα-έξοδα. Γενικά οι Νεροβέρντι βελτιώνουν συνεχώς τα οικονομικά τους και σε αυτό βοήθησε η πώληση του Σιμόνε Τζάτζα στη Γιουβέντους ενώ αναμένεται και αυτή του Ντομένικο Μπεράρντι το καλοκαίρι.

Τζένοα
Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ο ισολογισμός ήταν στο -26,1 εκατ. ευρώ. Από τότε η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, τα χρέη μεγαλώνουν και ο Ενρίκο Πρετσιόζι αναζητά επενδυτή για συνεργασία ή ακόμη και για να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Τορίνο
Ο Ουρμπάνο Κάιρο έχει καταφέρει να κάνει... θαύματα στον οικονομικό τομέα καθώς η καταχρεωμένη Τορίνο έχει δύο σερί θετικούς ισολογισμούς. Φέτος υπήρξε αύξηση των εξόδων (συμβόλαια) αλλά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θετικό ισολογισμό ξανά.

Ουντινέζε
Δύο συνεχόμενοι αρνητικοί ισολογισμοί. Πρόπερσι έκλεισε με -12,1 κατ. ευρώ, πέρυσι με -6 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται ισορροπία ανάμεσα σε έσοδα-έξοδα.

Φιορεντίνα
Ολα πήγαιναν καλά αλλά τώρα έχει επιστρέψει σε κατάσταση κινδύνου. Το 2014 ο ισολογισμός έκλεισε στο -37 εκατ. ευρώ, το 2015 στο -14 παρά την πώληση του Κουαδράδο για 35 εκατ. στην Τσέλσι. Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου