1 Ιουν 2017

Ο γυναικάς και άσωτος ποδοσφαιριστής που έγινε προπονητής και χτυπάει την πόρτα της ελίτ της Ευρώπης

Είναι ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα. Απόλυτος, σοβαρός, μετρημένος στη δουλειά του στους πάγκους. Από χαβαλές έως εκκεντρικός εκτός γηπέδων.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ήρθε -από τη Μίλαν- στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2014 και έγινε δεκτός με βρισιές, αποδοκιμασίες και κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε. Κανείς δεν τον ήθελε. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά λίγοι μπορούν να σκεφτούν πως είναι καλύτερα να φύγει.

Όπως δεν μπορούσε να σκεφτεί η γυναίκα που τον περίμενε να παντρευτούν πως θα την παρατούσε, πριν κάποια χρόνια, λίγο πριν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο Αλέγκρι είναι όλα αυτά. Κρύο αίμα και γυναικάς. Ενα μαθηματικό μυαλό με πάθη. Ενας… άσωτος ποδοσφαιριστής που χτυπάει την πόρτα της ελίτ των προπονητών της Ευρώπης.

Ακολουθούν δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον... περίεργο αλενατόρε της Γιούβε.


Γυναίκες
Ο Αλέγκρι δεν έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, παρά το γεγονός ότι είχε το ταλέντο. Οσοι τον θυμούνται εκείνα τα χρόνια, τον περιγράφουν ως ένα χαφ με άψογο πόδι και με πολύ ποδοσφαιρικό μυαλό. Το δικό του μυαλό, όμως, ήταν ανέκαθεν στις γυναίκες, στον τζόγο και γενικά στην καλοπέραση και όχι στις προπονήσεις.


Η... 5άρα στη Γιούβε!
Στις 30 Μαΐου 1993 η Γιουβέντους υπέστη την πιο βαριά ήττα των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Συγκεκριμένα, με το μυαλό όλων στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που ακολουθούσε με την Ντόρτμουντ, οι μπιανκονέρι κατάφεραν να χάσουν από την Πεσκάρα με 5-1. Το πρώτο από τα πέντε γκολ των Delfini το είχε βάλει ο... Αλέγκρι!


Ανοιχτόμυαλος
Ο Αλέγκρι ήταν χαλαρός τύπος στην προσωπική του ζωή, αποφεύγοντας τον γάμο όσο μπορούσε και γενικά προσπαθώντας πάντα να δείχνει ότι δεν ήθελε να ζήσει σε καλούπια. Ετσι είναι και ως προπονητής, σε ό,τι αφορά την τακτική. Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, δεν υπήρξε ποτέ δογματικός σε ό,τι αφορά τα συστήματα και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Υποτίθεται ότι το αγαπημένο του είναι το 4-3-1-2, το οποίο χρησιμοποιούσε στη Μίλαν και με το οποίο πήγε στον τελικό του Champions League με την Γιουβέντους το 2015, αλλά έχει αποδείξει ότι στην πράξη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δοκιμάσει τα πάντα μέχρι να βρει το κατάλληλο για την ομάδα.


Γιουβεντίνος
Μπορεί να μην το έχει διαφημίσει όπως έχουν κάνει ή θα μπορούσε να κάνει κάποιος άλλος, αλλά ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι οπαδός της Γιουβέντους. Αυτό, μάλιστα, το παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ως προπονητής της Μίλαν, λέγοντας ότι πιτσιρικάς πήγαινε στο Τορίνο όποτε μπορούσε για να δει την Γιούβε του Μισέλ Πλατινί.


Ο καλύτερος
Την σεζόν 2008-09 η Κάλιαρι έκανε την καλύτερη της πορεία από τα μέσα των 90's κι έπειτα, τερματίζοντας στην 9η θέση και πλησιάζοντας στην έξοδο της Ευρώπης. Οι νησιώτες είχαν εντυπωσιάσει με το όμορφο ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα τους, με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, που ήταν ο προπονητής τους, να αναδεικνύεται καλύτερος Ιταλός για το 2009.


Ο νεότερος πρωταθλητής
Το καλοκαίρι του 2010 ο Αλέγκρι ανέλαβε την Μίλαν, η οποία παρέμενε χωρίς πρωτάθλημα από το 2004. Στην πρώτη του σεζόν στους ροσονέρι, τελικά, θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση του scudetto, το οποίο ήταν το πρώτο του. Ο Μαξ ήταν 44 ετών τότε και ήταν ο δεύτερος νεότερος που κατάφερε κάτι τέτοιο στην Ιταλία, πίσω από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Η διαφορά είναι ότι ο Μαντσίνι το πήρε στα... χαρτιά, άρα ο νεότερος πρωταθλητής προπονητής στο γήπεδο είναι ο Αλέγκρι.


Οπως ο Καπέλο
Πρωτάθλημα με την Μίλαν το 2011, άλλα δύο -και κατά πάσα πιθανότητα τρία- πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους. Ο Αλέγκρι έχει ανταποκριθεί στις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, κατακτώντας το scudetto τόσο με τους μπιανκονέρι όσο και με τους ροσονέρι. Ξέρετε πόσοι άλλοι το έχουν κάνει αυτό; Μόνο ο Φάμπιο Καπέλο.


Νταμπλ και ξανά νταμπλ και... ξανά
Στην πρώτη του σεζόν στη Γιουβέντους κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο, χαρίζοντας στο κλαμπ το πρώτο νταμπλ μετά το 1995. Στη δεύτερη του σεζόν στο Τορίνο, έκανε ακριβώς το ίδιο. Ετσι, έγραψε ιστορία καθώς δύο σερί νταμπλ δεν είχε κάνει ποτέ καμία ομάδα, άρα και κανένας προπονητής, στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Και η επόμενη επίδοση δικιά του είναι καθώς έκανε το τρίτο σερί;


Υπευθυνότητα
Υπάρχουν προπονητές που θέλουν να έχουν τον ρόλο του... μπαμπούλα στα αποδυτήρια, ελέγχοντας τα πάντα. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι αφήνουν πιο χαλαρούς τους ποδοσφαιριστές. Οχι επειδή βαριούνται αλλά επειδή τους εμπιστεύονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι προσπαθεί να μην παίζει τον ρόλο του... κακού απέναντι στους παίκτες του. «Θα φωνάξω σπάνια. Γιατί να το κάνω; Πιστεύω ότι έχω να κάνω με σοβαρούς επαγγελματίες και όχι με παιδάκια. Τους εμπιστεύομαι απολύτως και είμαι σίγουρος ότι καλά κάνω», λέει συχνά για αυτό το θέμα.


Αποσύρεται το...
Σε μια συνέντευξη του το 2012, όταν ήταν 45 ετών και έχοντας πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με την Μίλαν την προηγούμενη σεζόν, είχε δηλώσει ότι ξέρει πότε θα βάλει τέλος στην καριέρα του: Το 2022. «Αλλα δέκα χρόνια θα προπονήσω, στα 55 μου θα σταματήσω αφού αυτή η δουλειά έχει πολύ στρες και δεν πρέπει να το παρακάνεις ηλικιακά», είχε πει τότε. Θα το τηρήσει ή όχι; Θα φανεί...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου