14 Σεπ 2015

Αναλύοντας ένα... φανταστικό σενάριο

Σε περίπτωση που η διοίκηση της ομάδας αποφασίσει, κάτι που προσωπικά δεν νομίζω να γίνει, να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, ο Αντόνιο Κόντε θα ήταν μια ιδανική λύση για την Γιουβέντους; Το άρθρο που ακολουθεί στηρίζεται αποκλειστικά στις απόψεις που κατατέθηκαν μέσω των σχολίων στο blog της Famiglia Bianconera.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Mr. Black

Αφού ξεκαθαρίσαμε και τα είπαμε πως δεν υπάρχει θέμα προπονητή στην διοίκηση, πόσω μάλλον να ακουστεί το όνομα του τέως κόουτς μας, πάμε να δούμε γιατί θεωρώ πως δεν είναι καθόλου ιδανική λύση.

Ο Αντόνιο Κόντε, τον οποίον τιμούμε και πάντα θα τον μνημονεύουμε για το έργο του, έκανε έναν επιτυχημένο κύκλο στην ομάδα και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η παρουσία του στον πάγκο της Κυρίας. Ας θυμηθούμε όμως γιατί έφυγε. Γιατί δεν μπορούσε να κάνει το παραπάνω στην Ευρώπη, την στιγμή που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ιταλία.

Ο Κόντε ήταν αυτός που μας έφερε στην κορυφή μετά από χρόνια απραξίας και σεζόν απόλυτης αποτυχίας. Λίγοι μπορούσαν να το πετύχουν αυτό και μάλλον έπρεπε να ανήκαν στην οικογένεια της Γιούβε. Ο Κόντε ήταν ένας από αυτούς τους λίγους.

Γιατί χώρισε με την ομάδα; Θυμίζω πως το πρόβλημα ήταν η ευρωπαϊκή πορεία και διακρίσεις που δεν κατάφερε να φέρει. Η αποτυχία του στο Champions League αλλά κυρίως το στραπάτσο στο Europa League, με τον τελικό να διεξάγεται στο «σπίτι» μας, ήταν πράγματα που δεν του συγχωρέθηκαν, όσο καλά κι αν πήγε εντός συνόρων.

Τον Κόντε τον στοίχειωσε και η ατάκα πως δεν μπορείς να φας σε ακριβό εστιατόριο με 10 ευρώ στην τσέπη. Ο Αλέγκρι έφαγε. Με το ίδιο υλικό που είχε ο Κόντε, με την ομάδα που είχε χτίσει ο Κόντε. Ο Αλέγκρι, για να μην ξεχνάμε, οφείλει πολλά στην δουλειά του Κόντε. Πήρε μια στρωμένη ομάδα, έκανε κάποιες αλλαγές στο σύστημα ανάλογα με το παιχνίδι, έδωσε μια νέα πνοή, στάθηκε τυχερός και παρουσιάστηκε ικανός και προχώρησε.

Θεωρώ πως ο Κόντε θα επιστρέψει κάποια στιγμή και πάλι στο Τορίνο. Η ομάδα συνηθίζει να φέρνει πίσω προπονητές που έγραψαν λαμπρή ιστορία. Ο «Τραπ» κάθισε δύο φορές στον πάγκο της Γιούβε, όσες και ο τεράστιος Μαρτσέλο Λίπι. Νομίζω πως δύο φορές θα κάτσει και ο Κόντε. Αλλά όχι ακόμη. Είναι εξαιρετικά νωρίς. Και δεν έχει μάθει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι όταν έφυγε από τον σύλλογο. Δεν έχει αποκτήσει νέες εμπειρίες, δεν έχει δοκιμαστεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο, δεν έχει αλλάξει μυαλά.

Παράλληλα, η επιστροφή Κόντε θα μεταφραζόταν και ως μια ήττα της διοίκησης, η οποία τον ώθησε σε διαζύγιο κοινή συναίνεση πριν δύο καλοκαίρια (και αφού είχαν πουληθεί χιλιάδες διαρκείας πρώτα). Ο Αντρέα Ανιέλι δεν θα προχωρούσε σε καμία περίπτωση σε μια τέτοια κίνηση στην παρούσα φάση. Θα άνοιγε μια συζήτηση χωρίς λόγο για το αν έκανε καλά που τον έδιωξε ή αν έκανε λάθος ή, ακόμη χειρότερα, γιατί δεν έβαλε περισσότερα λεφτά ώστε να προχωρήσει με τον Κόντε.

Συζήτηση χωρίς λόγο θεωρώ πως είναι και αυτή, για το αν θα έρθει ο Κόντε ή όχι στην ομάδα. Αλλά μην ξεχνάμε πως πάντα η προπονητολογία είναι το αγαπημένο… σπορ των οπαδών. Και για εσάς και μένα. Μην ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι τόσο αγαπητό γιατί μπορούμε από το πουθενά να ανοίξουμε μια κουβέντα και να συζητάμε για ώρες. Είναι και αυτή μια πλευρά της ομορφιάς του…

5 σχόλια:

  1. Εγώ θα πρόσθετα και κάποιες ατυχείς δηλώσεις εξαιτίας της κόντρας του με τον Καπέλο.
    Επίσης για το στραπάτσο στο Europa League πιστεύετε ότι επηρεάσε η προσπάθεια της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ συγκομίδής των 100 πόντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μας φίλε FJR, η γνώμη μας είναι πως ο Κόντε δούλευε μια ομάδα πανίσχυρη επί ιταλικού εδάφους. Για τον ίδιο το μεγάλο στοίχημα ήταν να οδηγεί την Γιούβε στην κορυφή της Serie A και να είναι το αφεντικό της Ιταλίας.

      Βάσει αυτού, σίγουρα επηρέασε το «κόλλημα» των 100 βαθμών στο Καμπιονάτο αλλά νομίζουμε πως ποτέ δεν ζεστάθηκε με την διάκριση στην Ευρώπη. Ακόμη και στα λόγια του, είχε πάντα μια δικαιολογία.

      Περίμενε να επενδύσει πρώτα περισσότερα λεφτά η διοίκηση και μετά να την «ψάξει» στην Ευρώπη; Μπορεί. Η ιστορία και τα έργα του αυτό κατέγραψαν.

      Διαγραφή
    2. Ε όχι και ατυχείς δηλώσεις για τον Καπέλο. Με εκείνους τους παιχταράδες το 2005 και το 06 η ομάδα δεν μπορούσε να περάσει την Βρέντερ. Χώρια που έπαιζε και ποδόσφαιρο δεκαετίας 70. Τουλάχιστον με τον Κόντε μπήκε η μπάλα κάτω, υπήρξε passing game, άμυνα άτρωτη. Και εννοείται ότι έχει μεγάλα μείον και ο Κόντε. Και πρέπει να ψαχτεί περισσότερο σαν προπονητής.

      Δημήτρης Λάρισα

      Διαγραφή
    3. Αυτό εννοούσα
      "...η εποχή του Καπέλο είναι διάσημη μόνο για την ανάκληση των δύο πρωταθλημάτων."

      Διαγραφή
    4. Η αλήθεια είναι πως ο Καπέλο μπορούσε και έπρεπε να πετύχει περισσότερα. Είχε σούπερ υλικό και κατάφερε να αποκλειστεί από Αρσεναλ και Λίβερπουλ δύο συνεχόμενες χρονιές στο Champions League. Δεν πέτυχε τίποτα σπουδαίο με την Γιούβε.

      Διαγραφή