10 Νοε 2018

Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον ιδιόρρυθμο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Οταν υπάρχει ένα Μίλαν-Γιουβέντους, από την αντίπαλη πλευρά, εκτός από τους ποδοσφαιριστές, σκέφτεσαι πάντα και τον... Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Στο μυαλό έρχεται και ο άνθρωπος που είχε αγοράσει αυτούς τους παίκτες και έχτισε αυτές τις ομάδες που κόντραραν δυνατά τους μπιανκονέρι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Ιταλίας. Μια προσωπικότητα που θα τον κρίνει η Ιστορία. Μέχρι να γίνει γίνει αυτό, ας επιχειρήσουμε να τον περιγράψουμε στα γρήγορα, μέσα από δέκα πράγματα.

Ιντερ
Μπορεί το όνομα του να έχει ταυτιστεί με την Μίλαν αλλά ο Μπερλουσκόνι νεαρός ήταν οπαδός της Ιντερ. Ο ίδιος δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ αλλά το έχουν κάνει πρώην συνεργάτες του κατά την πάροδο των χρόνων. Οι νερατζούρι, άλλωστε, ήταν η ομάδα που προσπάθησε να αποκτήσει στις αρχές των 80's ο «Καβαλιέρε» αλλά δεν τα κατάφερε και το 1986 πήρε τις μετοχές της Μίλαν.


Τραγούδι
Μία από τις αγάπες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν το... τραγούδι. Ακούγεται αστείο -και μάλλον είναι- αλλά τις δεκαετίες του '50 και του '60 ο Σίλβιο έκανε την εξής δουλειά: Τραγουδούσε σε κρουαζιερόπλοια! Το γεγονός ότι από αυτό, έφτασε στο σημείο να χτίσει μια οικονομιή αυτοκρατορία, αν μη τι άλλο δείχνει την εξυπνάδα του.

Ανιέλι
Από την πρώτη του μέρα ως ιδιοκτήτης της Μίλαν μέχρι και σήμερα, ο Μπερλουσκόνι έδειχνε και δείχνει μεγάλο σεβασμό στην οικογένεια Ανιέλι. Ολα ξεκίνησαν από την γνωριμία του με τον Τζάνι Ανιέλι, για τον οποίο ο Σίλβιο πάντα έλεγε τα καλύτερα και τον αντιμετώπιζε με δέος. Το ίδιο ίσχυε και για τον Ουμπέρτο Ανιέλι ενώ σεβασμό έχει δείξει ως τώρα και στον... νεαρό Αντρέα Ανιέλι.

Γυναίκες
Το μεγάλο πάθος του Μπερλουσκόνι είναι οι γυναίκες και θεωρεί αδιανόητο κάποιος να του το χρεώνει ως λάθος. «Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή θα κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός επειδή πηδάει;» είχε πει όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα οργιώδη πάρτι που γίνονταν στις βίλες του, ακόμη κι όταν ήταν πρωθυπουργός. Αν κάποιες από τις καλεσμένες δεν ήταν ανήλικες, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα...


Προπονητές
Από το 1986, όταν και αγόρασε την Μίλαν, ο «Καβαλιέρε» έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους προπονητές αφού πάντα θέλει να επεμβαίνει στη δουλειά τους, κάνοντας προτάσεις για συστήματα, μεταγραφές και 11άδα. Το τι ακριβώς θέλει, το έχει εξηγήσει με ωραίο τρόπο ο Κάρλο Αντσελότι: «Ο Μπερλουσκόνι θέλει να βλέπει την Μίλαν με δύο επιθετικούς οπότε στο 4-3-2-1 πάντα έλεγα στον Κακά να παίξει στο πρώτο 10λεπτο πιο μπροστά. Ο Μπερλουσκόνι το έβλεπε, νόμιζε ότι έγινε αυτό που ήθελε και μετά ο Κακά γυρνούσε στην κανονική του θέση»!

Calciopoli
Οταν ξέσπασε το... σκάνδαλο-φάρσα το 2006 για στημένα παιχνίδια στην Ιταλία, αναμεμιγμένη ήταν και η Μίλαν, όπως και οι Φιορεντίνα και Λάτσιο, πέρα από την Γιουβέντους. Ως αντιπολίτευση τότε, αφού πρωθυπουργός ήταν ο Ρομάνο Πρόντι, ο Μπερλουσκόνι είχε κάνει μια σωστή πρόταση ενώ το Μουντιάλ ήταν σε εξέλιξη: «Περιμένετε να μας κάνουν υπερήφανους οι ποδοσφαιριστές που κατηγορείτε ότι έκλεψαν. Αν κατακτήσουμε το Μουντιάλ, προτείνω να κλείσει το θέμα χωρίς καμία καταδίκη για κανέναν. Πώς θα πούμε κλέφτες τους ποδοσφαιριστές που θα έχουν κάνει την Ιταλία παγκόσμια πρωταθλήτρια;».

Σημαίες
Μπορεί να είναι παράξενος και ικανός ακόμη και για το πιο τρελό αλλά κάποια πράγματα τα καταλαβαίνει και τα σέβεται. Οπως, για παράδειγμα, τις σημαίες της κάθε ομάδας. Ο Μπερλουσκόνι έχει αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι η Μίλαν δεν θα ασχολείται μεταγραφικά με κάποιον ποδοσφαιριστή που αποτελεί σημαία και σύμβολο για κάποια ομάδα καθώς θεωρεί ότι αυτοί πρέπει να μένουν πάντα στις ομάδες τους. Μόνο μία φορά το... καταπάτησε αυτό, αποκτώντας τον Αλεσάντρο Νέστα από την Λάτσιο.


Γιουβέντους
Ο Μπερλουσκόνι μπήκε στο ποδόσφαιρο για να αμφισβητήσει την υπεροχή της Γιουβέντους, το κατάφερε κάποιες φορές αλλά πάντα σεβόταν τους μπιανκονέρι όσο έπρεπε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 1995 αποφάσισε να μονιμοποιήσει -γιατί μέχρι τότε ο αντίπαλος άλλαζε κάθε καλοκαίρι- την Γιούβε ως αντίπαλο της Μίλαν στο Trofeo Berlusconi, το φιλικό στο «Σαν Σίρο» που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του. Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι και το 2012 καθώς από τότε οι μπιανκονέρι δεν ξαναπήραν μέρος σε αυτό.

Μπαλοτέλι
Σε αυτά τα 30 χρόνια στο ποδόσφαιρο, ο Μπερλουσκόνι έχει λατρέψει αρκετούς ποδοσφαιριστές και έχει αδιαφορήσει για περισσότερους. Υπάρχει και ένας που του ήταν πάντα αντιπαθής και είναι ο Μάριο Μπαλοτέλι... Κατά καιρούς ο «Καβαλιέρε» έχει πει διάφορα για τον σέντερ φορ της Μίλαν, τον οποίο πριν ένα μήνα χαρακτήρισε «αληθινό Ιταλό, ο οποίος όμως έκατσε πολύ ώρα στον ήλιο»...

Πρωθυπουργός
Ο άνθρωπος που τραγουδούσε σε κρουαζιερόπλοια, έμπλεξε σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα, κατηγορήθηκε για τα πάρτι με... μοντέλες και άλλα πολλά, έχει υπάρξει και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας! Και φυσικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί την τελευταία φορά αφού βρέθηκε και πάλι μπλεγμένος σε διάφορα σκάνδαλα...


1 σχόλιο: