27 Φεβ 2016

Το δόγμα Μότζι, η πώληση Πογκμπά και πώς πρέπει να γίνει…

Οι Ισπανοί γράφουν για Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, οι Αγγλοι για Μάντσεστερ Σίτι ή Τσέλσι... Αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει με τον Πολ Πογκμπά, πάντως, είναι η Γιουβέντους και (πρέπει να) ξέρει τον τρόπο για να το κάνει.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό για έναν οπαδό από το να  διαβάζει συνεχώς μεταγραφικά σενάρια για κάποιον παίκτη της ομάδας του. Αυτό ισχύει για όλους τους οπαδούς όλων των ομάδων, όχι μόνο για την Γιούβε. Εμάς, όμως, οι μπιανκονέρι είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν και για αυτούς παρακολουθούμε τα πάντα, όπως για παράδειγμα αυτό που γίνεται με τον Πογκμπά.

Για να είμαστε ακριβείς, πριν ένα χρόνο ακριβώς το ίδιο πράγμα γινόταν (τότε έγραφαν και οι Γάλλοι για την Παρί Σεν Ζερμέν) αλλά ο Πολ είναι ακόμη στο Τορίνο και αν πιστέψουμε τον Μπέπε Μαρότα ή ακόμη και τον ίδιο τον Πογκμπά, θα είναι εκεί και σε ένα χρόνο από τώρα.

Οπως και να έχει, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον γιατί δεν είμαστε προφήτες, μάλλον δεν είναι παράλογο να πει κάποιος ότι ο Γάλλος κάποια στιγμή θα πουληθεί. Και από την στιγμή που θα πουληθεί, η Γιουβέντους θα πρέπει να φροντίσει ώστε να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά.

Οι Ιταλοί γράφουν ότι η τιμή εκκίνησης είναι τα 100 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι ο μάνατζερ του είναι ο Μίνο Ραϊόλα, μάλλον εγγυάται ότι τα λεφτά που θέλει η Γιούβε, θα τα πάρει. Και η λογική λέει ότι με τόσα λεφτά -για έναν παίκτη μάλιστα που αποκτήθηκε ως ελεύθερος- οι μπιανκονέρι μπορούν να ισχυροποιηθούν πολύ αν κάνουν τις σωστές κινήσεις.

Το παρελθόν, άλλωστε, αποτελεί οδηγό σε τέτοιες περιπτώσεις και ειδικά η πώληση του Ζινεντίν Ζιντάν το καλοκαίρι του 2001. Ο Γάλλος έφυγε για την Ρεάλ αποτελώντας την πιο ακριβή μεταγραφή εκείνη την στιγμή στα χρονικά και με τα λεφτά αυτά αποκτήθηκαν ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο Πάβελ Νέντβεντ και ο Λιλιάν Τιράμ. Δηλαδή, ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών, ένας παικταράς που πήρε Χρυσή Μπάλα και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που έπαιξαν ποτέ στην Ιταλία.

Οι κινήσεις αυτές, φυσικά, έγιναν από τον πιο έξυπνο ποδοσφαιρικό παράγοντα όλων των εποχών. Τον Λουτσιάνο Μότζι. Και αυτός είναι που δίνει τα φώτα του και στη νυν διοίκηση της Γιουβέντους ώστε να βγει κερδισμένη από ένα πιθανό deal για πώληση του Πογκμπά. Ποια είναι κατά τον Lucky Luciano η σωστή τακτική για μια τέτοια μεταγραφή;

Μα φυσικά, αυτή να γίνει... κατά τη διάρκεια της σεζόν! Ακούγεται περίεργο αλλά το σκεπτικό είναι πέρα για πέρα σωστό. Κι αν ήταν το 2001, φανταστείτε πόσο πιο σωστό είναι στο 2016, όπου το ποδόσφαιρο έχει γίνει ουσιαστικά 100% business για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Σύμφωνα με το δόγμα Μότζι λοιπόν, όταν οι μπιανκονέρι αποφασίσουν ότι είναι η σωστή σεζόν για να πουλήσουν τον Πολ, θα πρέπει να το κάνουν... Φεβρουάριο-Μάρτιο! Καμία ανακοίνωση ασφαλώς και καμία διαρροή προς τον Τύπο. Κάτι σαν συμφωνία κυρίων ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή. Την Γιουβέντους, την ομάδα με την οποία θα υπάρξει συμφωνία και το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή (μάνατζερ και οικογένεια).

Χωρίς να υπάρχει καμία επισημοποίηση λοιπόν, οι μπιανκονέρι θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει από Φεβρουάριο-Μάρτιο με την ομάδα που θα κάνει την πιο υψηλή πρόταση και από εκεί και πέρα, αφού οι Μαρότα-Παράτιτσι θα ξέρουν τι λεφτά θα έχουν ήδη στη διάθεση τους, θα πρέπει να αρχίσουν από Απρίλιο-Μάιο να συζητούν με τις άλλες ομάδες για τους ποδοσφαιριστές που θέλουν να αποκτήσουν.

Αφού θα το πετύχουν κι αυτό, στα τέλη Ιουνίου έρχεται η ανακοίνωση πώλησης του Πογκμπά και παράλληλα αυτές της απόκτησης των υποψήφιων στόχων, προλαβαίνοντας τους πάντες.

Γιατί όλο αυτό;

Γιατί αν η Γιουβέντους δεν έχει κάνει εκ των προτέρων τις κινήσεις της, κάτω από άκρα μυστικότητα, θα είναι ό,τι χειρότερο να... φωνάξει σε όλο τον κόσμο ότι πουλάει τον Πογκμπά και μετά να πάει να συζητήσει για τους παίκτες που θέλει, με τις ομάδες τους να ξέρουν ότι υπάρχουν ζεστά-ζεστά 100 ή και περισσότερα εκατ. ευρώ.

Αρα, αν η Γιούβε θέλει να πουλήσει φέτος τον Γάλλο, καλό θα είναι να το κάνει με την λογική Μότζι. Μπορεί, φυσικά, να χάσει κάποια λεφτά αν ο Πολ κάνει σπουδαία πράγματα στο Euro, το οποίο μάλιστα διοργανώνει η Γαλλία, αλλά μπορεί και να χάσει περισσότερα αν οι «τρικολόρ» και ο Πογκμπά αποτύχουν το καλοκαίρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου