30 Νοε 2016

Η τελευταία ζαριά του προπονητή

Το επάγγελμα του προπονητή έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι πως βρίσκει δουλειά με αυτά που έχει πετύχει.

Αρθρογραφία | Ποδόσφαιρο

Η άλλη είναι πως στη νέα σου εργασία περιμένουν να κάνεις τουλάχιστον τα ίδια. Και αν δεν τα καταφέρεις, είσαι… φάουλ. Επίσης ένας προπονητής κρίνεται ανά σεζόν. Ενας ποδοσφαιριστής μπορεί να νιώσει περισσότερη ανοχή σε μία κακή του χρονιά. Για τον κόουτς είναι πιο σκληρά τα πράγματα.

Την περίοδο που διανύουμε συμβαίνουν ένα σωρό πράγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τελευταίο μπαμ ήταν η ήττα-σοκ (όπως χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους) της Γιουβέντους από τη Τζένοα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι έχανε και μαθηματικά τη πρώτη θέση του ομίλου στο Champions League. Πιο πριν η Ρεάλ γλίτωνε στο παρά πέντε πατατράκ αλλά ασχοληθήκαμε πιο πολύ αν ξέβαψαν οι φανέλες της. Γενικά συμβαίνουν πολλά και διάφορα.

Αρκετά μακριά από την Ιταλία και τη Serie A, στην Αγγλία, υπάρχει ένας πολυδιαφημισμένος προπονητής που παίζει την τελευταία μεγάλη ζαριά της καριέρας του και μάλλον φέρνει ασσόδυο!

Ο φετινός προπονητής του Πολ Πογκμπά, ο σπέσιαλ, ο νούμερο 1, ο Ζοζέ Μουρίνιο δηλαδή, οδεύει στο να βάλει έναν άκρως απογοητευτικό επίλογο σε μια επιτυχημένη καριέρα. Κατάφερε πάρα πολλά με την Πόρτο, έφερε στον αφρό και έκανε ποδοσφαιρική η οντότητα την Τσέλσι, τα κατάφερε με την Ιντερ.


Δεν της «έκατσε» τηε Ρεάλ, απέτυχε στη δεύτερη περίοδο στην Τσέλσι και έως τώρα έχει μια τραγική χρονιά στη Γιουνάιτεντ. Η διοίκηση του Μουρίνιο ξόδεψε ένα σωρό εκατομμύρια για να του δώσει αυτά που ζητούσε (αλλά και αυτά που τους φόρτωσε ο Μίνο Ραϊόλα για να είμαστε ακριβείς).

Ο Πορτογάλος προπονητής κάποτε αντιπροσώπευε το νέο, το φρέσκο, το μοντέρνο. Ήταν η εγγύηση. Τον έπαιρνες και κατακτούσες τα πάντα. Σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο. Αλλά κοστίζει το ίδιο με τα ένδοξα χρόνια.

Αν αποτύχει εντελώς ο Μουρίνιο στο Μάντσεστερ (δε βγουν δηλαδή ούτε στο Champions League), θα έχει κάτσει για τελευταία φορά στον πάγκο μεγάλης ομάδας. Οι επόμενες προτάσεις που θα έχει θα είναι είτε από εθνικές ομάδες ή από συλλόγου που δε βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με τους συλλόγους που έχει προπονήσει.

Ο προπονητής θα πρέπει συνέχεια ν’ αποδεικνύει. Αυτή είναι η μοίρα του. Ειδικά αν είναι σε μεγάλη ομάδα. Είτε αυτή λέγεται Μάντσεστερ, είτε Ρέαλ. Είτε Γιουβέντους… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου