3 Αυγ 2015

Γιατί η Γιούβε δεν ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που μπορούν να αγοράσουν οποιονδήποτε παίκτη

Η Γιουβέντους έχει εδώ και δεκαετίες μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια. Η ομάδα ποτέ δεν παρασύρετε από το, πολλές φορές, ξέφρενο ράλι μισθών που δίνουν οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτή η λογική έχει και τα υπέρ και φυσικά τα κατά.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Vito

Μια πρόσφατη δήλωση του Μπέπε Μαρότα για το μέλλον του Πογκμπά μας δίνει την ευκαιρία να αναλύσουμε την λογική του συλλόγου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάτι τρελό στους μισθούς», είπε ο τεχνικός διευθυντής της Γιούβε και επισήμανε «ορισμένες ομάδες μπορούν να εγγυηθούν τα διπλάσια απ’ ό,τι εμείς».

Αυτομάτως η ομάδα βγαίνει από το γκρουπ των συλλόγων που μπορούν να φέρουν οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Όταν δεν προσφέρεις ένα ελκυστικό-ανταγωνιστικό συμβόλαιο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις βέβαια, δεν είσαι μέσα σε αυτούς που μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλεις. Άρα, απορρίπτεις εξαρχής κάποιους παίκτες. Την αφρόκρεμα, θα μπορούσαμε να πούμε.

Σε αυτό το σημείο, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μιλάμε για τους παίκτες-φωτοβολίδες που το κασέ τους έχει παραφουσκωθεί από τους μάνατζερ ή τις τρελές απαιτήσεις των εκάστοτε ομάδων τους. Μιλάμε για την αφρόκρεμα που αξίζει και που αντικειμενικά είναι μέσα στο top 20 του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Η Γιούβε, για παράδειγμα, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πουλάει τον Πογκμπά. Αν έρθει όμως ένας σύλλογος και του προσφέρει τα διπλάσια, δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπρόταση. Δηλαδή θα τον χάσουμε τον παίκτη με συνοπτικές διαδικασίες. Και ο αντικαταστάτης του θα είναι πάνω-κάτω της ίδιας οικονομικής αξίας.

Η ομάδα θα έπρεπε να διατηρήσει την λογική που διατηρεί στα συμβόλαια των παικτών της αλλά να μπορούσε όποτε χρειάζεται να κάνει την υπέρβαση. Να ξεπεράσει τον εαυτό της ακόμη και αν χαλάσει τις ισορροπίες. Πάντα και παντού, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, κάποιοι παίρνουν περισσότερα από τους άλλους.

Νομίζω πως αυτή η λογική, με τα καλά που έχει, βολεύει τον σύλλογο αλλά δεν μπορεί η Γιούβε των 33 πρωταθλημάτων και όλων των ευρωπαϊκών τίτλων να αντιδρά όπως ομάδες τύπου Ρόμα, Λάτσιο, Νάπολι που εξορισμού δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν το «μπαμ».

Στον αντίποδα, μου αρέσει που δεν έχουν εισχωρήσει την ομάδα Αμερικάνοι, Κινέζοι ή Άραβες επενδυτές και δεν κάνουν την ομάδα άνω κάτω. Υπάρχει πλάνο, υπάρχει ταυτότητα. Και η ταυτότητα ενός συλλόγου είναι τα θεμέλιά του για ό,τι κι αν πάει να χτίσει.

Απλά θα έπρεπε ο Αντρέα Ανιέλι να μπορεί να καταλάβει πως δεν είναι όλα αριθμοί και πως κάποια στιγμή χρειάζεται η υπέρβαση. Κερδισμένος θα έβγαινε και αυτός και η ομάδα. Οι τιφόζι της Γιούβε είναι ευχαριστημένοι από όσα έχει πετύχει η ομάδα μέχρι σήμερα αλλά διψάει για μια κίνηση υπεροχής. Μια κίνηση που θα μπει σφήνα σε αυτές της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ, της Μπάγερν.

Μία κίνηση που θα δείξει σε όλους πως μπορεί οποιοδήποτε ποδοσφαιριστής να έρθει στο Τορίνο αρκεί να το θελήσει η διοίκηση. Δεν μπορεί να είμαστε το μεταβατικό στάδιο κάποιου αθλητή μέχρι να κάνει το επόμενο βήμα του. Ούτε πρέπει πάντα να μετατρέπουμε τους καλούς παίκτες σε αστέρια. Χρειαζόμαστε που και που και έναν σταρ.

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάλυση φαμίλια σε ένα θέμα που δεν έχει θίξει ποτέ κανένας. Με βρίσκει σύμφωνο η λογική σας, χωρίς υπερβολές και με επιχειρήματα. Πολύ καλή δουλειά και δίνετε σε όλους εμάς τη δυνατότητα να διαβάζουμε και κουβεντιάζουμε ενδιαφέροντα θέματα.

    Κώστας από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλη μας τη ζωή που παρακολουθούμε την Γιούβε αυτό γινόταν.Για μένα σωστά κινείται η ομάδα,αν και ίσως θα ήθελα μια ή δύο υπερβάσεις όπως λες.Άλλα έχει να κάνει και με τον ποδοσφαιριστή που ενδιαφέρει την ομάδα,με τα θέλω του και τις προτεραιότητες του.Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν διεκδικούσαμε τον Αγκουέρο για να καταλήξει στην Σίτι τελικά και αυτό με είχε πονέσει πολύ,γιατί ήθελα άμεση ενίσχυση της ομάδας μας και γιατί ήταν ένας ποδοσφαιριστής νέος,με τρομερά χαρακτηριστικά και δεδομένη εξέλιξη προς το καλύτερο.Αλλά η Γιούβε τότε δεν ήταν θελκτική γιατί ήταν 7η,είχε τους λεκέδες των "δήθεν" στημένων ακόμα πάνω της και όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν κατά τα φαινόμενα να αγωνίζονται στο Champions League,στην χειρότερη στο Europa League.Παρόλα αυτά η Γιούβε πήγε πιο γρήγορα σε τελικό CL από την Σίτι.Και αυτό που θα έχει να λέει ο Αγκουέρο και ο κάθε Αγκουέρο στο τέλος της καριέρας του είναι τα χρήματα που έβγαλαν.Και επειδή το κούρασα το θέμα,αυτό που θέλω να πω είναι ότι προτιμώ να έχουμε ποδοσφαιριστές που ξέρουν ποιος είναι ο σύλλογος και τι πρεσβεύει αυτός,παρά να τάζω τον κόσμο όλο και να αποτελεί τελικά αυτό το μοναδικό κίνητρο για αγωνιστεί κάποιος στη ομάδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το κούρασες καθόλου.

      Το ύφος του άρθρου πάνω κάτω είναι στα δικά σου πιστεύω. Ειδικά εκεί που λέει για Αμερικάνους, Άραβες, Κινέζους κλπ το ξεκαθαρίζει. Για την υπέρβαση μία στις τόσες λέμε, την οποία όλοι οι τιφόζι έχουμε ανάγκη.

      Διαγραφή
    2. @ Δίκιο έχετε και οι δύο. Καλή η φιλοσοφία της ομάδας αλλά καλά είναι τα αστέρια.

      @ Μην ξεχνάμε πως ακόμη και τον Ζιντάν τον πήραμε από τους Γάλλους και σε εμάς έγινε ότι έγινε.

      @ Και μετά τον μοσχοπουλήσαμε. Αν θυμάμαι έγινε ρεκόρ τότε από την Ρεάλ.

      Διαγραφή
  3. Οπως τα γραφετε εχουν τα πραγματα. Εβλεπα τον αγωνα με τη Μαρσειγ και σκεφτομουνα τι θα απογινει η ομαδα αν φυγει ο Pogba. Μονος του επαιζε. Πολυ φοβαμαι (εχω ενα προαισθημα) οτι θα πουληθει για καμμια 80αρια μυρια στη Μπαρτσα και θα θεωρειται και επιτυχια. Καναμε τοσα χρονια να βγαλουμε δυο κεντρικους της προκοπης και τον ενα πηγαμε και τον πουλησαμε, λες και χρωστουσαμε κατι στους γερμανους.

    Δημητρης Λαρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς κι εμείς έτσι νομίζουμε.

      Βέβαια, δεν πρέπει να αλλάζουμε και λογική. Πρώτοι είμαστε και μάλλον πρώτοι θα παραμείνουμε. Ούτε την καταστροφή φέρνουμε (με όσα γράφουμε), ούτε τίποτα. Απλά μιλάμε για μια καλύτερη Γιούβε που όλοι ονειρευόμαστε.

      Διαγραφή