12 Αυγ 2018

Οι περιπτώσεις που ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα απασχόλησαν τη Γιουβέντους

Σε σχεδόν 121 χρόνια ιστορίας, υπήρξαν Ελληνες ή «Ελληνες» ποδοσφαιριστές που να απασχόλησαν τη Γιουβέντους; Οπως στις μέρες μας που κατά καιρούς ακουγόταν το όνομα του Κώστα Μανωλά να συνδέεται με τα ρεπορτάζ της Γιούβε.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Από το 1897 μέχρι και σήμερα, τη φανέλα των μπιανκονέρι έχουν φορέσει ποδοσφαιριστές από διάφορες χώρες του πλανήτη. Είτε από Ευρώπη, είτε από Λατινική Αμερική, είτε από Αφρική. Ανάμεσα σε αυτές, δεν φιγουράρει η Ελλάδα αφού η Γιούβε ποτέ δεν εμπιστεύθηκε κάποιον Ελληνα ποδοσφαιριστή.

Υπήρξαν, όμως, τέτοιοι που να απασχόλησαν την Κυρία;

Η απάντηση είναι ναι και είναι δύο, όπως υπήρξαν και άλλοι δύο που αγωνίζονταν σε ελληνική ομάδα και παρουσιάζονταν, κυρίως από τον ελληνικό Τύπο, σαν στόχοι της Γιουβέντους.


Δημήτρης Σαραβάκος
Τη σεζόν 1987-88 η Γιούβε κληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο UEFA. Λίγους μήνες πριν είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο ο Μισέλ Πλατινί, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είχε αποχωρήσει πριν ένα χρόνο και γενικά έκλεινε ο κύκλος εκείνης της υπερομάδας που είχε σαρώσει τα πάντα σε Ιταλία και Ευρώπη.

Οι μπιανκονέρι, τελικά, κατάφεραν να αποκλειστούν, με τον Σαραβάκο να πραγματοποιεί μεγάλες εμφανίσεις, έχοντας βάλει και ένα πολύ όμορφο γκολ στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, η Γιουβέντους είχε στο στόχαστρο της τον Σαραβάκο αλλά το γεγονός ότι τότε επιτρέπονταν μόνο τρεις ξένοι ποδοσφαιριστές, ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση να μην κατατεθεί πρόταση απόκτησης του.

Σωτήρης Κυργιάκος
Το καλοκαίρι του 2010 ο Αντρέα Ανιέλι ανέλαβε την προεδρία της Γιουβέντους και οι πρώτες του κινήσεις ήταν η πρόσληψη των Μπέπε Μαρότα και Φάμπιο Παράτιτσι για το αγωνιστικό κομμάτι. Οι δυο τους, υπό την καθοδήγηση του προέδρου, ανέλαβαν να κάνουν ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ και να αρχίσουν το χτίσιμο μιας ομάδας που θα επέστρεφε στην κορυφή.

Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, υπήρξαν ρεπορτάζ για τον Σωτήρη Κυργιάκο, ο οποίος αγωνιζόταν στη Λίβερπουλ. Οι μπιανκονέρι έψαχναν για έναν κεντρικό αμυντικό και στην Ιταλία έγραψαν για μία-δύο ημέρες το όνομα του Κυργιάκου. Στην Ελλάδα, βέβαια, επέμειναν για περισσότερες μέρες αλλά τελικά δεν υπήρξε κάτι χειροπιαστό αφού την ίδια περίοδο η Γιουβέντους προχωρούσε στην απόκτηση του Λεονάρντο Μπονούτσι από την Μπάρι.


Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του νέου αιώνα, το όνομα του Σέρβου εξτρέμ του Ολυμπιακού είχε γραφτεί αρκετές φορές για την Λάτσιο. Λίγα χρόνια μετά, από το 2002 ως το 2004, ο Τζόρτζεβιτς παρουσιάστηκε αρκετές φορές σαν υποψήφιος μεταγραφικός στόχος της Γιούβε.

Τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, πάντως, εμφανίζονταν βασικά στον ελληνικό Τύπο και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν είχαν βάση. Οχι γιατί ο Σέρβος δεν υπήρξε παίκτης αξίας -αν το δει κάποιος αντικειμενικά το θέμα, μάλλον αδικήθηκε που έμεινε για τόσα χρόνια στην Ελλάδα- αλλά γιατί την ίδια εποχή η Γιουβέντους είχε στην αριστερή πλευρά τον... Πάβελ Νέντβεντ!

Νέρι Καστίγιο
Οπως με τους Σωτήρη Κυργιάκο και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έτσι και με τον Καστίγιο, τα ελληνικά ΜΜΕ επέμεναν μια εποχή για ενδιαφέρον της Γιουβέντους. Ο Μεξικάνος, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, θεωρήθηκε πολύ μεγάλο ταλέντο στο ξεκίνημα της καριέρας του και η εμφάνιση του κόντρα στους μπιανκονέρι στον αγώνα της Ριζούπολης (1-2) για τον όμιλο του Champions League τη σεζόν 2003-04, προκάλεσε διάφορα ρεπορτάζ περί ενδιαφέροντος για την απόκτηση του.

Ρεπορτάζ τα οποία ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν αφού η Γιούβε δεν προχώρησε ποτέ στην κατάθεση κάποιας πρότασης για την απόκτηση του, με τον Καστίγιο τελικά να καταλήγει στην Ουκρανία για λογαριασμό της Σαχτάρ Ντόνετσκ.


1 σχόλιο:

  1. Και το Μανωλά δε γραφόταν ότι θέλαμε προτού πάει στη Ρόμα, αλλά δε δώσαμε τα λεφτά που ήθελε Ο ΟΣΦΟ με αποτέλεσμα να τα δώσου οι Ρωμαίοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή