14 Αυγ 2015

Ένα οικονομικό ρεκόρ που θα πιάσει η Γιούβε και άλλα σημαντικά στοιχεία από το ταμείο της ομάδας

Ενα θέμα που τέθηκε από φίλο Γιουβεντίνο πριν λίγες μέρες με σχόλιό του στο blog, ήταν η οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Χωρίς να είμαστε λογιστές, διαβάζουμε και παραθέτουμε.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

Καταρχάς, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Γιούβε οικονομικά πάει από το καλό στο καλύτερο την τελευταία τετραετία. Πόσο καλύτερα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε με ακρίβεια.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει μια μίνι ανάλυση που έκανε πριν λίγες μέρες η Gazzetta dello Sport για την οικονομική κατάσταση των επτά σημαντικότερων ιταλικών συλλόγων και πώς αυτό επηρεάζει τις κινήσεις τους στις μεταγραφές.

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι οι Γιουβέντους και Νάπολι είναι οι πιο νοικοκυρεμένες και οι μπιανκονέρι οι πιο δυνατοί οικονομικά. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2011 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 156 εκατ. ευρώ, το 2014 πήγε στα 280, για την σεζόν 2014-15 υπολογίζεται στα 320 (πρώτη φορά η Γιούβε ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ) και για τη νέα σεζόν προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 350 εκατ. ευρώ.

Η συνεχής αύξηση σημαίνει και συνεχή αύξηση εσόδων αλλά και εξόδων, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, αφού η Γιουβέντους πληρώνει -μαζί με την εφορία- σχεδόν 250 εκατ. ευρώ ετησίως για όλους όσοι, εντός και εκτός γηπέδου, εργάζονται για αυτή.

Η Gazzetta dello Sport αναφέρει ότι φέτος υπήρξε κέρδος 32 εκατ. ευρώ από την πώληση, για 37+3 εκατ. ευρώ, του Βιντάλ και είναι το μεγαλύτερο ποσό μετά την πώληση του Ζιντάν το 2001 ενώ υπάρχουν συνεχώς μειωμένα ελλείμματα τα τελευταία χρόνια.

Στο Τορίνο θα είναι (ακόμη) καλύτερα τα πράγματα από το καλοκαίρι του 2016 καθώς με τα έσοδα που αναμένονται φέτος από το γήπεδο, τα οποία θα είναι 40 εκατ. ευρώ στη χειρότερη και περισσότερα από 50 στην καλύτερη, θα καλυφθεί και το ποσό κατασκευής του, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθεί ουσιαστικά κατά 40 εκατ. ευρώ, στη χειρότερη, το χρέος.

Αυτό, όπως είπε ο Αντρέα Ανιέλι στις αρχές του καλοκαιριού σε μια συνέντευξη Τύπου, είναι απολύτως διαχειρίσιμο και καθόλου ανησυχητικό πλέον, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε εμείς με αριθμούς τι ακριβώς γίνεται.

Στην Ιταλία άλλωστε έχουν και ένα περίεργο σύστημα, με κάποια ποσά να μεταφέρονται στο προσεχές ή το μεθεπόμενο οικονομικό έτος. Συμπερασματικά, πάντως, η κατάσταση πάει πολύ καλά.

Σημείωση:
Η Famiglia Bianconera απαντάει για δεύτερη φορά μέσω άρθρου σε σχόλιο αναγνώστη. Η πρώτη ήταν για τον χορηγό και την ονομασία του γηπέδου. Στείλτε τις ερωτήσεις και αν βγαίνει θέμα, θα το κάνουμε.

8 σχόλια:

  1. Ωραιο αρθο παιδεία μπραβο για την προσπαθεια σας αλλα τελικα χρωσταει λεφτα η ομαδα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που συλλέξαμε έπειτα από έρευνα, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως, χωρίς νούμερα, όλα συγκλίνουν πως χρωστάει. Αφενός το «νοικοκυρεμένη ομάδα» που αναφέρει η Gzzetta dello Sport και αφετέρου, και σημαντικότερο, το διαχειρίσιμο χρέος που είχε αναφέρει πέρσι ο Ανιέλι στους μετόχους.

      Διαγραφή
    2. εχουμε ενα μεγαλο χρεος λογο τς εκτασεις π αγορασαμε εξω απο το γηπεδο...ωστοσο τα οικονομικα ειναι κομπλε και αν δν κανω λα9ος 9α ξεχρεσουμε σε καμια εικοσαρια χρονια...

      Διαγραφή
    3. Κάπως έτσι. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, όχι επειδή υπάρχει πρόβλημα αλλά επειδή είναι διαφορετική η λογική που φαίνονται τα χρήματα ή μεταφέρονται από έτος σε έτος.

      Διαγραφή
  2. έχετε ακούσει τίποτα σχετικά με την επέκταση του γηπέδου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα M. Jlover. Η επέκταση του γηπέδου δεν είναι στα άμεσα πλάνα της ομάδας. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να παίζει πάντα, αλλά δεν υπάρχει κάποια μελέτη και σχέδια που θα μπουν μπροστά με χρονοδιάγραμμα ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτό το σχέδιο.

      Διαγραφή
  3. Παιδιά άμα μπορείτε γράψτε ένα άρθρο για τους ντρουγκι . την ιστορία τους τα κατορθώματα τους κτλ. Ευχαριστώ. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή