28 Νοε 2016

Όλη η αλήθεια για τους τραυματισμούς στη Γιουβέντους, τη βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να ανατινάξει την ομάδα

Ό,τι μπορεί να πάει στραβά στη Γιουβέντους σε ό,τι αφορά το θέμα των τραυματισμών, πάει.

Η αναλυτική αναφορά στους τραυματισμούς που ακολουθεί, δεν έχει σκοπό να δικαιολογήσει κακές εμφανίσεις ή αποτελέσματα.

Στο κάτω-κάτω, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και οι παίκτες του δεν έχουν προσπαθήσει να βρουν δικαιολογίες και είναι προς τιμήν τους αυτό. Γιατί αν ήθελαν, θα μπορούσαν να βρουν. Και θα μπορούσαν να βρουν γιατί οι τραυματισμοί τείνουν να εξελιχθούν σε μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να ανατινάξει την ομάδα.

Προβλήματα υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια αλλά φέτος τα «χτυπήματα» είναι καίρια. Και το ακόμη πιο εκνευριστικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, δεν μιλάμε για μυικά προβλήματα, ώστε να πέσει η ευθύνη στους γυμναστές, αλλά για ατυχήματα την ώρα των αγώνων. Και το ατύχημα σημαίνει ατυχία.

Οσο, λοιπόν, θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τη Γιούβε να βρει ρυθμό. Γιατί για να βρει ρυθμό θα πρέπει να ρολάρει και για να ρολάρει θα πρέπει να παίξει ένα σερί αγώνων με το βασικό σχήμα. Από την αρχή της σεζόν όμως, όχι σερί αγώνων αλλά ούτε σερί προπονήσεων δεν έχει καταφέρει να κάνει με το βασικό σχήμα. Τα προβλήματα, άλλωστε, άρχισαν... πριν καν μπούμε στη σεζόν.


Κλαούντιο Μαρκίζιο
Είναι ο παίκτης-κλειδί στο κέντρο και ειδικά φέτος που αποχώρησε και ο Πογκμπά, η παρουσία του έγινε ακόμη πιο σημαντική. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μαρκίζιο υπέστη ρήξη χιαστών τον περασμένο Απρίλιο και έμεινε εκτός δράσης για έξι μήνες. Επέστρεψε αλλά πάει συντηρητικά ακόμη αφού σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει προσοχή για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα. Το ξέραμε ότι ο Κλαούντιο δύσκολα θα έβρισκε ρυθμό μέσα στο 2016. Είναι άλλο να το ξέρεις όμως κι άλλο να το βλέπεις, γιατί τότε καταλαβαίνεις τι πρόβλημα δημιουργείται στην ομάδα.

Στέφανο Στουράρο
Ο Μαρκίζιο ήταν τραυματίας από την περσινή σεζόν. Ο Στουράρο ήταν τραυματίας από το Euro. Ο διεθνής μέσος της Γιουβέντους χτύπησε στον προημιτελικό της Ιταλίας με την Γερμανία, έπαιξε τραυματίας σε όλο το ματς λόγω των απουσιών της σκουάντρα ατζούρα και τελικά έχασε όλη την προετοιμασία και τους πρώτους δύο μήνες της σεζόν. Επέστρεψε, πάνω-κάτω, την ίδια περίοδο με τον Μαρκίζιο και είναι φανερό ότι παραμένει εκτός κλίματος.

Μάρκο Πιάτσα
Αυτός δεν τραυματίστηκε καν σε αγώνα ή προπόνηση της Γιουβέντους. Το κακό έγινε σε προπόνηση της εθνικής Κροατίας. Στις 2 Οκτωβρίου, στο εκτός έδρας 3-0 επί της Εμπολι, ο νεαρός Κροάτης εξτρέμ έκανε την καλύτερη του εμφάνιση ως αλλαγή και δύο μέρες μετά τραυματίστηκε στην περόνη. Δεν έχει γυρίσει ακόμη και η επιστροφή του αναμένεται για τον Ιανουάριο... Ο Αλέγκρι έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην παρουσία του αφού είναι παίκτης με χαρακτηριστικά που χρειάζεται η Γιουβέντους ενώ παράλληλα η παρουσία του θα έδινε στον προπονητή τη δυνατότητα να δοκιμάσει διάφορα σχήματα στην επίθεση.

Πάουλο Ντιμπάλα
Από όταν ήρθε στην Ιταλία, ο Αργεντίνος άσος δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Μόνο ολιγοήμερα. Εγινε κι αυτό φέτος τελικά... Στις 22 Οκτωβρίου, στο ντέρμπι με την Μίλαν, ο Ντιμπάλα υπέστη μυικό τραυματισμό στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, έγινε αλλαγή και δεν έχει επιστρέψει ακόμη. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, με την απουσία του να κοστίζει πολύ στη Γιουβέντους. Οχι τόσο σε αποτελέσματα, αφού με εξαίρεση την ήττα στη Γένοβα όλα τα άλλα ήταν καλά, αλλά στο παιχνίδι της ομάδας. Χωρίς τον Ντιμπάλα, άλλωστε, «θυσιάστηκε» ο Ιγκουαΐν παίζοντας πιο έξω από την περιοχή.


Ντανιέλε Ρουγκάνι
Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο εκτός έδρας 1-0 επί της Παλέρμο, ο Αλέγκρι του έδωσε θέση βασικού και έδειχνε έτοιμος να τον εμπιστευτεί όλο και περισσότερο. Εκείνη την ημέρα, τελικά, ο Ρουγκάνι τραυματίστηκε και επέστρεψε πριν λίγες εβδομάδες. Ελειψε κι αυτός για περισσότερο από ένα μήνα και στέρησε μια έξτρα λύση για την άμυνα. Και το πόσο έχει ταλαιπωρηθεί η άμυνα φέτος, θα το δούμε παρακάτω...

Αντρέα Μπαρτσάλι
Στις 6 Νοεμβρίου η Γιουβέντους αντιμετώπισε την Κιέβο στη Βερόνα. Μόλις στο 3ο λεπτό ο Μπαρτσάλι προσγειώθηκε άτσαλα, αποχώρησε με φορείο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν εξάρθρωση ώμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ, η επιστροφή του αναμένεται για τον Ιανουάριο, εκτός κι αν καταφέρει να είναι έτοιμος πιο πριν. Εστω για το Σούπερ Καπ με την Μίλαν, δηλαδή, στις 23 του μήνα. Ο τραυματισμός του Αντρέα, ο οποίος δεν πτοείται από τα χρόνια που περνάνε, αποτελεί πολύ σοβαρό χτύπημα για την άμυνα.

Τζόρτζιο Κιελίνι
Από τα μέσα της περσινής σεζόν άρχισαν κάποια προβληματάκια για τον «Κιέλο» και φέτος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ο διεθνής αμυντικός είναι μία μέσα-δύο έξω, αφού αντιμετωπίζει συχνά μυικά προβλήματα και ο Αλέγκρι προσπαθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση του, προφυλάσσοντας τον όποτε βρίσκει την ευκαιρία.

Σε αυτούς τους τραυματισμούς που προαναφέραμε, οι οποίοι είναι οι πιο σοβαροί μέχρι στιγμής και μακάρι να μην υπάρξουν άλλοι, έρχονται να προστεθούν δύο νέοι...


Ντάνι Αλβες
Εφυγε σφαδάζοντας πριν το τέλος του ματς με την Τζένοα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της Γένοβας, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν κάταγμα περόνης. Το γεγονός ότι γίνεται λόγος για «σύνθετο κάταγμα», σημαίνει ότι η απουσία του μπορεί και να είναι μικρότερη από τους 3-4 μήνες που αρχικά υπολογίζουν όλοι. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός της σημερινής ημέρας αλλά όπως και να έχει, προστίθεται ακόμη ένα πρόβλημα για τον Αλέγκρι και αφορά κι αυτό την αμυντική γραμμή.

Λεονάρντο Μπονούτσι
Στο Τορίνο προσεύχονται για να μην είναι σοβαρό το πρόβλημα στον αριστερό μηρό, το οποίο τον ανάγκασε να γίνει αλλαγή στο πρώτο ημίχρονο της χθεσινής αναμέτρησης στη Γένοβα. Αν λείψει 10-15 μέρες, μικρό το κακό. Αν λείψει ένα μήνα ή και περισσότερο, στη Γιουβέντους θα σημάνει συναγερμός αφού είναι εκτός ο Μπαρτσάλι, είναι ανέτοιμος ο Κιελίνι και προέρχονται από τραυματισμούς και οι Ρουγκάνι-Μπενάτια.

Μιας κι αναφερθήκαμε στον Μπενάτια... Ο Μαροκινός είναι σε αυτή την κατηγορία παικτών που επίσης έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών από την έναρξη της σεζόν Συνολικά έμεινε ένα μήνα εκτός δράσης ενώ αντίστοιχο διάστημα έχασε και ο Ασαμόα, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πολύ την προηγούμενη διετία με τους τραυματισμούς.

Διάφορα θεματάκια είχε και ο Λεμινά, ο οποίος δεν ήταν στην αποστολή για τον χθεσινό αγώνα επειδή ανέβασε πυρετό, ενώ είδαμε ακόμη και τον Ιγκουαΐν -που στη Νάπολι δεν είχε κανέναν τραυματισμό- να δέχεται στο ματς με την Πεσκάρα χτύπημα στο ίδιο σημείο που είχε δεχθεί χτύπημα και με την εθνική Αργεντινής λίγες μέρες πριν!

Με λίγα λόγια, η Γιουβέντους την ίδια περίοδο είχε εκτός τους δύο βασικούς επιθετικούς της (Ντιμπάλα-Ιγκουαΐν) και τους δύο από τους τρεις βασικούς αμυντικούς της (Μπαρτσάλι-Κιελίνι) ενώ τώρα τραυματίστηκε και ο τρίτος! Ειδικά στην άμυνα, οι αριθμοί δείχνουν ότι το BBC έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα φέτος...


Στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε Ιταλία και Ευρώπη, ο Μπονούτσι είχε παίξει 1.575 λεπτά. Φέτος, έχοντας να αντιμετωπίσει και την περιπέτεια υγείας του μικρού γιου του, είναι στα 1.376. Ο Μπαρτσάλι πέρυσι είχε παίξει 1.280 και φέτος είναι στα 1.127. Ο Κιελίνι πέρυσι είχε παίξει 1.366 λεπτά και φέτος είναι στα 847. Συνολικά και οι τρεις, πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα είχαν παίξει 4.221 λεπτά και φέτος είναι στα 3.350. Μιλάμε για σχεδόν... 1.000 λεπτά λιγότερα.

Η άμυνα, επομένως, αποδεκατίζεται συστηματικά από την αρχή της σεζόν. Στην επίθεση η Γιουβέντους έφτασε στο σημείο να πάει να παίξει την πρωτιά στον όμιλο του Champions League με μοναδικές λύσεις τον Μάντζουκιτς και τον... 16χρονο Κιν ενώ στο κέντρο ο παίκτης-κλειδί δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό γιατί προέρχεται από ρήξη χιαστών.

Επαναλαμβάνουμε, προς τιμήν τους ο Αλέγκρι και οι παίκτες του δεν έχουν αναφερθεί σε όλα αυτά για να βρουν δικαιολογίες. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να το κάνουν, όπως συμβαίνει αλλού.

Στην Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, θεωρούν φυσιολογικό το να μην νικάνε την Μάλαγα στο Καμπ Νου αν λείπει ο Μέσι ή ο Σουάρες, η Ρεάλ δυσκολεύεται να νικήσει την Χιχόν αν λείπει ο Μπέιλ και ο Καζεμίρο ενώ η Μπάγερν κυνηγάει την... Λειψία αν είναι τραυματίας ο Ρόμπεν ή ο Ριμπερί.

Την ίδια ώρα, στο Τορίνο η Γιουβέντους αποδεκατίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου