5 Σεπ 2015

«Μεγάλη Κυρία» ή «Γηραιά Κυρία»;

Αφορμή του συγκεκριμένου άρθρου ήταν μια επισήμανση ενός επισκέπτη-φίλου του blog, οπαδού της Λάτσιο.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Mr. Black

Μας έγραψε, λοιπόν, γιατί χρησιμοποιούμε το «Μεγάλη Κυρία» και όχι το «Γηραιά Κυρία», όπως είναι το σωστό. Πράγματι, το σωστό παρατσούκλι-προσωνύμιο είναι το δεύτερο.

Οι Ιταλοί έσωσαν στην Γιουβέντους το Vecchia Signora προσδιορίζοντας έτσι την ηλικία του συλλόγου, ενός συλλόγου που ιδρύθηκε το 1897. Μπορεί να μην ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην Ιταλία αλλά συγκαταλέγεται στις παλιές.

Στην Ελλάδα, το «Γηραιά» που ετυμολογικά στηρίζεται και με την λέξη «Μεγάλη» (ερμηνεύοντας την ηλικία όμως και όχι τα κατορθώματα) καθιερώθηκε το δεύτερο. Και μάλιστα οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, ιδίως οι νεότεροι όταν το χρησιμοποιούν νομίζουν πως ταυτίζεται με το «Grande» (μεγάλη).

Βέβαια, για όλους εμάς τους Γιουβεντίνους, και εδώ στην Famiglia Bianconera, η ομάδα θα είναι πάντα μεγάλη, μεγαλύτερη από κάθε σύλλογο. Αν και το σωστό είναι «Γηραιά Κυρία», το έχουμε μετατρέψει σε «Μεγάλη Κυρία». Δείχνει περισσότερο στόμφο. Πώς να το κάνουμε…

Το… σωστό είναι πως η Γιούβε είναι μεγάλη ομάδα. Τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος, πολύ βαριά φανέλα. Είτε «Γηραιά» την πούμε, που είναι και το σωστό, είτε «Μεγάλη», η δυναμική της δεν αλλάζει. Αλλά τουλάχιστον να γνωρίζουμε πως έχουν τα πράγματα.

7 σχόλια:

  1. Εξυπνο θέμα παιδιά. Και να είστε σίγουροι που κάποιοι δεν γνωρίζουν τις διαφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, δεν κάναμε και καμιά… ανακάλυψη. Μια τυπική αλλά ουσιαστική τοποθέτηση ήταν.

      Διαγραφή
  2. Και Μεγάλη και Γηραιά και Κυρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να είναι και ο επίλογος του κειμένου. Grazie FJR

      Διαγραφή
  3. Είναι παρμένο από τη ...Λίλιθ !!! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή