7 Ιουλ 2018

Η ιστορία αυτής της εντυπωσιακής φωτογραφίας

Είναι μια φωτογραφία που «παίζει» συχνά όταν η Γιούβε παίζει στο Μιλάνο. Λογικό αν σκεφτεί κάποιος πόσο εντυπωσιακή εικόνα είναι.

Ενα από τα πέταλα του Σαν Σίρο ντυμένο στα χρώματα των μπιανκονέρι με τους οργανωμένους να έχουν στήσει κυριολεκτικά ένα σπουδαίο οπαδικό πάρτι στην κερκίδα. Η φωτογραφία έχει συγκεκριμένη τοποθεσία και αυτό δε χωράει καμία αμφισβήτηση. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως μιλάμε για την έδρα της Μίλαν και της Ιντερ. Από ποιο ματς όμως;

Από παλιότερο Ιντερ-Γιουβέντους; Αν έχεις δώσει αυτή την απάντηση, έχεις χάσει… από τα αποδυτήρια. Ούτε από ντέρμπι με τη Μίλαν. Είναι όμως από ένα άλλο παιχνίδι με ιταλική ομάδα αλλά σε… ευρωπαϊκό θεσμό. Ακούγεται μπερδεμένο αλλά δεν είναι.

Τη σεζόν 1994-95, η Γιουβέντους έπαιζε στο κύπελλο UEFA. Η ομάδα προχώρησε και στον ημιτελικό αντιμετώπισε την Μπορούσια Ντόρτμουντ (που είχε πετάξει έξω στη Λάτσιο). Η διοίκηση των μπιανκονέρι επέλεξε να δηλώσει έδρα το Μιλάνο. Ηταν η περίοδος που η ομάδα έδωσε μερικά παιχνίδια, μακριά από το Τορίνο, επιλέγοντας άλλες έδρες.

Η Γιουβέντους έδωσε τον πρώτο αγώνα με τους Γερμανούς στο Μεάτσα. Το 2-2 άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς. Η Γιούβε πήρε την πρόκριση μέσα στη Γερμανία με 1-2 και πήγε τελικό.

Αντίπαλός της στους διπλούς αγώνες ήταν η Πάρμα του Τζόλα και του Ασπρίγια. Στο Ενιο Ταρντίνι οι Τορινέζοι έχασαν με 1-0 με σκόρερ τον Ντίνο Μπάτζο. Στον επαναληπτικό, στο Μεάτσα, ο Ρομπέρτο Μπάτζο, ο Βιάλι, ο Ραβανέλι, ο Ντεσάμπ, ο Σόουζα και οι υπόλοιποι παίκτες της Γιούβε (μεταξύ αυτών και ο νεαρός Ντελ Πιέρο) έπρεπε να γυρίσουν το παιχνίδι και να σηκώσουν το κύπελλο.


Στο πλευρό τους είχαν και δεκάδες χιλιάδες οπαδούς, με πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αυτό της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Ο Βιάλι με ένα υπέροχο γκολ έκανε το 1-0 στο 34’ αλλά στο 54’ ο Ντίνο Μπάτζο ισοφάρισε. Τελικό σκορ 1-1 και το κύπελλο UEFA κατέληξε στην Πάρμα.



Στη Γιουβέντους, μεταφορικά και κυριολεκτικά, έμεινε ως κληρονομιά από αυτό το παιχνίδι η συγκεκριμένη εικόνα για να θυμίζει σε όλους πως η ομάδα, εκτός από κυρίαρχη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, είναι η πρώτη οπαδική δύναμη στην Ιταλία και μπορεί να γεμίσει το γήπεδο της Ιντερ και τη Μίλαν. Ακόμη κι όταν δεν αντιμετωπίζει μία από αυτές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου