19 Μαρ 2017

Στα εσωτερικά της οικογένεια Ανιέλι, η κόντρα και η σχέση ζήλιας Αντρέα-Τζον Ελκαν και μια σύμπτωση για την προεδρία της Γιουβέντους

Οι σχέσεις του Αντρέα Ανιέλι με τους Τζον και Λάπο Ελκαν δεν ήταν ποτέ ιδανικές. Με τον Λάπο, για την ακρίβεια, μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής και γενικά τα πάνε καλά.

Με τον Τζον, όμως, ποτέ δεν υπήρξε αμοιβαία συμπάθεια ή εμπιστοσύνη. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από νωρίς.

Μετά τον θάνατο και του Ουμπέρτο Ανιέλι, τον Μάιο του 2004, στην πιο ισχυρή οικογένεια της Ιταλίας υπήρξε κενό εξουσίας και η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, οδήγησε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια. Από την μία πλευρά οι διάδοχοι του Τζάνι Ανιέλι, με επικεφαλής τον Τζον Ελκαν, από την άλλη οι διάδοχοι του Ουμπέρτο Ανιέλι, με επικεφαλής τον Αντρέα.

Στα δικαστήρια, τελικά, επικράτησε η πλευρά του Avvocato και η απόφαση έγινε σεβαστή από όλη την οικογένεια. Ετσι, ο Νο 1 στις επιχειρήσεις της οικογένειας είναι ο Τζον Ελκαν και ο Αντρέα Ανιέλι ο Νο 2. Και όταν λέμε επιχειρήσεις, προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Γιουβέντους σε αυτές, αφού οι μετοχές της υπάγονται στην Exor της οικογένειας Ανιέλι, όπου πρόεδρος είναι ο Ελκαν.


Η προστριβή στο Calciopoli
Το δεύτερο σημείο προστριβής των Τζον και Αντρέα, ήρθε το καλοκαίρι του 2006 με τους χειρισμούς της διοίκησης στο Calciopoli. Ο Ελκαν ζήτησε αμέσως τις παραιτήσεις των Αντόνιο Τζιράουντο, Λουτσιάνο Μότζι και Ρομπέρτο Μπέτεγκα, κάτι που ήταν ό,τι χειρότερο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά, την ίδια ώρα που ο Ανιέλι φώναζε ότι η Γιούβε πρέπει να στηρίξει μέχρι τέλους τους ανθρώπους της.

Με την πλευρά του Ελκαν να κάνει κουμάντο εκείνα τα χρόνια, θυμόμαστε όλοι σε τι κατάσταση, αγωνιστικά και οικονομικά, οδηγήθηκε η ομάδα στα πρώτα χρόνια μετά την καταστροφή του 2006. Οι σχέσεις των ξάδερφων αποκαταστάθηκαν στα τέλη του 2009 και από το καλοκαίρι του 2010 όλα έδειξαν να φτιάχνουν, με τον Ανιέλι να παίρνει στα χέρια του τη Γιουβέντους.

Τα επόμενα χρόνια ήταν τα καλύτερα της οικογένειας μετά τους θανάτους των Τζάνι και Ουμπέρτο, αφού ενωμένοι κατάφεραν να κλείσουν αδιανόητα επιχειρηματικά deals επεκτείνοντας την αυτοκρατορία τους ενώ στο ποδοσφαιρικό κομμάτι η Γιούβε πήγαινε και πάει από το καλό στο καλύτερο. Αγωνιστικά αλλά και οικονομικά. Αυτό, όμως, παρουσιάζεται και σαν... πρόβλημα τώρα.


Περίεργη σχέση… ζήλιας
Ιταλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι ασχολούνται πολλά χρόνια με την ιστορία της οικογένειας Ανιέλι, ισχυρίζονται ότι ανάμεσα σε Τζον και Αντρέα υπάρχει μια περίεργη σχέση... ζήλιας. Το έχουμε ξαναγράψει ότι σε τέτοιες οικογένειες, ο ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα σε συγγενείς είναι... απάνθρωπος.

Συγκεκριμένα, ο Ελκαν φέρεται να ζηλεύει το γεγονός ότι ο ξάδερφος είναι το μόνο αρσενικό μέλος της οικογένειας -με εξαίρεση φυσικά τον μικρό γιο του- που φέρει το επώνυμο Ανιέλι. Οπως φέρεται να ζηλεύει και το γεγονός ότι η Γιουβέντους σπάει όλα τα ρεκόρ και κάνει θρυλικές επιδόσεις στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος, με τον Ανιέλι στο τιμόνι.

Ο Αντρέα, από την άλλη πλευρά, φέρεται να μην έχει αποδεχθεί 100% το γεγονός ότι ο Ελκαν είναι ο Νο1 στα επιχειρηματικά της οικογένειας ενώ χρεώνει στον ξάδερφο Τζον το γεγονός ότι τα προσωπικά του πήραν τόσο μεγάλη έκταση στον Τύπο.

Αυτό είναι ένα περίεργο κομμάτι της ιστορίας, το γεγονός δηλαδή ότι ο Ελκαν χρεώνει στον Ανιέλι ότι αποτέλεσε πλήγμα για το ίματζ της οικογένειας το διαζύγιο του με την Εμα Γουίντερ επειδή διατηρούσε -και διατηρεί- σχέση με την Τουρκάλα Ντενίζ Ακαλίν, η οποία ήταν παντρεμένη με τον τότε επικεφαλής του τμήματος εσόδων της Γιουβέντους.


Ο Κώδικας Ηθικής
Το να αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σαν πλήγμα για το ίματζ της οικογένειας ο Τζον Ελκαν είναι περίεργο, από την στιγμή που ο αδερφός του, Λάπο, έχει εμπλακεί σε διάφορα τρελά σκηνικά, τα οποία μόνο διαφήμιση για την οικογένεια Ανιέλι δεν μπορούν να θεωρηθούν... Εδώ, όμως, υπάρχει ακόμη μία κόντρα. Ο Λάπο είναι μέλος του Δ.Σ. της Ferrari, η οποία έχει στο καταστατικό της Κώδικα Ηθικής.

Με την συμπεριφορά του και ειδικά με την... ψεύτικη απαγωγή στη Νέα Υόρκη, πριν 1,5 μήνα, ο Λάπο έχει παραβεί διάφορους κανόνες αυτού του Κώδικα και θεωρείται δεδομένο ότι θα αντικατασταθεί. Επιθυμία του Αντρέα Ανιέλι είναι να μπει αυτός στη θέση του μικρότερου ξάδερφου αλλά ο Τζον προσπαθεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Τα ιταλικά ΜΜΕ και σε αυτή την περίπτωση, ισχυρίζονται, αλήθεια ή ψέματα δεν το γνωρίζουμε, ότι ο λόγος είναι η ζήλεια. Ο Ανιέλι που γράφει ιστορία με όσα πετυχαίνει στη Γιουβέντους, θα προκαλέσει νέο χτύπημα στον εγωισμό του Ελκαν αν γράψει ιστορία και με την Ferrari.

Το θέμα, βέβαια, είναι ένα: Θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου ο Αντρέα Ανιέλι το καλοκαίρι; Αν η Γιούβε κατακτήσει το Champions League, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν θα έχει μείνει τίποτα άλλο προς κατάκτηση, θα τα έχει πετύχει όλα. Αν αποχωρήσει, θα το έχει κάνει συμπληρώνοντας επτά χρόνια στην προεδρία του κλαμπ. Κατά σύμπτωση, επτά χρόνια διήρκεσε και η προεδρία τόσο του Τζάνι Ανιέλι όσο και του Ουμπέρτο.

Τι δείχνει η ιστορία
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι Ανιέλι βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν τη Γιουβέντους όταν θέλουν να την βάλουν στον ίσιο δρόμο. Το κάνουν και μετά αποσύρονται από το προσκήνιο, βάζοντας στο τιμόνι ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο και τώρα, θα το δούμε σε λίγους μήνες. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράμετρος...

Το όνομα του Αντρέα Ανιέλι έχει εμπλακεί στην υπόθεση των ultras που ερευνά η δικαιοσύνη για σχέσεις με μαφιόζους και ο Τζον Ελκαν έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του για να ωθήσει τον ξάδερφο προς αποχώρηση.

Παρά τη δήλωση στήριξης από τον Τζον προς τον Αντρέα αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Γιουβέντους πως δε φεύγει από την ομάδα, οι παρασκηνιακές κινήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Εξάλλου, η οικογένεια παραμένει μεγάλη και δυνατή, με τα συμφέροντα να είναι επίσης πολλά και δυνατά.

Οπαδικά έχει δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ η ζωή των οπαδών που κατάφεραν να μπλέξουν τον Ανιέλι σε μια τέτοια ιστορία. Και ο Τζον Ελκαν δηλώνει στο πλευρό του ξαδέλφου του αλλά, ίσως, να χαμογελάει για την τροπή που έχει πάρει η ιστορία. Ισως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου