8 Ιαν 2015

Ο Μέσι στη Γιουβέντους; Πώς είπατε;

Το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι μια περίεργη κατάσταση. Οι ομάδες-εταιρίες λειτουργούν πάντα βάσει ισολογισμών και με γνώμονα τα νούμερα και όχι το συναίσθημα των οπαδών. Οι οπαδοί δεν μπορούν όμως να λειτουργούν ως… εργαζόμενοι.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Vito

Κανείς από εμάς δε γνωρίζει κατά πόσο θα ενισχυθεί η ομάδα τη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε. Μάλλον ούτε η ίδια η διοίκηση δε γνωρίζει τις προθέσεις της. Το σίγουρο είναι πως θα κινηθεί στα ρηχά, ψάχνοντας ευκαιρίες και σε καμία περίπτωση να κάνει μια μεταγραφή που θα συζητηθεί. Μακάρι να διαψευστούμε.

Η σφιχτή οικονομική πολιτική που ακολουθείται μετά τον υποβιβασμό και τη δημιουργία του Γιουβέντους Στάντιουμ, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το έχει πει ξεκάθαρα ο πρόεδρος. Ο Αντρέα Ανιέλι θέλει την ομάδα πρώτη στην Ιταλία αλλά όχι πρώτη στην Ευρώπη. Αυτό δείχνουν οι κινήσεις του.

Και σε ένα πρωτάθλημα που δε βρίσκεται και στα καλύτερά του, όταν δεν επενδύεις, είναι πιο εύκολο να γίνεις σαν τους άλλους παρά να πλησιάσεις τους ανταγωνιστές σου στην ελίτ της Ευρώπης. Σήμερα κυκλοφόρησε η είδηση πως η Τσέλσι θέλει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να φέρει τον Μέσι στο Λονδίνο δίνοντας 250 εκατ. ευρώ.

Το πιο πιθανό είναι να μη γίνει ποτέ αυτή η μεταγραφή αλλά ακόμη και το γεγονός πως συζητιέται κάνει τους οπαδούς των μπλε να ονειρεύονται. Υπήρχε περίπτωση να ακουστεί ή να γραφτεί κάτι τέτοιο για τη  Γιουβέντους; Όχι.

Είναι σωστό και υγιές να μην ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα βγάζεις γιατί έτσι θα διατηρείς τη σωστή λειτουργία αλλά φτάνει πια με τους αριθμούς, τις προσθέσεις και τους υπολογισμούς. Ωραίο το Γιουβέντους Στάντιουμ και χαιρόμαστε που το έχουμε. Σωστό να υπάρχει μια υγιής εταιρεία που δεν κινδυνεύει με κραχ λόγω σπατάλης και λανθασμένων κινήσεων. Ωραίο όμως και να ονειρεύεσαι το κάτι παραπάνω.

Η σημερινή Γιουβέντους δε βοηθάει τους τιφόζι της να ονειρευτούν. Και η μπάλα εκτός από θέαμα είναι και όνειρα. Και τα όνειρά των οπαδών της Γιουβέντους είναι μεγαλύτερα από τα όνειρα των διοικούντων.

Ας τελειώσει κάποια στιγμή το παραμύθι με την απόσβεση του Γιουβέντους Στάντιουμ και τους ισορροπημένους ισολογισμούς. Δεν είμαστε ταμίες, οπαδοί είμαστε.

(Η φωτογραφία τους άρθρου είναι από το μουσείο της Γιουβέντους στο Τορίνο. Με τη λογική του σήμερα, θα καθυστερήσει πολύ η δημιουργία ενός αντίστοιχου… ραφιού)

4 σχόλια:

  1. "Η σφιχτή οικονομική πολιτική που ακολουθείται μετά τον υποβιβασμό και τη δημιουργία του Γιουβέντους Στάντιουμ, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το έχει πει ξεκάθαρα ο πρόεδρος."

    Πότε το είπε αυτό (εννοώ για τα επόμενα χρόνια);
    Εγώ νομίζω φέτος είναι θα είναι η τελευταία χρονιά σφιχτής οικονομικής πολιτικής ειδικά αν περάσουμε τη Ντόρτμουντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχει πει με παλιότερες και τελευταίες επιστολές στους μετόχους εξηγώντας πώς θα κινηθεί η ομάδα. Ειδικά τώρα που ετοιμάζεται να χτίζει τη… Juveland περιφερειακά του γηπέδου, από πού θα κόψει; Από τις μεταγραφές.

      Δυστυχώς, δε νομίζουμε πως θα βγει γι’ αυτό που λες Άρη. Μακάρι να είσαι εσύ ο σωστός και το άρθρο λάθος.

      Διαγραφή
  2. Μιλάω πάντα εκ μέρους το εαυτού μου και τίποτα περισσότερο. Έτσι θα τοποθετηθώ και τώρα.

    Εμένα δε θα με έκανε κανένας Μέσι, κανένας Ρονάλντο, κανένας Ρόμπεν να ονειρευτώ μόνο και μόνο επειδή ακούστηκαν τα ονόματά τους ως φήμη για τη Γιούβε. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί περίτρανα πώς ομάδες με γαλαξία αστέρων έχουν αποτύχει παταγωδώς.

    Αυτό, που πιστεύω ότι θα πώρωνε, θα συσπείρωνε και θα ικανοποιούσε τον κόσμο είναι σε πρώτη φάση όλη η αλήθεια στο πιάτο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για έναν οπαδό από την ειλικρίνεια προς το μέρος του. Σε δεύτερη φάση, εκείνο που θα πατούσε πάνω στην αλήθεια και θα στερέωνε τις βάσεις μια υγιούς σχέσης διοίκησης/ομάδας-οπαδών είναι η ύπαρξη σαφούς πλάνου, όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως αθλητικά. Ας έβγαιναν εξ' αρχής και να έλεγαν στους οπαδούς “Μέχρι να βρει οικονομική σταθερότητα η εταιρία δε μπορούμε να κάνουμε μετεγγραφές άνω των 15 μυρίων. Το ρόστερ μας δεν είναι ποιοτικό όσο θα θέλαμε, αλλά υπάρχει πλάνο. με γεωμετρική πρόοδο. να κλείνουμε τις τρύπες με κάποιες έξυπνες και ποιοτικές μεταγραφές, αλλά και με την προώθηση νεαρών παικτών από την ομάδα, βάσει αξίας, που θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ομάδα τα επόμενα χρόνια”.

    Ειπώθηκε κάτι τέτοιο; Δε νομίζω. Παρά μόνο ψέματα. Κάθε μέρα έρχεται αυτός, έρχεται ο άλλος, έρχεται ο παράλλος. Το ψέμα θολώνει και η θολούρα οδηγεί σε απογοήτευση και απώλεια της ικανότητας να ονειρευόμαστε. Άρα, τα λεφτά ας μείνουν με αυτούς, που τα χρειάζονται για να γίνουν ευτυχισμένοι. Εμείς θέλουμε να είμαστε πραγματιστές και να πατάμε επί της γης.

    αλεξ μπιανκονέρο – il guerriero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Αλεξ. Το πρόσωπο (βλέπε Μέσι) είναι τυχαίο επειδή απλά γράφτηκε κάτι σχετικό σήμερα. Δεν κάνουν μόνο τα πρόσωπα την ομάδα αλλά και η ομάδα τα πρόσωπα. Εξάλλου τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε ένα παίκτη και τον δίνουμε.

      Δε μιλάμε για πρόσωπα αλλά για την υπέρβαση. Να πιστέψει ο οπαδός ότι έχεις στόχους και όχι να πηγαίνουμε, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, με την τακτική… 11 εμείς, 11 κι αυτοί!

      Διαγραφή