9 Αυγ 2018

Η βραδιά που έδιωξε τις φοβίες του Αντρέα Ανιέλι και αποφάσισε να κοντραριστεί με την παράδοση αλλάζοντας τα όλα

Τη χρονιά που η Γιουβέντους έχασε τον τελικό από τη Ρεάλ, το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει η ομάδα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες ήταν: It’s time. Η ώρα τελικά δεν ήρθε.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Είχε έρθει η ώρα όμως να αλλάξει τα πάντα ο Αντρέα Ανιέλι. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο κόντρα στη φιλοσοφία που είχες ως ομάδα. Δεν είναι εύκολο να πάρεις πίσω τον Μπονούτσι, επίσης, κόντρα στη φιλοσοφία που είχες ως ομάδα. Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις το σήμα.

Πολλά απ’ όσα έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στη Γιουβέντους δεν είναι εύκολα. Είναι όμως αυτά που χαρακτηρίζουν τη νέα Γιουβέντους. Γιατί η Γιουβέντους που βλέπουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες, είναι κάτι νέο. Πατάει στην ένδοξη ιστορία δεκαετιών αλλά αναπτύσσεται. Αλλάζει…

Ο Αντρέα Ανιέλι είχε πολλές σκέψεις για την ομάδα στο μυαλό του. Οι περισσότερες μάλλον ανατρεπτικές, οπότε και πιο δύσκολες για τον κόσμο. Ο τωρινός πρόεδρος της Γιουβέντους δεν αποφάσισε τη βραδιά του χαμένου τελικού από τη Ρεάλ να αλλάξει πραγματικά η Κυρία. Αυτό είχε ήδη αποφασιστεί από πιο πριν. Και μάλλον από άλλους. Εκείνη την ημέρα ή εκείνη την περίοδο για να είμαστε πιο ακριβείς, αποφάσισε πως θα εφαρμόσει το σχέδιο: ριζικές αλλαγές στη δομή.

Ισως ο ίδιος να περίμενε μια άλλη στιγμή, πιο κατάλληλη. Ισως να είχε τις φοβίες του, ίσως να ήθελε να καθυστερήσει να κοντραριστεί με την παράδοση. Πολλά τα ίσως και μάλλον τα ξέχασε μονομιάς όταν ένιωσε πως… είχε έρθει η ώρα.

Ο θείος του και ο πατέρας του, ο Τζάνι και ο Ουμπέρτο, καθοδήγησαν με μαεστρία το σύλλογο, δίνοντας του -εκτός από νίκες, τρόπαια, επιτυχίες- ταυτότητα. Ο Αντρέα Ανιέλι γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη μενταλιτέ της Γιουβέντους. Μέσα στο σπίτι του χτίστηκε. Ηταν εκεί όταν ο Αντόνιο Τζιράουντο, ο οικονομικός διευθυντής της εποχής της τριανδρίας, σχεδίαζε μαζί με τους Ανιέλι τη νέα Γιούβε.


Θήτευσε δίπλα τους. Τότε άρχισε να εμπλέκεται στα εσωτερικά τα ομάδας. Εξάλλου, αν το ήθελε ο ίδιος, θα ήταν ο μελλοντικός πρόεδρος. Μαζί με την εμπειρία, του μετέφεραν και τις ιδέες. Και εκείνος, βάζοντας τη δική του προσωπικότητα, αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο.

Τη βραδιά του Κάρντιφ η Γιουβέντους έφευγε από το γήπεδο με το κεφάλι κατεβασμένο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οι συμπαίκτες του δεν επέτρεψαν στην Κυρία να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Ηταν η βραδιά που ο Αντρέα Ανιέλι άρχιζε να διώχνει, με λιγότερες... τύψεις, τα ίσως και τις φοβίες του.

Μην ξεχνάμε πως είχε ήδη αποφασιστεί -και ανακοινωθεί- πως η ομάδα θα είχε από το καλοκαίρι νέο σήμα. «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε αυτό που θα είναι το μέλλον της Γιουβέντους τα επόμενα χρόνια. Για να αναπτυχθούμε κι άλλο και να νικήσουμε κι άλλο, πρέπει να εξελιχθούμε παντού, να... αλλάξουμε δέρμα», είχε πει στην παρουσίασή του, πεντέμισι μήνες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γιουβέντους.

Είχε έρθει η ώρα να αλλάξουμε δέρμα. Και αλλάζουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου