8 Μαρ 2017

Την ώρα που οι άλλοι διοργανώνουν ποδοσφαιρικά πάρτι, οι Ιταλοί πιάστηκαν μεγάλα κορόιδα

Τροφή για σκέψη και έντονο προβληματισμό δίνει η οικονομική μελέτη της Deloitte με τα ετήσια έσοδα των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων του πλανήτη, για την περασμένη σεζόν.

Βλέποντας τους αριθμούς, σύμφωνα με τους οποίους καταλαμβάνουν οι ομάδες τις αντίστοιχες θέσεις, συνειδητοποιεί εύκολα δύο πράγματα κάποιος για την Ιταλία σε συνάρτηση όμως και με τους υπόλοιπους.

Πώς η Γιουβέντους είναι τόσο μακριά από τις άλλες ιταλικές ομάδες αλλά συνάμα τόσο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές. Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει χάσει μεγάλο έδαφος, κενό που δεν καλύπτεται μέσα σε δυο-τρία χρόνια. Και το κενό αυτό δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του Calcipoli αλλά και των μη επενδύσεων από πλευράς ιταλικών συλλόγων.

Η Deloitte υπολόγισε τα έσοδα των ομάδων από τα παιχνίδια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και φυσικά τους χορηγούς. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Γιουβέντους, σύμφωνα με το Football Money League. βρίσκεται στη 10η θέση.

Ας δούμε λίγο πίσω από τους αριθμούς και τους συσχετισμούς.


Η Γιουβέντους είχε έσοδα 341,1 εκατ. ευρώ. Η πιο κοντινή ιταλική ομάδα είναι η Ρόμα. Οι τζαλορόσι βρίσκονται στη 15η θέση με 218,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Μίλαν με 214,7 εκατ. ευρώ και η Ιντερ, στη 19η θέση, με 179,2 εκατ. ευρώ.

«Μπράβο», μπορεί να πει κάποιος, στη Γιουβέντους και ίσως αυτή η διαφορά στα έσοδα να δείχνει την αγωνιστική διαφορά των ομάδων. Ας δούμε τι συμβαίνει πάνω από τους μπιανκονέρι.

Πρωτιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 689 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια από τους Τορινέζους δηλαδή. Ακολουθούν Μπαρτσελόνα (620,2 εκατ. ευρώ), Ρεάλ Μαδρίτης (620,1 εκατ. ευρώ), Μπάγερν Μονάχου (592 εκατ. ευρώ)και Μάντσεστερ Σίτι με 524,9 εκατ. ευρώ.

Στην 6η θέση βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν με 520,9 εκατ. ευρώ, η Αρσεναλ με 468,5 εκατ. ευρώ, η Τσέλσι- 447,4 εκατ. ευρώ και η Λίβερπουλ, μία θέση από τη Γιουβέντους, με 403,8 εκατ. ευρώ.

Τι άλλο βλέπουμε από τη λίστα;

Πως η Γουέστ Χαμ ξεπερνάει στην παραδοσιακά τρίτη ποδοσφαιρική ιταλική δύναμη, την Ιντερ. Πως η Λέστερ βρίσκεται μόλις 7 εκατ. ευρώ κάτω από τους νερατζούρι. Πώς η Τότεναμ βρίσκεται με διαφορά πάνω από τη Μίλαν.

Και κάτι ακόμη…

Ποια ομάδα προσπαθεί να χτίσει τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, εκτός από τη Γιούβε; Η Νάπολι του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις. Αυτή η ομάδα δε βρίσκεται καν στη σχετική λίστα με τους 20 πρώτους συλλόγους.


Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά σε ό,τι αφορά το μέλλον του Καμπιονάτο. Δεν υπάρχουν οι πρόχειρες λύσεις του στυλ… φέρνω 1-2 καλές μεταγραφές. Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία επένδυσαν στο προϊόν τους. Εχτισαν ένα προφίλ και σηκώνουν, έτσι ή αλλιώς, το χρήμα.

Όταν η Λέστερ, η Γουέστ Χαμ, η Τότεταμ αλλά ακόμη και η Τσέλσι με τη Σίτι (που πριν κάποια χρόνια δεν είχαν κανέναν πρωταγωνιστικό ρόλο) κοιτάνε, στα οικονομικά, στα ίσα ή περνούν τη Γιούβε και τη Μίλαν, τότε τα πράγματα δεν είναι απλά.

Βέβαια, όταν στην Αγγλία και την Ισπανία «δούλευαν» το προφίλ των καλύτερων πρωταθλημάτων του κόσμου, στην Ιταλία διέλυαν τα πάντα για να πάρει πρωτάθλημα ο Μάσιμο Μοράτι.

Έντεκα χρόνια μετά, είναι ξεκάθαρο πως οι Ιταλοί πιάστηκαν μεγάλα κορόιδα. Η φθίνουσα πορεία του calcio είχε ξεκινήσει από πιο πριν απλά κάποιοι το επίσπευσαν. Και τώρα βρίσκεται στην εντατική. Ο ποδοσφαιρικός τόπος που κάποτε το 10άρι της μεγάλης εθνικής Βραζιλίας έπαιζε στην... Ουντινέζε, έχει μόνο τις ιστορίες να θυμίζουν την παλιά αίγλη.

Στην Ιντερ κουνάνε μαντίλια για ένα ανάποδο πλάγιο και στον ιταλικό νότο ο δήμαρχος καλεί τους Ναπολιτάνους να σώσουν την πόλη από τους κακούς βόρειους του Τορίνο. Εντωμεταξύ η Γη συνεχίζει να γυρίζει και η Γουεστ Χαμ έχει περισσότερα έσοδα από την Ιντερ. 

2 σχόλια:

  1. Πόσο αλήθεια, πόσο?? Αλλά βέβαια ακόμα η Γιουβέντους φταίει για την κατάντια σόρρυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει αρχικα να φυγουν τα καγκελα και να φτιαχτουν ποδοσφαιρικα γηπεδα!Να μην ασχολουνται επιτελους με τη διαιτησια, ενα χουι που παντα το ειχαν οι Ιταλοι, απο τοτε που ημουν φοιτητης θυμαμαι.. Αλλιως προκοπη τοσο οικονομικη, οσο και αγωνιστικη μην περιμενετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή