26 Ιουλ 2015

Ανάλυση στα οικονομικά της ομάδας: Πόσα μπήκαν στα ταμεία, πόσα βγήκαν

Λογιστές δεν είμαστε, πρόσβαση στα βιβλία της Γιουβέντους δεν έχουμε αλλά κάποια πράγματα για τα οικονομικά τα ξέρουμε.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

Με τις ποδοσφαιρικές ομάδες να έχουν γίνει πλέον επιχειρήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι όλες θέλουν να είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενες (όχι ότι είναι κακό αυτό), οι παράγοντες κάθε καλοκαίρι είναι υποχρεωμένοι να προσέχουν πόσα θα ξοδέψουν και πόσα θα εισπράξουν.

Στη Γιουβέντους το ξέρουμε καλά αυτό καθώς από το 2010, όταν και ανέλαβε ο Αντρέα Ανιέλι την προεδρία, η οικονομική πολιτική έγινε πιο λιτή σε σχέση με τα πρώτα χρόνια μετά την φάρσα του 2006. Η επιλογή Ανιέλι ήταν σωστή καθώς ήταν ζωτικής σημασίας η Γιούβε να γίνει ξανά κερδοφόρα και ο πρόεδρος το κατάφερε αυτό.

Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και η αλήθεια είναι ότι οι διοικούντες αποδεικνύονται συνεπείς σε αυτό που είχαν πει για μεγαλύτερη οικονομική άνεση στις μεταγραφές από το καλοκαίρι του 2015. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι αυξήθηκαν κατά πολύ και τα έσοδα φέτος λόγω της πορείας στο Champions League.

Ο αποκλεισμός της Νάπολι στα προκριματικά και στη συνέχεια αυτός της Ρόμα από τη φάση των ομίλων είχε ως αποτέλεσμα η Γιούβε να πάρει... όλο το χαρτί από την UEFA και να φτάσει τελικά στο ποσό των... 93 εκατ. ευρώ! Καλύτερα από αυτό, δεδομένα, δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Ανιέλι-Μαρότα.

Αυτά τα 93 εκατ. ευρώ προορίζονταν, βασικά το μεγαλύτερο μέρος τους, για τις μεταγραφές και οι αριθμοί δείχνουν ότι έτσι έγινε. Η Γιουβέντους πλήρωσε 32 (+8) εκατ. ευρώ στην Παλέρμο για τον Ντιμπάλα, έδωσε 19 (+2) στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Μάντζουκιτς, πήρε τον Τζάτζα από την Σασουόλο με 18 και έδωσε και άλλα 4 στην Εμπολι για να πάρει το άλλο 50% των δικαιωμάτων του Ρουγκάνι.

Η σούμα (αφού οι Κεντίρα, Νέτο ήρθαν ως ελεύθεροι) δείχνει ότι οι μπιανκονέρι έχουν δώσει ως τώρα 73 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα μπόνους που προβλέπονται για Ντιμπάλα και Μάντζουκιτς σε Παλέρμο και Ατλέτικο αντίστοιχα.

Τα δεδομένα λένε ότι η Γιουβέντους είχε χρόνια να ξοδέψει 73 εκατ. ευρώ στις μεταγραφές και το ποσό σίγουρα θα ξεπεράσει την 100άρα καθώς θα αποκτηθεί ένα 10άρι (δεν είναι φθηνός κανένας από τους Ντράξλερ, Γκέτσε, Ισκο) και ένας αριστερός μπακ (η Πόρτο για τον Αλεξ Σάντρο θέλει 20-25 ενώ δεν είναι φθηνός ούτε ο Κουρζάβα της Μονακό). Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι φέτος δεν έσπρωξαν χρήμα στην αγορά. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι σίγουρα δεν βγαίνουν χαμένοι.

Στα 93 εκατ. ευρώ από το Champions League μπορούμε να προσθέσουμε και τα 37 εκατ. ευρώ (+3) από την Μπάγερν για τον Βιντάλ αλλά και τα 11 της Γουέστ Χαμ για τον Ογκμπόνα ενώ είναι προς πώληση και οι Γιορέντε-Ισλα.

Επίσης, από φέτος είναι σε ισχύ η συμφωνία με την Adidas, η οποία θα δίνει 23 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ εξαντλήθηκαν για ακόμη μία χρονιά και τα εισιτήρια διαρκείας, τα οποία δεν τα λες και φθηνά.

Με λίγα λόγια, η Γιουβέντους έχει δώσει φέτος πολύ περισσότερα λεφτά από ό,τι τα τελευταία χρόνια αλλά έχει και τα περισσότερα έσοδα. Αρα, δεν είναι παράλογο να ζητήσεις ένα δυνατό φινάλε στις μεταγραφές ώστε να κλειδώσουν οι τίτλοι και τη νέα σεζόν. Αρα και τα ακόμη περισσότερα έσοδα...

4 σχόλια:

  1. Όπως φαίνεται και από το άρθρο, λεφτά υπάρχουν. Ας τα διαθέσουν γιατί μπορεί να πήραμε κάτι αλλά αυτό δεν κάνει την διαφορά. Δε φοβάμαι για το πρωτάθλημα αλλά για την Ευρώπη. Εκεί χρειαζόμαστε περαιτέρω ενίσχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε φράγκα Ανιέλι και πάρε την κούπα με τα μεγάλα αυτια.
    Ετσι θα γράψεις ιστορία!
    FORZA JUVENTUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ. ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με την ονοματοδοσία του γηπέδου, γνωρίζετε τι κινήσεις κάνει η διοίκηση για την εξεύρεση χορηγών; Θα ήταν ενα πολυ σημαντικό έσοδο για τα προσεχή χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή