11 Αυγ 2018

Η ζωή δύο μεγάλων «στρατηγών» της Γιούβε ως παράγοντες

O Πάβελ Νέντβεντ, ο αντιπρόεδρος της Γιουβέντους, βαδίζει στα χνάρια άλλων δύο μεγάλων ποδοσφαιριστών του παρελθόντος.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Η ιστορία έχει δείξει ότι στην Γιουβέντους αθλητές που προσφέρουν και οι οποίοι -πάνω απ' όλα φέρονται αντρίκεια- ανταμείβονται. Αυτοί οι παίκτες συνήθως δεν είναι εύκολοι χαρακτήρες συνήθως. Δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε τα... καλά παιδιά.

Στους Ανιέλι αρέσουν τέτοιοι άνθρωποι και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι καλώς τους αρέσουν. Ο Πάβελ είναι αυτός ο άνθρωπος που επέλεξε ο Αντρέα Ανιέλι. Καλό είναι να θυμηθούμε αυτούς που επέλεξαν οι πρόγονοί του. Ο πατέρας Ουμπέρτο και ο θείος Τζιάνι.


Η επιλογή του Τζάνι Ανιέλι
Ο Avvocato είχε επιλέξει τον Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι. Ως ποδοσφαιριστής, τα κατορθώματά του πολλά και γνωστά. Ηγέτης της Γιουβέντους επί πολλά χρόνια, ο Μπονιπέρτι πανηγύρισε πρωταθλήματα και κύπελλα, πανηγύρισε μεγάλες νίκες επί των παραδοσιακών αντιπάλων, πανηγύρισε συνολικά 182 γκολ, επίδοση που επί πολλά χρόνια τον είχε στη πρώτη θέση των σκόρερ της Γιούβε.

Δεν είναι υπερβολή όμως να πει κάποιος ότι ο Μπονιπέρτι κατάφερε ως πρόεδρος να προσφέρει περισσότερα απ' ό,τι είχε προσφέρει ως ποδοσφαιριστής. «Μπονιπέρτι, από αύριο πήγαινε στη Γιούβε και κάνε κουμάντο σε όλους» ήταν τα λόγια του Τζιάνι Ανιέλι, όπως τα έχει πει ο ίδιος ο Τζιαμπιέρο, όταν του ανακοίνωνε ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Ο Μπονιπέρτι πήγε, ανέλαβε και σάρωσε τα πάντα. Η ομάδα του Τζοβάνι Τραπατόνι ήταν δημιούργημά του. Αυτός επέλεξε τον «Τραπ», αυτός μάζεψε στη Γιούβε ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε εντός και εκτός Ιταλίας, αυτός ήταν ο πρόεδρος που πανηγύρισε όλους τους τίτλους εντός και εκτός Ιταλίας.

Έχοντας τον χαρακτήρα που είχε και ως ποδοσφαιριστής, ο Μπονιπέρτι δε μετέδωσε απλά τη νοοτροπία νικητή. Ουσιαστικά καθόρισε το DNA της Κυρίας λέγοντας τη περίφημη φράση: «Στη Γιουβέντους το να νικήσεις δεν είναι σημαντικό, είναι το μόνο που μετράει». Και μέσα στη προσφορά του Μπονιπέρτι προς τη Γιούβε είναι ασφαλώς και η υπογραφή του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος έσπασε όλα τα ρεκόρ του Μπονιπέρτι, το 1993.


Η επιλογή του Ουμπέρτο Ανιέλι
Ο Ουμπέρτο Ανιέλι από την άλλη επέλεξε έναν άλλον παλιό παίκτη για παράγοντα. Τον Ρομπέρτο Μπέτεγκα. Ο «Μπόμπιγκολ» γεννήθηκε στο Τορίνο, ήταν Γιουβεντίνος από πιτσιρικάς και επί χρόνια ο βασικός σεντερ φορ των μπιανκονέρι.

Μέλος της ομάδας του Τραπατόνι, την οποία έχτισε ο Μπονιπέρτι, ο Μπέτεγκα κατέκτησε οποιονδήποτε διαθέσιμο τίτλο εντός και εκτός Ιταλίας. Δύσκολος ως άνθρωπος και αυτός, κλήθηκε να προσφέρει στη Γιούβε και ως παράγοντας.

Το καλοκαίρι του 1994 όταν ο Ουμπέρτο πήρε υπό την επιτήρησή του την ομάδα, ο Ρομπέρτο υπήρξε ένα από τα μέλη της Τριανδρίας, παίρνοντας τη θέση του αντιπροέδρου. Παρέα με τους Μότζι και Τζιράουντο σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή μετατρέποντας τη Γιούβε στην πιο επιτυχημένη και δυνατή ομάδα στη δωδεκαετία 1994-2006.

Με σκληρές δηλώσεις όποτε έπρεπε, όπως και με σκληρές κινήσεις όταν επίσης έπρεπε, ο Μπέτεγκα απέδειξε ότι είχε πάρει καλά όλα τα μαθήματα ως ποδοσφαιριστής από την εποχή Μπονιπέρτι.

Και ένας από τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν στην εποχή της Τριανδρίας ήταν ο Παβελ Νέντβεντ. Αυτός, που θα προσπαθήσει τώρα να βαδίσει στα χνάρια των Μπονιπέρτι και Μπέτεγκα, όπως ο Αντρέα Ανιέλι που τον επέλεξε, βαδίζει σε αυτά των Τζάνι και Ουμπέρτο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου