16 Μαΐ 2018

Τα τέσσερα «υπέρ» και τα τρία «κατά» για την επιστροφή του Μοράτα στη Γιουβέντους

Το όνομα του Αλβαρο Μοράτα παίζει ξανά για τη Γιουβέντους και υπάρχουν λόγοι για να είναι κάποιος υπέρ αλλά και κατά της επιστροφής του.

Ο Ισπανός φορ έφυγε το 2016 και μπορεί να επιστρέψει το 2018, αφού τα ρεπορτάζ περί ενδιαφέροντος των μπιανκονέρι υπάρχουν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Εν αναμονή εξελίξεων, αν δεχθούμε ότι όντως υπάρχει ενδιαφέρον και ότι αυτά τα ρεπορτάζ έχουν βάση, εμείς μπορούμε μόνο να βρούμε λόγους για τους οποίους μπορείς να είσαι υπέρ αλλά και κατά της επιστροφής του Μοράτα.

Γιατί «υπέρ»

Προσαρμογή
Ο Μοράτα πέρασε στο Τορίνο τα δύο καλύτερα χρόνια της καριέρας του αλλά και της ζωής του, αφού εκεί γνώρισε τη γυναίκα που έγινε σύζυγος του και μητέρα των παιδιών του. Ο Ισπανός ξέρει πάρα πολύ καλά τα κατατόπια γενικά και ακόμη καλύτερα ειδικά, αφού στην ομάδα θα βρει συμπαίκτες του από την προηγούμενη θητεία του, όπως και τον ίδιο προπονητή. Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο δηλαδή, ο Μοράτα δε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στο περιβάλλον Γιούβε.


Κίνητρο
Οταν έφευγε από τη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2016, ο Μοράτα έφευγε με την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με την ελπίδα ή την πίστη πως η πολύ καλή διετία του στους μπιανκονέρι θα του έδινε θέση βασικού ή έστω σημαντικό ρόλο στο πλάνο των μερένγκες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε στην Τσέλσι. Με λίγα λόγια, όταν ο Αλβαρο έφευγε, περίμενε ότι δύο χρόνια μετά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για αυτόν από ό,τι τώρα. Εχει τεράστιο κίνητρο, επομένως, για να κάνει δυναμικό comeback και η Γιουβέντους μοιάζει σαν την τέλειο περιβάλλον για να το επιχειρήσει.

Εμπειρίες
Στα 25 του χρόνια πλέον, ο Ισπανός φορ δεν είναι ακόμη... ταλέντο. Αν αντιμετωπίζεται έτσι ένας ποδοσφαιριστής στα 25 του, σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Για την ηλικία του, όμως, έχει πολύ σημαντικές παραστάσεις. Ο Μοράτα έχει στην προσωπική του συλλογή δύο Champions League, έχει παίξει σε ακόμη έναν τελικό με τη Γιουβέντους, έχει κατακτήσει πρωταθλήματα σε Ιταλία και Ισπανία. Ο 25χρονος Αλβαρο έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για την ηλικία του και ταυτόχρονα μπαίνει στα καλύτερα του χρόνια ως ποδοσφαιριστής.

Champions League
Εχει παίξει ήδη σε τρεις τελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης και έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια καριέρας μπροστά του. Γενικά το Champions League είναι φανερό ότι ταιριάζει στον Μοράτα, αφού πάντα εκεί έκανε τις καλύτερες του εμφανίσεις. Ειδικά στη διετία του στη Γιουβέντους ήταν μόνιμος πρωταγωνιστής τις βραδιές του Champions League, με γκολ, ασίστ, πάντα καλές εμφανίσεις. Σε μια Γιούβε που προβληματίζεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος στο ρόστερ που να σκοράρει σταθερά στην κορυφαία διοργάνωση, ο... άνετος Μοράτα μπορεί να δώσει λύσεις.

Γιατί «κατά»

Κακή σεζόν
Αν τη χρονιά στη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2016-17, δεν μπορεί να την κρίνει κάποιος και να δώσει ντε και καλά αρνητικό βαθμό στον Μοράτα, γιατί εκεί λειτουργούν όπως λειτουργούν, τη χρονιά που ακολούθησε στην Τσέλσι μπορούμε να την κρίνουμε. Και ήταν κακή. Οχι αποκλειστικά επειδή οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Αλβαρο δεν έβαλε πολλά γκολ, ειδικά αν γίνει σύγκριση με τον προκάτοχο του, Ντιέγκο Κόστα, αλλά επειδή είχε και προβλήματα τραυματισμών. Και αυτά είναι κάτι που στη Γιουβέντους τα προσέχουν πάρα πολύ, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν.


Τιμή
Από την στιγμή που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Μοράτα οι Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι, ήταν λογικό ότι τα ποσά θα ανέβαιναν πολύ. Οι Ισπανοί, για παράδειγμα, είχαν το... θράσος να ζητήσουν 75 εκατ. ευρώ για αναπληρωματικό φορ που ήθελαν να πουλήσουν, οι Αγγλοι από την άλλη, ως Αγγλοι, τα έδωσαν. Αυτό σημαίνει ότι για τη Γιουβέντους δε θα είναι... αναίμακτη οικονομικά μια τέτοια επιχείρηση. Από ό,τι διαβάζουμε σε Ιταλία και Αγγλία, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ισολογισμό της -λόγοι για τους οποίους δείχνει κατανόηση η Γιούβε- η Τσέλσι «δεν μπορεί» να πουλήσει τον Ισπανό με λιγότερα από 60 εκατ. ευρώ. Αρα το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι δανεισμός στυλ Κουαδράδο, διετής ή τριετής με υποχρεωτική αγορά και το συνολικό ποσό να φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ.

Ρόλος
Ενα από τα θέματα που θα σκεφτούν, φυσικά, στη Γιουβέντους είναι και το αν ταιριάζει τακτική ο ποδοσφαιριστής. Αν ο Ιγκουαΐν παραμείνει στο Τορίνο, σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθεί τόσο αυτός όσο και ο Μοράτα, ότι μεταξύ τους θα υπάρχει ανταγωνισμός. Οτι θα παίζει όποιος είναι καλύτερα. Αυτό το αναφέρουμε διότι με τον Αλβαρο είναι πολύ πιο δύσκολο να λειτουργήσει το 4-2-3-1 με τον ίδιο αριστερό εξτρέμ σε στυλ Μάντζουκιτς. Ο Μοράτα δεν μπορεί να «θυσιαστεί» με τέτοιο τρόπο για την ομάδα, δεν μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και αμυντικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου