18 Δεκ 2016

Πέντε πρόσωπα στη Γιουβέντους μεταξύ παικτών παγκόσμιας κλάσης και χαμάληδων

«Ανάμεσα σε παγκόσμιας κλάσης και χαμάληδες», είναι ο τίτλος άρθρου της Gazzetta dello Sport, η οποία επέλεξε τα πέντε πρόσωπα της νίκης επί της Ρόμα.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της εφημερίδας για τους πρωταγωνιστές της Γιουβέντους στη χθεσινή νίκη...

«Ενα από τα δυνατά σημεία των σπουδαίων ομάδων είναι το να ξέρουν να νικήσουν με πολλούς τρόπους. Στη Γιούβε που νίκησε την Ρόμα και είναι ήδη πρωταθλήτρια χειμώνα, τα πρόσωπα της νίκης είναι όλα χαμογελαστά. Και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχει αυτό του παίκτη παγκόσμιας κλάσης (Ιγκουαΐν), αυτό του καθοδηγητή (Μάντζουκιτς), του νεαρού του οποίου η καριέρα ανθίζει (Ρουγκάνι), του χαμάλη πολυτελείας (Στουράρο) και του συμβόλου (Μαρκίζιο) μιας ομάδας που θέλει να φτάσει εκεί που δεν έφτασε ποτέ κανείς: Στα έξι σερί πρωταθλήματα.

Ποιος θα είχε στοιχηματίσει σε κάτι τέτοιο;
Ποιος ξέρει τι θα σκέφτονται τώρα αυτοί που ειρωνεύονταν τα 90 εκατ. ευρώ που ξόδεψαν οι Ανιέλι και Μαρότα για να τον πάρουν στο Τορίνο. Ή αυτοί που... ακτινογραφούν τους κοιλιακούς του κάθε φορά που βγάζει τη φανέλα. Ο Ιγκουαΐν αποκτήθηκε για να βάλει καθοριστικά γκολ σε συγκεκριμένα ματς. Μετά τη Νάπολι, να και η Ρόμα. Δηλαδή, στους δύο πιο αξιόπιστους αντιπάλους για το scudetto.

Τα καθοριστικά γκολ όμως είναι ήδη 5 και συνολικά είναι 13, με τα 10 από αυτά στη Serie A. Ανεβαίνει συνεχώς και φαίνεται, όχι μόνο επειδή για πρώτη φορά σκόραρε σε δύο σερί ματς (τρία με αυτό κόντρα στη Ντιναμό). Με την Ρόμα έκανε τη διαφορά και με αρκετές ποιοτικές κινήσεις του με την μπάλα εκτός περιοχής. Εκπλήσσει η συνεργασία του με τον Μάντζουκιτς: Ποιος θα είχε στοιχηματίσει σε κάτι τέτοιο;


Ο άνθρωπος με τα τρία Τ
Ο Κροάτης, ο άνθρωπος με τα τρία Τ. Τ όπως tackle (τάκλιν), τα οποία κανείς επιθετικός της Serie A δεν κάνει όπως αυτός. Ρωτήστε τον Περότι, τον οποίο κυνήγησε μέχρι την γραμμή και τον έκοψε σε κόρνερ. Τ όπως tacco (τακουνάκι), η μαγεία που έβγαλε σε θέση για γκολ τον Στουράρο πριν κάνει το... φαινόμενο ο Σέζνι. Φάση που δείχνει ότι στα πόδια του υπάρχει και κλάση.

Τ όπως testa (κεφάλι), το οποίο χρησιμοποιεί για να καθαρίσει την περιοχή του στα κόρνερ του αντιπάλου, για να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του και για να πληγώσει τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Ο Μάντζουκιτς επί 1,5 μήνα παίζει σε τρομερό επίπεδο. Οσο θα διατηρήσει αυτή την κατάσταση και διάθεση για θυσία στο παιχνίδι, δεν μπορείς καν να σκεφτείς να τον βγάλεις από την 11άδα.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα
Ο Αλέγκρι έχει προβλέψει δέκα χρόνια ως πρωταγωνιστής στη Γιουβέντους και την εθνική ομάδα. Το ερώτημα ήταν πότε θα ξεκινούσε αυτή η περίοδος, με δεδομένο ότι τους πρώτους έξι μήνες της περσινής σεζόν δεν έπαιζε ποτέ και ο Μαουρίτσιο Σάρι πήγαινε συνεχώς στο γραφείο του Ντε Λαουρέντις και του ζητούσε να τον αποκτήσει.

Αφού πήρε (και παίρνει) τα μαθήματα του από το αμυντικό BBC της Γιουβέντους, μετά τον φετινό τραυματισμό του, ο Ρουγκάνι έχει αποκτήσει προσωπικότητα και σιγουριά που δεν είχε. Αρκεί να δει κανείς την γλώσσα του σώματος του. Με τον δάσκαλο Κιελίνι δίπλα του, πέρασε και το διαγώνισμα Τζέκο. Και η έναρξη των δέκα χρόνων μπορεί και επισήμως να αρχίσει...


Αξιζε το γκολ
Πέντε χρόνια συμβολαίου κέρδισε ο Στουράρο με την ανανέωση ως το 2021. Δεν συμφώνησαν όλη με αυτή την κίνηση της Γιουβέντους. Σε μία ομάδα, όμως, που θέλει να κατακτήσει ξανά το Champions League, χρειάζονται και παίκτες όπως αυτός.

Που βρυχάται πάνω στους αντιπάλους, που κλέβει μπάλες και τρέχει και για αυτούς που έχουν καλύτερα πόδια. Με την Ρόμα ήταν δαιμονισμένος: Αξιζε και το γκολ, του το αρνήθηκε ο Σέζνι.

Ξέρει να διαβάζει το ματς
Οταν είναι σε τέτοια βραδιά, σκέφτεσαι ότι αν δεν είχε πετύχει ως ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε να διδάξει κβαντική φυσική. Εχει μπροστά του τον πιο πλήρη μέσο της Serie A, τον Ναϊνγκολάν, σε μια περίοδο φόρμας που του επιτρέπει να τρέξει και 25 φορές τον γύρο του Juventus Stadium μετά την λήξη.

Δεν έχει την φυσική δύναμη του, ο Principino όμως ξέρει να διαβάζει το ματς, έχει την αίσθηση της θέσης. Δεν έκανε λάθος ούτε μία φορά, ακόμη κι όταν τον πρέσαραν συνεχώς. Το να έχουν αυτόν μπροστά από την άμυνα, είναι εγγύηση για τους συμπαίκτες του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου