23 Δεκ 2018

«Το ένα ποιοτικό άλμα πίσω από άλλο, η Γιούβε ξεφεύγει και οι άλλοι την κοιτούν με ζήλια»

«Γιουβέντους, ένα παράδειγμα. Αλλά χρειάζονται αντίπαλοι», είναι το σχόλιο του υποδιευθυντή της Gazzetta dello Sport για τη νέα συμφωνία με την Adidas.

Οι μπιανκονέρι υπέγραψαν deal 408 εκατ. ευρώ, με το ποσό να είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί λόγω μπόνους, με την γερμανική εταιρεία και ο Αντρέα Ντι Κάρο το σχολίασε με το παρακάτω άρθρο στη Gazzetta dello Sport.

«Και κάτω από το δέντρο της Γιούβε ένα ωραίο δώρο από την Adidas. Ενα ζευγάρι παπούτσια, μια φόρμα; Οχι, μία χορηγία 408 εκατ. ευρώ για τα προσεχή 8 χρόνια, ως μίνιμουμ ποσό, συν μια σειρά ποσοστών που θα ανεβάσουν κι άλλο το ποσό. Μιλάμε για "δώρο", αλλά αυτός ο χριστουγεννιάτικος όρος είναι λάθος. Σε αυτά τα επίπεδα κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα, αντιθέτως είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τέτοια ποσά μόνο αν σημαίνει ότι θα δεθούν με ένα brand που είναι δυνατό, νικάει και σε συνεχή ανάπτυξη.

Την ημέρα που μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια χειμώνα δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου γύρου, προσθέτοντας νέα αθλητικά ρεκόρ για να αποθεωθεί η εκπληκτική πορεία της στο πρωτάθλημα και παράλληλα να κάνει... double score στη βαθμολογία επί της Ρόμα, η Γιούβε ανακοίνωσε μια τεράστια εμπορική ανανέωση που αποδεικνύει το στάτους της ως τοπ κλαμπ παγκοσμίως. Και την ίδια ώρα ανοίγει κι άλλο την ψαλίδα από τους υπόλοιπους μεγάλους της Serie A σε ό,τι αφορά τα έσοδα και την οικονομική δύναμη της.

Η Vecchia Signora παρελαύνει σαν ένα πανέμορφο και νεαρό μοντέλο ενώ οι αντίπαλοι την κοιτάζουν με ζήλεια και από μακριά, αφού δεν καταφέρνουν να σταθούν κοντά της. Υπάρχει αυτός που προσπαθεί με μεγάλες δυσκολίες να κάνει το δικό του γήπεδο, υπάρχει αυτός που επαφίεται πλέον στον μάνατζερ των γιουβεντίνικων θριάμβων, υπάρχει αυτός που προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα του και να σεβαστεί τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.


Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γιούβε ξεφεύγει, αξιοποιεί τον παράγοντα Ρονάλντο για να νικήσει παντού, να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα που σου επιτρέπουν να καλύψεις το "μείον" στη σύγκριση κόστους-εσόδων, σήμερα μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ, να αντέξεις οικονομικά την επιχείρηση CR7, αλλά επίσης να βάλεις τις βάσεις και για άλλες τέτοιες.

Το ένα ποιοτικό άλμα πίσω από άλλο για να πλησιάσει ακόμη περισσότερο στις τρεις μεγάλες της Ευρώπης -Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης- ότι τόσο από αγωνιστικής άποψης (η Γιούβε ήδη σήμερα τις παίζει στα ίσα), αλλά στα συνολικά έσοδα και στην απήχηση που έχουν παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά. Ενα είδος κύκλου: Νίκες που πρέπει να εκμεταλλευτείς στο μάξιμουμ (γήπεδο, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγοί, merchandising), για να αυξήσεις τα έσοδα, τα οποία σου επιτρέπουν νέες επενδύσεις (σε παίκτες και εγκαταστάσεις) που εγγυώνται νέες νίκες.

Το αποψινό Γιούβε-Ρόμα είναι παραδειγματικό: Ηταν για καιρό μια μάχη-scudetto και τα τελευταία χρόνια πάντα μια κόντρα κορυφής. Σήμερα η απόσταση στη βαθμολογία είναι μεγαλύτερη από κάθε αρνητική τζαλορόσα πρόβλεψη, αλλά η απόσταση ανάμεσα στους 46 και στους 24 βαθμούς είναι αντιπροσωπευτικές των κανονικών εσόδων (χωρίς να υπολογίζονται έσοδα από μεταγραφές) του 2017-18, τα οποία είναι τα εξής: Γιούβε 411 εκατ. ευρώ, Ρόμα 257. Και προκαλεί αίσθηση το κομμάτι του γηπέδου: Η Γιούβε από το παλιό στο νέο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της, πέρασε από τα 11 στα 61 εκατ. ευρώ ετησίως, την ίδια ώρα που το πρότζεκτ γηπέδου της Ρόμα είναι ακόμη στην άμμο.

Αν η Γιούβε πετάει είναι επιτυχία της, όχι λόγος για να κατηγορηθεί: Σήμερα το κλαμπ είναι ένα μοντέλο προς μίμηση και το σύμβολο ενός ιταλικού ποδοσφαίρου που μπορεί να σταθεί στις παγκόσμιες κορυφές. Αλλά και το σύμβολο ενός εσωτερικού ανταγωνισμού που έχει περιοριστεί στο μίνιμουμ. Γεγονός που δεν μπορεί να μην ανησυχεί το ποδοσφαιρικό σύστημα.

Γιατί, αφήνοντας στην άκρη τη Γιούβε (αν και σε βάθος χρόνου δεν θα είναι καλό ούτε για αυτή), ποιον ωφελεί ένα πρωτάθλημα χωρίς ενδιαφέρον; Στο οποίο στέφεται πρωταθλητής χειμώνα πριν έρθει ο χειμώνας; Στη Lega αυξάνονται οι συζητήσεις, ανοιχτές εδώ και καιρό, για μια διαφορετική διανομή των χρημάτων ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, επομένως περισσότερο θέαμα και περισσότερα έσοδα για όλους. Συμπεριλαμβανομένης της Γιούβε...».


1 σχόλιο:

  1. Οκ συμφωνοι, απλα αυτα τα λεφτα τα παιρνει η ομαδα και οι παιχτες και οχι ο απλός φιλαθλος, ο κοσμακης, που πατησε ακο στο ίσταγραμ πανω απο 20 εκ. πχλουθους προσφατα. Αυτος ο πρωην ουδετερος φιλαθλος και νυν της Γιουβε θελει καια του κλαμπ και των παιχτων... ηματνα ανταμοιφθει κι αυτος με θεαμα,που ειναι η μονη ανταμοιβη του περα της ανταμοιβης με χρηματα, πραγμα που ο Αλεγκρι δε μπορει απδεδειγμενα να το δωσει, γι αυτο και ασχετα με το αν κατακτησει το Τσαμπιοσ, που εψω πολλες επιφυλαξεις με τη νοοτροπια του , του χρονου θα ειναι προπονητης ο Ζινταν.. Chris il Capo

    ΑπάντησηΔιαγραφή