28 Μαΐ 2018

Ποιες ομάδες έχουν τους περισσότερους οπαδούς σε Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία

Τις μεγάλες ομάδες συνηθίζουμε να τις ξεχωρίζουμε με διάφορα, αλλά στάνταρ, κριτήρια.

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Οι τίτλοι ασφαλώς είναι ένα από αυτά, όπως και οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα τους, η διαχρονικότητα στα αποτελέσματα... Ενα από τα κριτήρια, ασφαλώς, είναι και ο κόσμος. Οι μεγάλες ομάδες ξεχωρίζουν και από τον λαό που τις ακολουθεί, από τους οπαδούς που έχουν δίπλα στα εύκολα και στα δύσκολα, ή ακόμη και από τους «πελάτες» τους, αν θέλουμε να το δούμε επιχειρηματικά, ψυχρά το θέμα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, άλλωστε, ο οπαδός είναι και πελάτης του αγαπημένου του κλαμπ, οπότε κι από αυτή την άποψη όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη η δυναμική του κλαμπ. Ποιες είναι, επομένως, οι ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς στις μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, στα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;


Ιταλία
Στην Ιταλία είναι γνωστό ότι το popolo bianconero είναι το πιο πολυπληθές οπαδικό κίνημα με μεγάλη διαφορά από τον επόμενο. Σύμφωνα και με την τελευταία μέτρηση που έγινε από την εταιρία Demos για την πολιτική εφημερίδα La Repubblica το 2017, η Γιουβέντους είναι η ομάδα που υποστηρίζει το 29% των Ιταλών. Ακολουθεί στη 2η θέση η Ιντερ με 17,4% και στην 3η η Μίλαν με 14,1%, με τη Νάπολι να ανεβαίνει συνεχώς αφού έχει κερδίσει αρκετό κόσμο από το 2006 κι έπειτα.

Ετσι, βρίσκεται στην 4η θέση έχοντας το 9,2% των Ιταλών, αφήνοντας στην 5η θέση τη Ρόμα με το 7,4%. Αυτή είναι η πρώτη ιταλική 5άδα με βάση όλες τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, οι Γιουβεντίνοι υπολογίζονται στα 13-14 εκατ., οι Ιντερίστι είναι περισσότερα από 6 εκατ. ενώ οι Μιλανίστι λίγο κάτω από αυτό το «μαξιλαράκι».


Ισπανία
Στην Ισπανία, επίσης, δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, αφού όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν και εδώ αυτό που ξέρουμε επί πολλά χρόνια. Οτι η Ρεάλ Μαδρίτης, δηλαδή, είναι η ομάδα με τον περισσότερο κόσμο.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα του AIMC τον Μάιο του 2017, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η «βασίλισσα» είναι πρώτη σε οπαδική δύναμη με 32,4%, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί με 24,7%. Οι δυο τους είναι και αυτές που κυριαρχούν σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα η 3η ομάδα σε κόσμο, η Ατλέτικο Μαδρίτης, να είναι πολύ πίσω με 7,6%, ενώ στην 4η θέση είναι η Βαλένθια με το 4,1% των Ισπανών στο πλευρό της και στην 5η η Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3,9%. Στην ίδια έρευνα υπήρχε και ερώτηση για την «δεύτερη αγαπημένη ομάδα», με την Ατλέτικο Μαδρίτης να είναι 1η σε αυτή την κατηγορία με 4,6% και ακολουθούν Ρεάλ (4,4%) και Μπάρτσα (4,3%).


Γερμανία
Αναμενόμενα είναι τα πράγματα και στη Γερμανία, όπου κυριαρχεί η Μπάγερν Μονάχου. Εντός γηπέδου, άρα κατ' επέκταση και εκτός, αφού είναι πάντα η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς. Εδώ η τελευταία αναλυτική έρευνα που έγινε χρονολογείται στο 2015, όταν τα αποτελέσματα έδειχναν ότι οι οπαδοί των Βαυαρών υπολογίζονται σε 9,17 εκατ. Στη 2η θέση, όπως συνήθως συμβαίνει και στον αγωνιστικό χώρο, είναι η Μπορούσια Ντόρτμουντ με 5,95 εκατ. οπαδούς, με τις Σάλκε, Γκλάντμπαχ και Αμβούργο να ακολουθούν και να κλείνουν την πρώτη 5άδα.

Αυτές οι πέντε ομάδες είναι και αυτές που έχουν την μεγαλύτερη «δύναμη» και στα social media, με την Μπάγερν να απασχολεί το 24,7% των Γερμανών χρηστών εντός του 2017 ενώ η Ντόρτμουντ έφτασε στο 23,1%. Από εκεί και πέρα, η Σάλκε η ιντερνετική δύναμη της Σάλκε είναι στο 11,4%, αυτή της Γκλάντμπαχ στο 10,1% και το Αμβούργο είναι στο 9%.


Αγγλία
Τέλος, πάμε στην Αγγλία για να δούμε την πιο... μπερδεμένη κατάσταση, αφού στο Νησί έχουν αποφασίσει να μετρήσουν με διαφορετικό τρόπο τους οπαδούς της κάθε ομάδας. Πώς; Μέσω των followers που έχουν στα social media, κριτήριο που σίγουρα δείχνει την τάση που επικρατεί αλλά δεν είναι και 100% αντιπροσωπευτικό, αφού κανείς δεν απαγορεύει σε ένα άτομο να ακολουθεί και... 50 ομάδες, αν θέλει, στα social media.

Οπως και να έχει, τα αποτελέσματα αυτών των «δημοσκοπήσεων», δείχνουν ότι η 1η οπαδική δύναμη της Αγγλίας είναι η Λίβερπουλ και ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρ' όλα αυτά, οι Αγγλοι στέκονται περισσότερο -σε όλες τις έρευνες τους- στην παγκόσμια απήχηση που έχει το κάθε κλαμπ της χώρας τους. Και υπολογίζοντας πάντα με βάση τα social media, τα αποτελέσματα εκεί έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα εντός συνόρων, αφού χάνει η Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα, έχουν στην 1η θέση την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη 2η την Τσέλσι, τονίζοντας ότι συνολικά οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι μπροστά με περισσότερους από +30 εκατ. οπαδούς στα social media, με την Αρσεναλ να είναι στην 3η θέση (με ανάλογη διαφορά από τη 2η Τσέλσι), στην 4η τη Λίβερπουλ και στην 5η την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία αφήνει 6η την Τότεναμ.



1 σχόλιο:

  1. Λάθος κάνετε 1η οπαδική δύναμη στο νησί από την Daily mail μετρήθηκε η Γιουνάιτεντ στα σόσιαλ μίντια τα οποία είναι ενδεικτικά της τάσης, δείχνουν πλέον πιο εύκολα και με ακρίβεια όχι τον ακριβό αριθμό των οπαδών φυσικά αλλά σίγουρα ποια ομάδα έχει περισσότερους. H daily mail χρησιμοποίησε επίσης τον πιο ορθό τρόπο για να βρει ποια είναι η μεγαλύτερη βρετανική ομάδα όπου είναι η Γιουνάιτεντ, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους πόντους ανά κατηγορία εγχώριου και διεθνούς τίτλου από το 1889, οπαδούς ανα τον κόσμο που καθρεπτίζονται αναλογικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρωματικά τα έσοδα και την ποσότητα τεράστιων ποδοσφαιριστών (χρυσές μπάλες-στίγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο). Έκατσα και έκανα τους υπολογισμούς για όλες τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων + την ειδική περίπτωση του Άγιαξ, βγάζοντας μόνο τα έσοδα γιατί τα τηλεοπτικά είναι χαοτικά στις διάφορες χώρες και η λίστα των μεγαλύτερων ομάδων του κόσμου είναι η εξής:

    ΡΕΑΛ
    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
    ΜΠΑΓΕΡΝ
    ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
    ΜΙΛΑΝ
    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
    ΑΓΙΑΞ

    ΣΗΜ: Μπάγερν και Γιουβε είναι σχεδόν ισόβαθμες αλλά παίρνει προβάδισμα η Γιουβε λόγω περισσότερων πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών στην ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για το ζευγάρι Μίλαν Λίβερπουλ. Ο Άγιαξ αν ήταν μεγαλύτερο κλαμπ με περισσότερους φιλάθλους θα ήταν 3η παγκόσμια δύναμη. Η λίστα δεν θα αλλάξει την επόμενη 50ετία διότι οι διαφορές είναι μεγάλες και δεν αλλάζουν αν δεν εξαφανιστεί εντελως κάποια από τις ομάδες. Όπως βλέπετε Μίλαν και Λίβερπουλ είναι έξω από την 5αδα γιατί τα τσου λου μόνα τους δεν φτάνουν. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή