11 Απρ 2016

Πώς μια απόφαση μπορεί ν’ αλλάξει τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και δε μιλάμε για το Grexit

Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο αναλώνεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το Grexit και κατά πόσο θα συνεχίσει η χώρα μας και οι ομάδες να ανήκουν στον ευρωπαϊκό χάρτη και στις διοργανώσεις των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Αρθρογραφία | Ποδόσφαιρο

Μια απόφαση που μπορεί όμως να αλλάξει ριζικά τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη αναμένεται να βγει στις 23 Ιουνίου. Όχι εδώ, στη χώρα του Κοντονή και των «μυστήριων» παραγόντων αλλά στη Βρετανία.

Οι Αγγλοι καλούνται να αποφασίσουν, μέσω δημοψηφίσματος, την παραμονή τους ή την έξοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε αναλογιστεί, όμως, ποιες θα είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν στο ποδόσφαιρο σε περίπτωση που πουν «βγαίνουμε»; Αλλάζει κυριολεκτικά όλος ο ποδοσφαιρικός χάρτης.

Στην Αγγλία και την Σκωτία αγωνίζονται εκατοντάδες ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές, αρκετοί από αυτούς πρωτοκλασάτοι που κάνουν τη διαφορά. Υπολογίζονται σε περισσότερους από 330 και αν έρθει το… Brexit, οι αρκετοί εξ’ αυτών θα χάσουν την άδεια εργασία τους.

Η νομοθεσία στη Βρετανία αναφέρει πως για να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται κάποιος ξένος στα πρωταθλήματα, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να έχει αγωνιστεί στο 75% των αγώνων του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος.

Αν το δημοψήφισμα βγάλει τη Βρετανία από την Ένωση, παύει αυτομάτως να ισχύει ο πρώτος όρος με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα δεκάδες ποδοσφαιριστές. Κορυφαίοι ατζέντηδες με δηλώσεις του εκτιμούν πως τουλάχιστον οι μισοί μη Βρετανοί αλλά ευρωπαίοι παίκτες θα αναγκαστούν να φύγουν!

Ένα άλλο σκέλος έχει να κάνει με τις επενδύσεις και τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Πόσο σίγουρο είναι πως επενδυτές τύπου Ρομάν Αμπράμοβιτς ή οι Εμίρηδες της Σίτι θα ξοδεύουν τα ίδια ποσά για τις ομάδες τους; Αναπροσαρμογή σχεδίων και κάποιοι ίσως αποφασίσουν να πουλήσουν και να φύγουν.

Η Πρέμιερ Λιγκ θα αδειάσει, είχε γράψει σε επιστολή που είχε στείλει ο αντιπρόεδρος της Γουέστ Χαμ Κάρεν Μπρέιντι στους συλλόγους των πρωταθλημάτων. Στον αντίποδα, κάποιοι θεωρούν πως είναι η καλύτερη ευκαιρία να αναδειχθούν νέα ταλέντα και αξίζει να σημειωθεί πως, ανεξαρτήτως Brexit, οι Αγγλοι σκοπεύουν να περάσουν νέα νομοθεσία που θα προστατεύει τους παίκτες του σε σχέση με τους ξένους, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Όλα αυτά, απασχολούν πολύ περισσότερο αυτούς που εμπλέκονται στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα με τις υπογραφές νέων συμβολαίων για την τριετία 2016-2019 με τις ομάδες να βάζουν στα ταμεία τους μεγαλύτερα πόσα σε σχέση με το παρελθόν.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ αναμένουν συνολική ενίσχυση της τάξεως 3,2 δισεκατομμύρια λίρες μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Τα ποσά είναι τεράστια, τα συμφέροντας επίσης πολλά.

Κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι, κάποιοι χαμένοι από την απόφαση να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει μια μεγάλη αλλαγή στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Και χώρες όπως Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία θα κοιτάξουν να επωφεληθούν από μια τέτοια κατάσταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου