24 Ιουλ 2015

Μπορεί ο Μαρκίσιο να γίνει o ηγέτης της Γιούβε;

Έχοντας ήδη 238 εμφανίσεις με την φανέλα της Γιουβέντους, ο 29χρονος Κλαούντιο Μαρκίσιο έχει μπει στο club των ποδοσφαιριστών που μπορεί να πιάσουν μεγάλο αριθμό συμμετοχών με τον σπουδαιότερο σύλλογο της Ιταλίας.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Vito

Ο μέσος που είναι γέννημα-θρέμα μπιανκονέρο είναι δύσκολο να φύγει από το Τορίνο. Έτσι, σε λίγα χρόνια θα είναι ο βασικός εκπρόσωπος της παλιάς φρουράς των Γιουβεντίνων. Στην ομάδα που χτίζει ο Αλέγκρι και μετά τις αποχωρήσεις Πίρλο-Βιντάλ, ο Μαρκίσιο αναμένεται να έχει ακόμη πιο σίγουρη θέση, με αυξημένους ρόλους, στην ενδεκάδα.

Μπορεί ο αγαπημένος σε όλους μας Κλαούντιο να γίνει ηγέτης της Γιουβέντους;

Η επιθυμία διαφοροποιείται από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όσο κι αν φαντάζει ως ιδανική λύση για να πάρει έναν ρόλο που πρέπει να έχει Ιταλός που αγωνίζεται χρόνια στην ομάδα.

Ο Μαρκίσιο είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής αλλά τίποτα το ξεχωριστό. Αν με άριστα το 10 τον βαθμολογήσουμε με ένα 7, υπάρχουν στιγμές που έχει παίξει και για τα 9 αλλά και για 5 ή 4. Όσο μαχητής και φιλότιμος κι αν είναι, δεν τον χαρακτηρίζει η σταθερότητα στην απόδοσή του.

Οι σούπερ εμφανίσεις του είναι περισσότερο ξεσπάσματα παρά συχνό φαινόμενο. Μπορεί να κάνει ένα φοβερό και παλικαρίσιο γκολ, μπορεί να βγάλει μια ασύλληπτη ασίστ αλλά δεν είναι κάτι που περιμένεις. Δεν μας έχει καλομάθει σε τέτοιες καταστάσεις.

Είναι αυθεντικός Γιουβεντίνος και δείχνει πως γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκεται. Σεμνός και με ήθος, δουλεύει πάντα με το κεφάλι κάτω χωρίς να το παίζει κάτι ή να προκαλεί. Μαζί με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο χαρακτήρας του και η συνολική συμπεριφορά του, τον αναγάγουν σε έναν πολύτιμο παίκτη που θέλει να έχει κάθε προπονητής. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για να γίνει κάποιος ηγέτης της ομάδας.

Η παρουσία του μέσα στο γήπεδο, φέρτε τις εικόνες τόσων χρόνων στο μυαλό σας, είναι ενός ποδοσφαιριστή που δεν διαθέτει δυνατή προσωπικότητα. Ανάμεσα σε Πίρλο ακόμη και σε Βιντάλ (που κακά τα ψέματα, σε εμάς εξελίχτηκε σε ηγετική μορφή), ο Μαρκίσιο έδειχνε το συμπληρωματικό γρανάζι μιας καλοδουλεμένης μηχανής. Πολύτιμο γρανάζι μεν, όχι από τα βασικά δε…

Ο Μαρκίσιο έχει την πάστα του ποδοσφαιριστή που δένεται με την ομάδα του. Και έτσι θα συνεχίσει να δουλεύει στην Γιούβε. Σίγουρα αισθάνεται ευλογημένος που στην καριέρα του αγωνίστηκε ως βασικός σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου αλλά δεν αδράξε ποτέ την τεράστια ευκαιρία που είχε.

Σήμερα, λίγο πριν τα 30 του χρόνια, ο Κλαούντιο Μαρκίσιο ξέρει καλά πως πέρασε το χρονικό διάστημα που είχε την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και να ανέβει ένα επίπεδο παραπάνω.

Ξέρει καλά πως πάντα θα τον αγαπάει ο κόσμος, ξέρουμε καλά πως πάντα θα αγαπάει και θα τιμά την ομάδα. Δεν ήταν και δεν είναι όμως ο ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μύθος της Γιούβε. Και ηγέτες γίνονται οι μύθοι…

8 σχόλια:

  1. Δεν θέλω να τοποθετηθώ επί του ερωτήματος που ευλόγως θέσατε.

    Θέλω να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μου για τη γλώσσα και το ύφος που χρησιμοποιείτε στην αρθρογραφία σας. Το επίπεδό σας είναι πολύ υψηλό και χαίρεται κάποιος να σας διαβάζει. Τολμώ να πω πως όχι μόνο συγκρίνεστε αλλά ξεπερνάτε αρθρογραφίες μεγάλων αθλητικών portals.

    Ως καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να γράφω με ονοματεπώνυμο αλλά ως αναγνώστης της σελίδας σας, σας αποστέλλω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.

    Σας ευχαριστώ
    Με εκτίμηση,
    Ένας ανώνυμος φίλος της δουλειάς σας από την Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λόγια σας μας τιμούν.
      Οι bloggers της Famiglia Bianconera σας ευχαριστούν.

      Διαγραφή
  2. @ Συμφωνώ με την ανάλυση του Don Vito. Αν ήταν να έχει κάνει τη διαφορά θα το είχαμε δει μέχρι σήμερα.

    @ Είναι σημαντικός όμως και το άρθρο με βρίσκει σύμφωνο σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ. ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΜΑΡΚΙΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΚΙΕΛΙΝΙ ΠΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΟΥΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεβομαι το κειμενο του Don Vito αλλα εδω εχουμε να κανουμε με κατι ποιο συνθετο απο το αν ο Markisio ειναι 'η θα γινει ηγετης της ομαδας...
    Πιστευω οτι εχει κυριως να κανει με ποιο τροπο βλεπει ο συλλογος και ο κοσμος που το στηριζει τους ποδοσφαιριστες που βγαινουν απο το τατσικο της...
    Πολλα μπορω να γραψω ( αλλα δεν θα το κανω, καθοτι μου τη δινει οταν το σχολιο υπερβαινει το κειμενο ) αλλα θα κλεισω λεγοντας αν ο Xavi η΄ο Iniesta ηταν παικτες μας θα γραφαμε αναλογα κειμενα... Ο νοων νοειτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να επεκταθείς (κάνε το βέβαια) το μήνυμά σου είναι μετά το «…αλλά» στην τελευταία πρόταση. Η Γιούβε έδωσε στον Μαρκίσιο ό,τι η Μπάτσα σε Τσάβι και Ινιέστα. Του έδειξε εμπιστοσύνη, σιγουριά, σεβασμό. Βέβαια αυτοί ήταν τυχεροί γιατί είχαν και πολύ καλύτερους παίκτες δίπλα τους οπότε φάνηκαν και εξελίχθηκαν περισσότερο. Παίζει κι αυτό το ρόλο του.

      Η ομάδα έκανε το χρέος της απέναντι στον Μαρκίσιο. Και δεν μιλάμε απλά για την ευκαιρία που το έδωσε. Και εκείνος πήρε τις ευκαιρίες του. Νομίζω (ως Don Vito απαντώ) πως έγινε ένα ξεκάθαρο και τίμιο «δούνε και λαβείν». Κερδισμένες και οι δύο πλευρές, και ο σύλλογος και ο ποδοσφαιριστής. Για το παραπάνω όμως… δε νομίζω πως μπορούσαν να υπάρξουν ιδανικότερες συνθήκες για να μας το δείξει ο Κλαούντιο.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΛΑ ΔΕ ΔΕΧΕΣΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΩΝ. ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ. ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  5. 99% σωστος το μονο που θα πο ειναι πως στης καρδιες ΝΑΙ ειναι και θρυλος τοθ ερωτα που λεγεται JUVE....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή