23 Ιαν 2015

Ακτινογραφία-ανάλυση των οικονομικών της Γιουβέντους

Η Γιουβέντους είναι η 10η ομάδα της Ευρώπης σε έσοδα αυτή την στιγμή και μπορούμε να δούμε από πού προέρχονται αυτά.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

Οτι το ποδόσφαιρο έχει γίνει επιχείρηση το έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια. Ακόμη κι αν θες να το ξεχάσεις και να δεις το θέμα καθαρά ρομαντικά, έρχονται οι αριθμοί για να σου υπενθυμίσουν πώς έχει η κατάσταση.

Η δημοσιοποίηση των 20 πρώτων σε έσοδα ομάδων της Ευρώπης, επιβεβαιώνει ότι η Γιουβέντους είναι η πιο δυνατή ιταλική ομάδα οικονομικά αλλά απέχει ακόμη από τους παραδοσιακούς αντιπάλους της στην Ευρώπη.

Οι μπιανκονέρι είναι στη 10η θέση της λίστας με έσοδα 279,4 εκατ. ευρώ και το πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο την τελευταία 10ετία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Γιούβε το 2004 ήταν στην 5η θέση με έσοδα 215 εκατ. ευρώ, δηλαδή 65 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι τώρα που είναι 10η.

Από αυτά τα 279,4 εκατ. ευρώ, το 55% προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλα 41 εκατ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο από το Γιουβέντους Στάντιουμ ενώ 85 εκατ. ευρώ έρχονται από χορηγίες. Για την επόμενη χρονιά τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν και σε αυτό παίζει ρόλο φυσικά το γεγονός ότι η ομάδα, σε αντίθεση με πέρυσι, συνεχίζει στο Champions League.

Η Γιουβέντους έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ από την διοργάνωση λόγω των πρόωρων αποκλεισμών των Νάπολι (προκριματικά) και Ρόμα (όμιλοι) ενώ από το καλοκαίρι μπαίνουν σε ισχύ μια σειρά από νέες χορηγίες.

Η FIAT, για παράδειγμα, θα δίνει πλέον 17 εκατ. ευρώ ετησίως αντί για 13 και το ποσό μπορεί να φτάσει και στα 20 ανάλογα με το τι θα κάνει η Γιούβε στην Ευρώπη ενώ με την αποχώρηση της Nike και την άφιξη της Adidas το ποσό που θα μπαίνει ετησίως στο ταμείο εκτοξεύεται από τα 12 στα 23 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, όπως αναλύουν και Ιταλοί δημοσιογράφοι που έχουν άμεση πρόσβαση στα οικονομικά του κάθε συλλόγου, η Γιουβέντους ενισχύεται συνεχώς σε αυτόν τον τομέα, βαδίζοντας στο πλάνο που είχε καταστρώσει η οικογένεια Ανιέλι το καλοκαίρι του 2011.

Καλό θα είναι, τώρα, να προχωρήσουν και στο επόμενο στάδιο του πλάνου, το οποίο προέβλεπε την όλο και πιο δυναμική παρουσία της Γιούβε στις μεταγραφές από το 2015 και έπειτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου