6 Απρ 2016

Ανάλυση γιατί ο Αλεξ Σάντρο, ο… κύριος 26 εκατ. ευρώ, είναι πιο πολύτιμος απ’ ό,τι νομίζουμε

Ο Αλεξ Σάντρο επιστρέφει αφού εξέτισε την ποινή του και η Gazzetta dello Sport εξηγεί πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για την Γιουβέντους.

Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ έλειψε από το ματς με την Εμπολι επειδή είχε συμπληρώσει κάρτες αλλά επανέρχεται για το ντέρμπι με την Μίλαν και η Gazzetta dello Sport έγραψε για αυτόν.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο…

Στην Καταντούβα, πόλη με 120.000 κατοίκους στην περιοχή του Σαν Πάολο ο Αλεξ Σάντρο από πιτσιρικάς μάθαινε να ντριμπλάρει και να σημαδεύει την εστία. Από 10 ετών άρχισε να παίζει ως επιθετικός στην τοπική ομάδα και από αυτή την πρώτη εμπειρία του έμεινε η ταχύτητα κα η ικανότητα να αποφεύγει τον αντίπαλο.

Στη Γιούβε όμως έγινε πιο πλήρης, γιατί κατάλαβε τι σημαίνει να αμύνεσαι στην Ιταλία. Ετσι «κατέκτησε» πρώτα τον Αλέγκρι και μετά τον ομοσπονδιακό προπονητή της Βραζιλίας, Ντούνγκα, που τον κάλεσε στην εθνική.

Ολο αυτό χάρη στις συμβουλές του Εβρά, γιατί στη Γιουβέντους όλοι είναι στην ίδια πλευρά: Δεν υπάρχει ζήλια αλλά μόνο καθαρός ανταγωνισμός, κάτι που, όπως λέει συνεχώς ο προπονητής, οδηγεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Αλεξ Σάντρο ήρθε στο Τορίνο με ένα βάρος (ο κύριος 26 εκατ. ευρώ, δηλαδή η 2η πιο ακριβή μεταγραφή της εποχής Αντρέα Ανιέλι και ο δεύτερος πιο ακριβός αμυντικός στην μπιανκονέρα ιστορία μετά τον Τιράμ) και μια φανέλα βασικού που έπρεπε να κατακτήσει, γιατί ο κάτοχος της αριστερής πλευράς την περσινή σεζόν ήταν πάντα ο Εβρά.

Ετσι ήταν και φέτος στην αρχή του πρωταθλήματος, με τον Βραζιλιάνο να παρουσιάζεται περισσότερο ως επένδυση, υπολογίζοντας και την ηλικία του. Μία περίοδος προσαρμογής ήταν αναμενόμενο για όλους ότι θα υπήρχε, ίσως και ο ίδιος ο Αλεξ Σάντρο να σκεφτόταν ότι θα πρέπει να δώσει περισσότερα για να καταλάβει το ποδόσφαιρο μας.

Ο Βραζιλιάνος ήρθε στη Γιούβε έχοντας το ρεκόρ κερδισμένων μπαλών στο περσινό Champions League (39) και ως ο άνθρωπος-σέντρα. Η στατιστική του στο πρωτάθλημα αποδεικνύει ότι η επιθετική φάση του παιχνιδιού είναι η σπεσιαλιτέ του: 3 ασίστ, 2 γκολ, 35 ευκαιρίες δημιουργήθηκαν από αυτόν, 62 σέντρες, 35 επιτυχημένες ντρίμπλες, με ένα μέσο όρο βαθμολογίας πολύ ανώτερο από ό,τι παίρνει συνήθως ένας παίκτης σε αυτή τη θέση.

Με αυτόν στο γήπεδο η Γιούβε σκοράρει περισσότερο (35 γκολ απέναντι στα 21 χωρίς αυτόν), σουτάρει περισσότερο (12,8 αντί 11,8 χωρίς αυτόν), παίρνει περισσότερους βαθμούς (2,4 αντί 2,2 χωρίς αυτόν). Πέρα από τις 3 ασίστ και τα γκολ, γενικά μιλάμε για ασυνήθιστα νούμερα για έναν αμυντικό.

Ο Αλέγκρι τον χρησιμοποιεί με την ίδια άνεση είτε σε άμυνα τεσσάρων είτε στο 3-5-2, ο Βραζιλιάνος είναι πλέον αφεντικό στον ρόλο του. Οχι μόνο αυτό, αλλά με τον Εβρά μπορούν να παίξουν και οι δύο στο 4-4-2, με τον Γάλλο αριστερό μπακ και τον Βραζιλιάνο μπροστά του.

Ο Πατρίς ήταν πολύτιμος για να επιταχυνθεί η είσοδος του στους μηχανισμούς της Γιουβέντους. Στην προπόνηση τον πήρε υπό την προστασία του και τον βοήθησε να καταλάβει τι θέλει ο Αλέγκρι από τον πλάγιο μπακ: Να επιτίθεται και να αμύνεται με την ίδια ένταση και διάρκεια.

Ο Αλεξ Σάντρο μεγάλωσε με τον μύθο του Ρομπέρτο Κάρλος (ο οποίος μάλιστα τον επέλεξε ως διάδοχο του) και αν μπορούσε να πάρει έναν ποδοσφαιριστή στη Γιούβε θα επέλεγε τον Χουλκ, κολλητός φίλος από τα χρόνια της Πόρτο. Στο Τορίνο κάνει ήρεμη ζωή, βόλτες στο κέντρο της πόλης με τον σκύλο του και την σύντροφο του, νύχτες στο σπίτι παίζοντας playstation, καμιά ομαδική βραδιά μερικές φορές με τους άλλους Βραζιλιάνους μπιανκονέρι, Νέτο, Ερνάνες και Ρουμπίνιο.

Το περασμένο Σάββατο απουσίασε από το ματς με την Εμπολι λόγω τιμωρίας (η πρώτη από όταν ήρθε στην Ιταλία) και έτσι μπόρεσε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στην αλλαγή ωραρίου μετά το υπερατλαντικό ταξίδι του λόγω της εθνικής ομάδας.
Επέστρεψε πιο ανεβασμένος από ποτέ και ο Αλέγκρι δύσκολα θα τον αφήσει εκτός στο ματς με την Μίλαν. Τώρα που έγινε ένας πλήρης ποδοσφαιριστής, τα 26 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι για να αποκτηθεί, δεν φαίνονται πλέον τόσα πολλά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου