Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ίσως και η πιο βαριά φανέλα της Γιουβέντους

Αν δεν είχε σκοτωθεί, και μάλιστα ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία για την ομάδα, ίσως να μην του είχαν προσάψει τoν άκρως κολακευτικό χαρακτηρισμό «ο αρχηγός των αρχηγών».

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Δεν αλλάζει σε τίποτα όμως η ανεκτίμητη προσφορά του Γκαετάνο Σιρέα και ακόμη και σήμερα, αν ήταν μαζί μας, έπρεπε να έχει το συγκεκριμένο τίτλο. Ο Σιρέα ήταν αρχηγός στην καλύτερη και πληρέστερη Γιουβέντους όλων των εποχών. Σε μια μυθική ομάδα που κατέκτησε τα πάντα και έβαλε το σύλλογο στις συνειδήσεις όλων των ποδοσφαιρόφιλων ως κορυφαίο.

Ήταν αρχηγός μεταξύ παικτών-συμβόλων με τεράστιες προσωπικότητες. Ήταν υπό τις οδηγίες ενός πολύ καλού προπονητή. Μεγαλούργησε φορώντας το περιβραχιόνιο όταν η οικογένεια Ανιέλι ζούσε και ανέπνεε για τη Γιούβε περισσότερο από ποτέ.

Ηταν ο αρχηγός των αρχηγών γιατί ήταν σεμνός, συνεπής αλλά πάνω απ’ όλα αυθεντικός. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα είχαν και έχουν και άλλοι αρχηγοί της ομάδας. Ο Σιρέα όμως ήταν κάτι διαφορετικό.

Τυχεροί όσοι από εμάς καταφέραμε και τον ζήσαμε, λίγο ή πολύ, κρίμα όσοι τον έμαθαν μόνο από κείμενα και κάποια παλιότερα στιγμιότυπα και δεν τον πρόλαβαν στα γήπεδα. Τυχεροί όμως όλοι. Γιατί η προσωπικότητα του Γκαετάνο Σιρέα ήταν σπάνια. Ανώτερη και από το σπάνιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο.

Μια φανέλα, μια ιστορία. Η ιστορία του Γκαετάνο Σιρέα


«Η Γιουβέντους είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Δεν ξέρω να πω τι, αλλά είμαι περήφανος που είμαι μέρος της…», είχε πει κάποτε. Εξίσου περήφανοι είναι όλοι οι οπαδοί που φόρεσε ο Γκαετάνο Σιρέα τη φανέλα της Γιουβέντους. Είναι από τις περιπτώσεις που το «αθάνατος» έχει σημαντική έννοια.

Όταν σκέφτεσαι τη Γιουβέντους, το ονοματεπώνυμό του σου έρχεται αμέσως στο μυαλό και νιώθεις τιμή που μιλάς γι’ αυτόν. Λες και είναι ένας δικός σου άνθρωπος. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν ξέρεις τελικά ποιος έδωσε πιο πολλά… Η ομάδα σε αυτόν ή αυτός στην ομάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου