3 Ιουν 2017

Απίθανα και περίεργα για το κύπελλο που θέλει να κατακτήσει όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη

Είναι το κύπελλο που θέλει να κατακτήσει κάθε ποδοσφαιριστής, κάθε προπονητής, κάθε πρόεδρος αλλά και κάθε… οπαδός.

Το Champions League, το παλιό κύπελλο πρωταθλητριών, είναι η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Ενταση στη φάση των ομίλων, μαγικές βραδιές στα νοκ άουτ, μεγάλες βραδιές τελικών.

Βραδιές με σημαντικά κατορθώματα, βραδιές με επιδόσεις που μπορεί να μη σπάσουν ποτέ. Αγωνιστικά λεπτά που δείχνουν λες και είναι μια αιωνιότητα. Αλλά σίγουρα περνούν στην αιωνιότητα.

Ακολουθούν 10 σημεία για το Champions League που μπορεί να μη γνωρίζεις...


1992
Το κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Champions League το 1992, όταν αποφασίστηκε η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του και καθιερώθηκαν οι όμιλοι, αντί των νοκ-άουτ από την αρχή ως το τέλος της διοργάνωσης.


Ισπανία
Η Ισπανία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις και συγκεκριμένα 16. Στη 2η θέση βρίσκονται οι Ιταλία και Αγγλία που έχουν από 12 κούπες, με τους Ιταλούς να... χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο για το γεγονός ότι δεν είναι πιο ψηλά αφού έχουν και άλλες 15 παρουσίες σε τελικό.


CR7
Ο Κριστιάνο Ρονάντο είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του θεσμού. Ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος αποτελεί και τον Νο1 κίνδυνο για τη Γιουβέντους στον σαββατιάτικο τελικό, έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα 103 φορές.


Κασίγιας
Ο Ικερ Κασίγιας είναι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Champions League. Ο Ισπανός τερματοφύλακας, ο οποίος φέτος βρέθηκε στον δρόμο της Γιουβέντους με την Πόρτο στη φάση των «16», έχει αγωνιστεί σε 164 παιχνίδια, επίδοση που τον φέρνει άνετα σην κορυφή της σχετικής λίστας.


Δύο ισπανικές, μία πορτογαλική
Τρεις είναι οι ομάδες με τις περισσότερες συμμετοχές στο Champions League, χωρίς να αναφερόμαστε στους αγώνες αλλά στις χρονιές. Συγκεκριμένα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Πόρτο έχουν αγωνιστεί 21 φορές στην κορυφαία διοργάνωση, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα.


Το ρεκόρ της Ρεάλ
Η Ρεάλ είναι η ομάδα με τους περισσότερους συνεχόμενους τελικούς. Ηταν την δεκαετία του ’50 και συγκεκριμένα από το 1956 ως το 1960. Οι Μαδριλένοι αγωνίστηκαν για πέντε σερί χρονιές στον τελικό του Πρωταθλητριών και κατάφεραν να κάνουν το 100% αφού νίκησαν και τις πέντε φορές.


Γκολ, πολλά γκολ
Την σεζόν 1969-70 και συγκεκριμένα στον αγώνα Φέγενορντ-Ρέικιαβικ έγινε ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα γκολ σε ένα ματς. Οι Ολλανδοί διέλυσαν τους Ισλανδούς με 12-2 και τα 14 γκολ που σημειώθηκαν εκείνο το βράδυ είναι τα περισσότερα που έχουν μπει ποτέ σε ένα ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.


Αήττητη ΑΕΚ
Μόνο μία ομάδα, από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να ολοκληρώσει αήττητη τον όμιλο αλλά να μην προκριθεί. Και είναι ελληνική αυτή η ομάδα. Ο λόγος για την ΑΕΚ, η οποία την σεζόν 2002-03 έκανε έξι ισοπαλίες με αντιπάλους τις Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ.


Αποβολές
Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν το ρεκόρ αποβολών και έχουν περάσει αμφότεροι από τη Γιουβέντους. Ο ένας για αρκετά χρόνια, ο άλλος μόνο για δύο. Οπως και να έχει, οι Εντγκαρ Ντάβιντς και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχουν δει από τέσσερις φορές την κόκκινη κάρτα. Περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο.


Πήγαν τελικό; Το πήραν!
Μόνο δύο ομάδες έχουν καταφέρει να έχουν 100% ποσοστό επιτυχίας σε τελικούς, όταν μιλάμε για περισσότερες από μία συμμετοχές σε αυτόν. Συγκεκριμένα, οι Νότιγχαμ Φόρεστ και Πόρτο έχουν αγωνιστεί σε μόνο δύο τελικούς έκαστη αλλά κατάφεραν να νικήσουν αμφότερες και στις δύο περιπτώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου