8 Ιουν 2015

Ο απολογισμός του Αντρέα Ανιέλι

Η Γιουβέντους έχασε τον τελικό του Champions League αλλά έχει κερδίσει πολλά περισσότερα για το μέλλον της, όπως είπε ο Αντρέα Ανιέλι.

Ο πρόεδρος των μπιανκονέρι δεν είχε παραχωρήσει κάποια συνέντευξη φέτος στα ιταλικά ΜΜΕ και αποφάσισε να το κάνει μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων ώστε να κάνει συνολικά τον απολογισμό.

Ενας απολογισμός απολύτως θετικός, όπως είπε ο Ανιέλι, ο οποίος από την μία προσπάθησε να κρατήσει τους πάντες προσγειωμένους για την συνέχεια αλλά από την άλλη εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της Γιουβέντους είναι εγγυημένο και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, θα επιτευχθούν. Στόχοι όχι μόνο αγωνιστικοί αλλά και οικονομικοί αφού ο πρόεδρος των Τορινέζων αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα και όχι μόνο σε αυτά που αφορούν το ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανιέλι…

«Είναι μια σημαντική στιγμή η φετινή χρονιά, η οποία έκλεισε και μας κάνει, συνολικά, απολύτως υπερήφανους. Θα κάνω ουσιαστικά τον απολογισμό αρχίζοντας από το τέλος για να φτάσω στην αρχή αυτή της σεζόν. Βγαίνουμε, σίγουρα, με ανάμικρα συναισθήματα από τον τελικό του Βερολίνου. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν παίζεις έναν τελικό του Champions League τον παίζεις για να νικήσεις, όπως παίζει για να νικήσει σε κάθε ματς η Γιουβέντους. Οταν σκέφτομαι την ευρωπαϊκή ιστορία της Γιούβε, πιστεύω ότι επιστρέψαμε στο σημείο που θέλαμε. Είναι αλήθεια, το γράψατε και το σχολιάσατε πολλοί, ότι σήμερα έχουμε τις περισσότερες ήττες σε τελικό αλλά ήμασταν στον τελικό και αυτό μετράει πολύ. Η Γιουβέντους έχει παίξει 8 φορές σε τελικό Champions League.

Αν θέλουμε να είμαστε πικραμένοι για τους χαμένους τελικούς, θα πω ότι δεν είναι αυτός του Σαββάτου που πρέπει να μας δημιουργήσει μεγάλες τύψεις για την ήττα αλλά άλλοι τελικοί: Σκέφτομαι αυτόν του Μάντσεστερ (2003), της Αθήνας (1983), του Μονάχου (1997). Τελικοί που μας άφησαν με την πίκρα γιατί τα δεδομένα ήταν διαφορετικά πριν την έναρξη. Ο τελικός του Σαββάτου ή αυτός με τον Αγιαξ το 1996 ήταν διαφορετικοί τελικοί, υπό την έννοια πως πριν την έναρξη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά σε σχέση με αυτούς που προανέφερα.

Η εμφάνιση της ομάδας στο Βερολίνο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για το μέλλον, ένας αγώνας που... στηρίζεται από μια σημαντική δουλειά που έγινε φέτος. Πιστεύω ότι τα σημεία-κλειδιά της φετινής σεζόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν ο αγώνας στο Ντόρτμουντ και οι δύο ημιτελικοί με την Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι μας επέτρεψαν να παίξουμε ανοιχτά και στα ίσα τον τελικό με την Μπαρτσελόνα. Ενας τελικός στον οποίο δεχθήκαμε γκολ στα πρώτα λεπτά και αυτό θα μπορούσε να... σκοτώσει οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Εμείς, αντιθέτως, αντιδράσαμε, ισοφαρίσαμε, είχαμε σχεδόν ένα 20λεπτο μετά την ισοφάριση πολύ δυνατά και μπορούσαμε να νικήσουμε. Μετά υπήρξαν φάσεις, στιγμές που δεν ήταν υπέρ μας και επέτρεψαν στην Μπαρτσελόνα να σκοράρει στην αντεπίθεση και να κλείσει το ματς.

Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή είναι να πω σε όλους ότι η φετινή σεζόν είναι ένα σημείο εκκίνησης για εμάς σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον μας, ένα μέλλον για το οποίο δεν θα πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι δεδομένο ότι θα είμαστε και του χρόνου στον τελικό. Το Μιλάνο είναι κοντά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο τον τελικό. Το να φτάσεις ως τον τελικό του Champions League είναι εξαιρετικά δύσκολο για όλους και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι κάθε χρόνο αλλάζουν οι φιναλίστ. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η φετινή σεζόν μας έδωσε αυτοπεποίθηση και πίστη.

Αυτό που περιμένω από την ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια συνεχή ωρίμανση και θέλω να δω, από την αρχή, την αντιμετώπιση της φάσης των ομίλων όπως πρέπει, όπως την αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι μας στην Ευρώπη. Στην 4η ή στην 5η αγωνιστική των ομίλων, δηλαδή, να έχουμε ήδη προκριθεί. Από εκεί και πέρα, στα νοκ άουτ, όλα κρίνονται από 1000 πράγματα... Την κατάσταση της μιας βραδιάς, τους τιμωρημένους, τους τραυματίες, την λίγη τύχη που χρειάζεσαι στις κληρώσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους προημιτελικούς πριν 2-3 χρόνια, όταν αναμετρήθηκαν οι Ρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο ομάδες που εκείνη την σεζόν είχαν ξεκινήσει με στόχο τον τελικό. Μία από τις δύο, όμως, έπρεπε να αποχωρήσει στους «8», πράγμα που σημαίνει πως όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, δεν θα καταδικαστείς ως αποτυχημένος, αν ο στόχος σου είναι ο τελικός, λόγω της κλήρωσης. Μία από τις δύο έπρεπε να φύγει εκείνη την στιγμή από τη διοργάνωση, αν και είχαν ξεκινήσει αμφότερες για τον τελικό. Αρα, επειδή το Μιλάνο απέχει μόλις 124 χλμ από το Τορίνο, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε σαν δεδομένο ότι θα είμαστε στον τελικό.

Δουλεύουμε με έναν ευρωπαϊκό στόχο, για να σταθεροποιήσουμε την Γιουβέντους στο επίπεδο που πάντα ήταν. Λίγες μέρες πριν τον τελικό του Βερολίνου κατακτήσαμε το Coppa Italia, που ήταν το 10 της ιστορίας μας και είχε προηγηθεί η κατάκτηση του 33ου πρωταθλήματος. Υπό αυτή την έννοια, ήταν μια εκπληκτική σεζόν και θα έπρεπε να αισθανόμαστε όλοι οι Γιουβεντίνοι εξαιρετικά υπερήφανοι για ό,τι πετύχαμε φέτος. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου σε αυτή την αίθουσα, όταν παρουσιάσαμε τον προπονητή Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και πρέπει να συγχαρώ την διοίκηση, η οποία εκπροσωπείται από τον γενικό διευθυντή Μπέπε Μαρότα, τον αθλητικό διευθυντή Φάμπιο Παράτιτσι και τον σύμβουλο Πάβελ Νέντβεντ. Εκείνες τις πολύ περίεργες 2-3 μέρες έδειξαν όλο τον επαγγελματισμό τους, την ψυχραιμία τους, για να βρουν μια λύση που επέτρεψε στη Γιουβέντους να συνεχίσει το πλάνο, την πορεία που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια».

Για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι: «Ο Αλέγκρι ήρθε προσγειωμένος, ήρεμος, μπήκε πολύ σωστά στην ομάδα με το επιτελείο του, είχε ένα συνεχή και σταθερό διάλογο με τον Μαρότα, τον Παράτιτσι και τον Νέντβεντ για να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια ομάδα που ήταν ήδη πολύ δυνατή και την οποία είδε πλήρη περίπου 10 μέρες αργότερα γιατί οι διεθνείς, όταν ανέλαβε, ήταν σε άδεια. Προσωπικά, πέρα από το να συγχαρώ τους διοικούντες για την δουλειά τους, θέλω να ευχαριστήσω τον Μασιμιλιάνο για το πώς προσαρμόστηκε στη Γιουβέντους και για το κουράγιο που έδειξε με το να αποδεχθεί την πρόταση σε εκείνη την δύσκολη και ιστορική στιγμή. Ηταν πραγματικά μια στιγμή πολύ δύσκολη, η οποία από την αρχή έριξε πολλή πίεση πάνω στον προπονητή αλλά ο χαρακτήρας του, η αυτοπεποίθηση του στο ότι θα καταφέρει να βελτιώσει και να... αναπτύξει την ομάδα, τον βοήθησαν ώστε να μπει πλήρως στους μηχανισμούς μας και τα αποτελέσματα τα βλέπουν όλοι. Υπό αυτή την έννοια, επομένως, μια μεγάλη αναγνώριση αξίζει στον προπονητή και στο επιτελείο του. Για να πετύχεις αυτά που πετύχαμε φέτος, πρέπει να υπάρχει απόλυτη συντονία ανάμεσα σε όλους. Αυτό είναι κάτι που θέτω πάντα ως απαραίτητο συστατικό. Ενα ποδοσφαιρικό κλαμπ χωρίζεται σε τρια μέρη... Η διοίκηση, το προπονητικό επιτελείο, η ομάδα. Προσωπικά προσπαθώ και πάντα θα προσπαθώ να αισθανόμαστε όλοι ότι είμαστε «ένα», ότι είμαστε όλοι απαραίτητοι και ταυτόχρονα κανείς αναντικατάστατος. Την διαφορά την κάνει η δύναμη του συνόλου και τη φετινή σεζόν αυτό αποδείχθηκε με τον πιο πειστικό τρόπο».

Για τους συνεργάτες του: «Αυτά που ανέφερα προηγουμένως σημαίνουν ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά, η οποία συχνά περνάει απαρατήρητη, μιας διοίκησης που άλλαξε τα πάντα εντός του συλλόγου τα τελευταία χρόνια και η οποία συνεχίζει πάνω σε ένα οργανόγραμμα που φέρνει αποτελέσματα εκτός γηπέδου προκειμένου να γίνεται η ομάδα όλο και πιο δυνατή εντός γηπέδου. Για τον Μαρότα μίλησα πριν οπότε τώρα αναφέρομαι στον Αλντο Ματσία, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των μη αγωνιστικών θεμάτων. Στη Γιουβέντους υπάρχει μια διοίκηση που δουλεύει ενωμένη, δουλεύει με ξεκάθαρους στόχους και θα τους πετύχει. Υπάρχουν στόχοι και στον τομέα του Real Estate, όπως είναι το πλάνο της Continassa, το οποίο πιστεύω ότι σε 2-3 χρόνια θα εγκαινιάσουμε. Τα δύο χρόνια είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη, τα τρία χρόνια είναι η ρεαλιστική και εκεί θα δημιουργηθεί μια πολιτεία Γιουβέντους, όπου όλα τα παιδιά, όλοι μας θα... αναπνέουμε Γιουβέντους όλες τις μέρες της εβδομάδας, του χρόνου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος που θα ήθελα να αναφέρω. Είναι ο Chief Revenue Officer, ο Φραντσέσκο Κάλβο, ο οποίος είναι ο επικεφαλής όλων των τμημάτων εσόδων, ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος και υπάρχει ήδη η νέα συμφωνία με την Adidas, όπως και αυτή για την οποία γράψατε τις τελευταίες μέρες με την VR46, την εταιρία του Βαλεντίνο Ρόσι. Υπάρχει, επίσης, η ανανέωση της χορηγίας με την Jeep, όπως και η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, για να αναφέρω μόνο λίγες από τις κινήσεις που γίνονται και θα γίνουν.

Θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς επιτυχίες της Γιουβέντους, τόσο εσείς οι δημοσιογράφοι όσο και πολλοί άλλοι, μου δίνετε συγχαρητήρια για τα αποτελέσματα μας. Σας ευχαριστώ επειδή είμαι ο πρόεδρος της Γιούβε αλλά όπως έχω πει σε πάρα πολλά άτομα που με έχουν συγχαρεί αυτές τις ημέρες, το πραγματικό προνόμιο μου είναι το γεγονός ότι ηγούμαι μιας ομάδας εκπληκτικών ηγετών και επαγγελματιών, ο καθένας στον τομέα του. Δεν αναφέρομαι, δηλαδή, μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι αλλά σε κάθε τομέα της διοίκησης. Ευχαριστώ, επομένως, όλους τους ανθρώπους της Γιουβέντους που έχουν βοηθήσει ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και από την στιγμή που κλείσαμε αυτή τη σεζόν, έχουμε ήδη αρχίσει την δουλειά για να έχουμε ανάλογη επιτυχία τη νέα σεζόν αλλά και τις επόμενες».

Για το αν το ιταλικό ποδόσφαιρο αλλάζει προς το καλύτερο: «Η Γιουβέντους δουλεύει σωστά για να έχει εγγυημένο μέλλον και θα το έχει. Το ιταλικό ποδόσφαιρο αν θέλει να έχει το ίδιο εγγυημένο μέλλον θα πρέπει επιτέλους, όπως έχω πει πολλές φορές, να δει πώς θα χειριστεί επιτέλους το θέμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της Lega. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι. Η παρουσία της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League και των Νάπολι και Φιορεντίνα στον ημιτελικό του Europa League δεν είναι επιτυχία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Είναι η επιτυχία τριών ομάδων που ξέρουν να δουλεύουν καλά. Δεν βοήθησε το ποδοσφαιρικό σύστημα της Ιταλίας στο να πάει στον τελικό η Γιουβέντους, ή στον ημιτελικό οι Νάπολι και Φιορεντίνα. Βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν αυτοί οι σύλλογοι. Η Γιουβέντους έχει βελτιώσει κατά πολύ τη θέση της στο ευρωπαϊκό ranking, είναι η 1η ιταλική ομάδα και η Νάπολι είναι η 2η ιταλική ομάδα αυτή την στιγμή και αυτό δείχνει ότι ανταμείβεται η δουλειά, ο προγραμματισμός».

Για τις μεταγραφές που θα γίνουν: «Για τα μεταγραφικά θέματα έχετε μπροστά σας 90 μέρες για να πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε. Από εκεί και πέρα, αυτά δεν είναι θέματα δικά μου αλλά του Μαρότα και καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε αυτόν. Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μπέπε και τους συνεργάτες του».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο εισόδου ξένου επενδυτή, ως συμπαίκτη: «Οχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν θέλουμε να υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν ψάχνουμε για κανέναν συνεργάτη. Η δουλειά που έχει γίνει αυτά τα χρόνια από την Exor (σ.σ. εταιρία της οικογένειας Ανιέλι) έχει φέρει τη Γιουβέντους σε αυτό το σημείο, έχοντας άριστη συνεργασία -πέρα φυσικά από την προσωπική μας σχέση- με τον ξάδερφο Τζον (σ.σ. Ελκαν). Η Γιουβέντους έχει χαράξει τον δρόμο της, μπορεί να κοιτάζει αυτή την στιγμή την 5η-6η θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα έσοδα κάθε χρόνο και αυτό θα βοηθάει κάθε χρόνο και την ομάδα. Δουλεύουμε όπως θέλουμε και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα θέμα με είσοδο ξένου επενδυτή ως συμπαίκτη. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο».

Για το αν υπάρχει υπερηφάνεια για την επιστροφή σε τελικό Champions League ή πίκρα για την ήττα και για το αν είναι το τέλος ενός κύκλου, με την πιθανότητα ανανέωσης της ομάδας: «Ως οπαδός, τα συναισθήματα είναι μπερδεμένα: Υπάρχει υπερηφάνεια, υπάρχει και πίκρα. Η Γιούβε, όπως είπα στην αρχή, παίζει κάθε ματς για να το νικήσει και στο Βερολίνο έπαιξε για να νικήσει. Πάιξαμε έναν τελικό με τους καλύτερους και μπορούσαμε να νικήσουμε. Αυτό είναι σημείο εκκίνησης για εμάς. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μπορείτε να ρωτήσετε τον Μαρότα. Εγώ μπορώ να πω ότι όταν σκέφτομαι τον Μοράτα, τον Περέιρα, τον Ρουγκάνι, τον Ντιμπάλα, τους νεαρούς που έχουμε, βλέπω μια σειρά ποδοσφαιριστώ που έχουν πολύ μέλλον και είναι παίκτες για Γιούβε. Ο πιο καθοριστικός ποδοσφαιριστής μας στο φετινό Champions League πιστεύω ότι ήταν ο Μοράτα, ο οποίος σκόραρε και στους δύο ημιτελικούς, σκόραρε στον τελικό, πήρε το πέναλτι με τη Μονακό στον προημιτελικό, σκόραρε στα δύο ματς με την Ντόρτμουντ στους «16». Εχουμε, δηλαδή, νεαρούς ποδοσφαιριστές που ωριμάζουν και αυτοί θα εγγυηθούν τη σταθερότητα της Γιουβέντους».

Για το ποια είναι τα προβλήματα του ιταλικού ποδοσφαίρου: «Εχω μιλήσει πάρα πολλές φορές για αυτό το θέμα. Το πρώτο είναι τα γήπεδα. Η Γιουβέντους έχει το δικό της και αυτό την ανεβάζει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει κάποιο άλλο στην Ιταλία; Εχω πει πολλές φορές ότι θα πρέπει να βρεθεί η λύση, θα πρέπει να βοηθήσουν οι αρμόδιοι ώστε να αποκτήσουν όλες οι ομάδες τα γήπεδα τους. Από εκεί και πέρα, δεν βλέπω κανένα σοβαρό πλάνο από την Ομοσπονδία... Συζητάνε για την μείωση των ομάδων στα πρωταθλήματα αλλά θα πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να μειωθούν οι ομάδες από 22 σε 20, από 20 σε 18 κλπ. Βλέποντας την Lega Pro, τα έσοδα μιας ομάδας είναι ένα εκατ. ευρώ και τα έξοδα 2,5. Αρα όλη η Lega Pro δουλεύει λάθος. Το ίδιο συμβαίνει και στη Serie B. Ολοι θέλουν να ανέβουν στη Serie A για να αυξήσουν τα έσοδα τους, ανεβαίνουν και μετά δεν βλέπω να βάζουν κανένα πλάνο για να αναπτυχθούν. Ποιος είναι ο ρόλος της Lega Pro ή της Serie B στο ποδοσφαιρικό μας σύστημα; Ποιος είναι ο ρόλος, για να ξέρουμε τι λέμε, της Lega της Serie A στο ποδοσφαιρικό μας σύστημα; Ποια είναι σήμερα η οργάνωση που υπάρχει και ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το τεχνικό πλάνο της ομοσπονδίας για την ανάπτυξη; Θα πρέπει να γίνει, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, μια μεγάλη συζήτηση στην οποία θα γίνει μια ανάλυση 360 μοιρών σε όλα τα θέματα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Εχει καμία σχέση η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με τις ομοσπονδίες άλλων χωρών;».

1 σχόλιο:

  1. "Εγώ μπορώ να πω ότι όταν σκέφτομαι τον Μοράτα, τον Περέιρα, τον Ρουγκάνι, τον Ντιμπάλα, τους νεαρούς που έχουμε, βλέπω μια σειρά ποδοσφαιριστώ που έχουν πολύ μέλλον και είναι παίκτες για Γιούβε."

    Άρα συμπεραίνω ότι θα ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του Περέιρα.15εκ. δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή