26 Αυγ 2015

Η… λευκή απεργία των τιφόζι της Ρόμα στο ματς με την Γιούβε

Τους Ultras της Ρόμα δεν τους έχω σε καμία εκτίμηση. Ο λόγος είναι απλός: είναι οι πιο ύπουλοι χούλγικαν της Ιταλίας. Την «κάνουν» χωρίς διακρίσεις και είναι από αυτούς που χρησιμοποιούν περισσότερο μαχαίρια παρά… κασκόλ.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Drugho

Εχουν περάσει αρκετά χρόνια αλλά ένα περαστικό που είχε διαδραματιστεί έξω από το Ολίμπικο δεν μπορώ να το ξεχάσω. Μια ομάδα Ρωμαίων είχαν βρει έναν οπαδό της Γιούβε σε αναπηρικό καροτσάκι, φορούσε κασκόλ, και τον είχαν χαράξει! Η εικόνα του άτυχο φίλαθλου πεσμένου στο πεζοδρόμιο, δεν μου έχει φύγει από το μυαλό.

Τα παραπάνω ανήκουν στην χουλιγκανίστικη κουλτούρας. Στην οπαδική τώρα, η κούρβα των τζαλορόσι, γιατί δεν είναι όλοι οι οπαδοί μιας ομάδας ίδιοι, είναι μια ζωντανή κούρβα, με παλμό και χρώματα. Όπως όλα τα πέταλα στην Ιταλία.

Την Κυριακή το απόγευμα, στις 7, η Ρόμα υποδέχεται την Γιούβε και οι τιφόζι των γηπεδούχων αποφάσισαν να κάνουν μια τύπου… λευκής απεργίας. Θα πάνε κανονικά στο γήπεδο αλλά χωρίς σημαίες, χωρίς συνθήματα, χωρίς κορεό.

Οι Ultras της Ρόμα διαμαρτύρονται γιατί αποφασίστηκε να μειωθεί η χωρητικότητα των δύο πετάλων στο Ολίμπικο. Η διοίκηση συμφώνησε αλλά οι οπαδοί έχουν διαφορετική άποψη και σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν με τον δικό τους τρόπο. Και επέλεξαν να μείνουν σιωπηλοί.

Σε αυτήν την κίνηση, αν και εμένα προσωπικά με χωρίζουν πολλά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα που έχουν με την δικιά μου, θα με βρουν σύμφωνο. Και τους αναγνωρίζω πως το κάνουν σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι γι’ αυτούς, το δεύτερο σημαντικό εντός έδρας της χρονιάς μετά από αυτό με την Λάτσιο.

Οι οπαδοί είναι ένα ζωντανό και ενεργό κομμάτι κάθε ομάδας. Δεν πρέπει να ακολουθούν τις λογικές της διοίκησης και οφείλουν να κρατήσουν όποιες αξίες έχουν απομείνει. Αρκεί να είναι αξίες, σημαντικές ή ασήμαντες. Είναι πολύ καλύτερο από το να ψάχνονται για φασαρίες και να κάνουν ζημιά σε αντίπαλους.

Μια που μιλήσαμε για οπαδούς που εδρεύουν στην Ρώμη, να σημειώσω πως ένα δικό μας club, οι Drughi Roma σταμάτησαν πριν λίγα χρόνια την λειτουργία τους λόγω της υποχρεωτικής χρήσης της Tessera del Tifoso.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου