4 Σεπ 2017

Ανάλυση γιατί πρέπει να πάρει ο Ανιέλι τη θέση του προέδρου στην ελίτ της ποδοσφαιρικής Ευρώπης

Ο Αντρέα Ανιέλι, αν πιστέψουμε και τα τελευταία ρεπορτάζ, από την Τρίτη θα είναι ο νέος πρόεδρος της ECA.

Αρθρογραφία | Ποδόσφαιρο

Η θέση του προέδρου της ένωσης των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κλαμπ, βασικά, δεν είναι κάποιος τίτλος, ένα αξίωμα που μπορεί να σε εκτοξεύσει παραγοντικά στην ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στην περίπτωση Ανιέλι, όμως, είναι σημαντική αυτή η θέση επειδή επιβεβαιώνει την ανέλιξη του προέδρου της Γιουβέντους στα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά... Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε είχε αποκαλύψει πριν δύο χρόνια ότι την παραμονή του Γαλατασαράι-Γιουβέντους είχε ζητήσει να αναβληθεί το ματς, γιατί δεν ήταν σωστό οι μπιανκονέρι να παίξουν για την πρόκριση μέσα στο... στάβλο που έπαιζε τον ρόλο του αγωνιστικού χώρου εκείνη την ημέρα.

Τελικά το ματς έγινε κανονικά, επειδή, πολύ απλά, η Γιούβε δεν μετρούσε παρασκηνιακά στην UEFA στο βαθμό που θα έπρεπε με βάση το όνομα της. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια και όλα είναι διαφορετικά. Γιατί; Επειδή ο Αντρέα Ανιέλι κατάλαβε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με θέματα πολιτικής στο ποδόσφαιρο.

Ολοι στην Ευρώπη, από τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, μέχρι τον Ρουμενίγκε και τον Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν αναφέρονται στον Ανιέλι, αναφέρονται σε έναν άνθρωπο που έχει ιδέες, που έχει πλάνο, που ξέρει πώς να φτάσει σταδιακά εκεί που θέλει.

Αν η Ιταλία ετοιμάζεται να βγάλει από τη νέα σεζόν, ξανά, τέσσερις ομάδες στο Champions League, οφείλει να αναγνωρίσει τον κομβικό ρόλο του Ανιέλι σε αυτό. Γιατί όταν οι μεγάλοι της Ευρώπης, η ECA δηλαδή, αποφάσισε να κάνει πίσω (έστω προσωρινά) στα σχέδια για δημιουργία κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας, ο Ανιέλι πίεσε το «αντάλλαγμα» να είναι η 4η θέση στο Champions League για την Ιταλία. Και το πέτυχε επειδή έχει καταφέρει, πλέον, να δημιουργήσει καλές συμμαχίες.

Η άνοδος της Γιουβέντους σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, έχει συμπέσει με την άνοδο και του Αντρέα Ανιέλι και την ανάδειξη του σε σημαντικό πρόσωπο για το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αυτό, στο οποίο θα έχει ακόμη πιο δυνατή φωνή σε λίγες ώρες -εκτός κι αν έρθουν τα πάνω-κάτω την τελευταία στιγμή- ο Ανιέλι, ο οποίος έτσι θα παρατείνει και την θέση του στο Δ.Σ. της UEFA. Της UEFA που πριν 3,5 χρόνια ανάγκασε την ομάδα του Ανιέλι να παίξει στο βοσκοτόπι της Γαλατά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου