11 Αυγ 2016

Τι δείχνει ανάλυση των οικονομικών της Γιουβέντους: πόσα πήρε, πόσα έδωσε και τι μπορεί να γίνει στο υπόλοιπο των μεταγραφών

Μίνι ανάλυση των οικονομικών της Γιουβέντους έκανε ιταλική ιστοσελίδα ενόψει των τελευταίων εβδομάδων της μεταγραφικής περιόδου.

Πρόκειται για το σάιτ του δημοσιογράφου Τζανλούκα Ντι Μάρτζιο του Sky Italia και αναφέρεται στο πώς έχουν τα οικονομικά της Γιούβε σε ό,τι αφορά τα μεταγραφικά. Μιλάμε, άλλωστε, για το καλοκαίρι στο οποίο οι μπιανκονέρι έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους (Ιγκουαΐν) και την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του ποδοσφαίρου (Πογκμπά).

Στο κείμενο, όπως είναι λογικό, υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί όροι τους οποίους δεν μπορούμε να αναλύσουμε γιατί δεν το κατέχουμε το αντικείμενο. Είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να καταλάβεις, αν δεν έχεις σπουδάσει οικονομικά, ποια είναι τα «ακαθάριστα» ποσά που επιβαρύνουν τον ισολογισμό για κάθε συμβόλαιο και πώς αυτό αλλάζει όταν αφαιρεθεί η εφορία από κάθε συμβόλαιο κλπ.

Κάποιοι βασικοί πυλώνες, όμως, είναι κατανοητοί. Στο άρθρο, το οποίο έχει γράψει δημοσιογράφος που ασχολείται με το οικονομικό ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι μέχρι αυτή την ώρα η μεταγραφική καμπάνια της Γιουβέντους φέτος είναι στο -17,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μπιανκονέρι έχουν δώσει 157,5 εκατ. ευρώ για τις μεταγραφές (90 για Ιγκουαΐν, 32 για Πιάνιτς, 23 για Πιάτσα, 9,5 για Λεμινά, 3 για τον δανεισμό του Μπενάτια) και έχουν εισπράξει 139,6 εκατ. ευρώ από πωλήσεις (105 (+5) από Πογκμπά, 30 από Μοράτα, 4 από Ισλα, 600.000 από Παντοΐν).

Η διαφορά, φυσικά, είναι πολύ μικρή και σίγουρα... τίποτα μπροστά στη διαφορά που υπήρχε το περσινό καλοκαίρι. Τότε, όπως υπενθυμίζει το κείμενο, η Γιούβε είχε δώσει 145,1 εκατ. ευρώ (πήρε Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς, Τζάτζα, Αλεξ Σάντρο, Ερνάνες, Κεντίρα, Περέιρα, Νέτο και τους πιτσιρικάδες Τέγιο, Τζάπα, Τσέρι) και είχε πάρει μόνο 56,1 εκατ. ευρώ (από Τέβες, Ογκμπόνα, Βιδάλ, Σόρενσεν). Δεν είχε υπάρξει, όμως, κανένα πρόβλημα γιατί πέρυσι είχαν μπει στο ταμείο και τα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από την UEFA λόγω της παρουσίας στον τελικό του Champions League.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, στο σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Ντι Μάρτζιο, τονίζεται ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις στον μεταγραφικό τομέα επιβαρύνουν τον ισολογισμό ετησίως με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ σε συμβόλαια και υπενθυμίζεται ότι για το 2016, πριν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος, η Γιουβέντους είχε έξοδα ύψους 233 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία όλων όσων εργάζονται σε αυτή.

Αυτά τα 233 εκατ. ευρώ αυξάνονται πλέον αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή, όπως αναφέρει αμέσως μετά ο δημοσιογράφος, το ποσό είναι αρκετά μικρότερο από το 70% των εσόδων του κλαμπ, πράγμα που σημαίνει ότι η Γιούβε είναι άνετη σε ό,τι αφορά το Financial Fair Play. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος της UEFA για το FFP, λέει ότι τα έξοδα του κλαμπ θα πρέπει να είναι μικρότερα από το 70% των εσόδων του.

Στη Γιουβέντους, παρά την αύξηση των εξόδων με τα συμβόλαια που έχουν προστεθεί, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα αφού τα έσοδα για το 2016-17, αναφέρει το άρθρο, θα εκτοξευθούν στα 470 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, στον πρώτο θετικό ισολογισμό μετά το Calciopoli, τα έσοδα ήταν κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση είναι εντυπωσιακή και αναμένεται ακόμη καλύτερη συνέχεια αφού τον Ιούνιο του 2017 η Γιουβέντους, όπως πάνε τα πράγματα, θα εγκαινιάσει και το J-Village, την «μπιανκονέρα πολιτεία» στην Continassa, την περιοχή γύρω από το Juventus Stadium.

Εχοντας, επομένως, απόλυτη οργάνωση στον οικονομικό τομέα, το σχετικό κείμενο στην ιστοσελίδα του Ντι Μάρτζιο υποστηρίζει πως οι μπιανκονέρι έχουν τον... χώρο για να κινηθούν καλά και στις τελευταίες εβδομάδες της μεταγραφικής περιόδου. Σε αυτό το σημείο, όμως, σημειώνεται κάτι ακόμη. Οτι το ρόστερ έχει περισσότερους ποδοσφαιριστές αυτή την στιγμή από ό,τι θέλει ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και ότι η Γιουβέντους θα έχει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα για ένα καλό φινάλε σε αυτή την ούτως ή άλλως δυνατή μεταγραφική καμπάνια της, αν υπάρξουν άλλες τρεις πωλήσεις.

Τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο, γιατί γίνεται ανάλυση του χώρου που θα απελευθερώσουν τα συμβόλαια τους, είναι αυτά των Ρομπέρτο Περέιρα, Σιμόνε Τζάτζα και Ερνάνες. Και όλη αυτη η μίνι-ανάλυση που γίνεται, ολοκληρώνεται με την εξής παράγραφο...

«Η Γιουβέντους, επομένως, στοχεύει στην κατάκτηση του Champions League σύντομα και για να το καταφέρει έχει κάνει μια μεταγραφική καμπάνια η οποία ναι μεν είναι δαπανηρή αλλά της επιτρέπει μια ουσιαστική ισορροπία στον προϋπολογισμό της και σέβεται τους κανονισμούς της UEFA σε ό,τι αφορά το Financial Fair Playr». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου