29 Μαρ 2016

Η οικονομική πορεία της Γιουβέντους την τελευταία δεκαετία σε ένα γράφημα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το να μελετήσει κάποιος την οικονομική πορεία της Γιουβέντους την τελευταία 10ετία.

Στον σχετικό πίνακα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το κλαμπ, είναι φανερή η πτώση των εσόδων από το 2007 κι έπειτα, για να αρχίσει η άνοδος από το 2012.



Οχι τυχαία, την πρώτη σεζόν του δικού της γηπέδου. Στις χρονιές 2010 και 2011 τα έσοδα εμφανίζονται να ξεπερνάνε τα 200 εκατ. ευρώ αλλά ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι οικονομικές... ενέσεις της οικογένειας Ανιέλι μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς όλα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο στον αγωνιστικό τομέα...

Στον σχετικό πίνακα, με μπλε χρώμα είναι το ποσοστό επί των εσόδων που μπήκε στο ταμείο τις ημέρες των αγώνων (από εισιτήρια και γενικά αξιοποίηση του γηπέδου, όπου φαίνεται η άνοδος από το 2012 κι έπειτα), με πράσινο είναι το ποσοστό επί των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με κίτρινο το ποσοστό επί των εσόδων από τον διαφημιστικό τομέα και με πορτοκαλί τα έσοδα που φροντίζει να... δημιουργεί για το ταμείο της η Γιουβέντους μέσω χορηγιών κλπ.


2 σχόλια:

  1. Είχα διαβάσει σε άλλες ιστοσελίδες συγκριτικό πίνακα για τα έσοδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων όπου ναι μεν είμασταν στις 10 πρώτες αλλά με αρκετή διαφορά από τις βασικές μας ανταγωνίστριες.
    Είχα παρατηρήσει ότι τα έσοδα τους ήταν χωρισμένα σχετικά σε ισομερή ποσοστά (π.χ. 30% Match day,30% Broadcasting,40% Commercial) και ο λόγος που ξεπερνούσαν τα 400 εκ. ήταν τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων όπου εκεί εμείς υπολειπόμασταν αρκετά.Με λίγα λόγια εξαιτίας αυτού άνοιγε η ψαλίδα.
    Αυτό λογικά οφείλεται στη μικρότερη χωρητικότητα του γηπέδου μας,στο ίσως χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο των Ιταλών σε σχέση με Άγγλους-Γερμανούς,στον αριθμό των εντός έδρας αγώνων,στην προσέλευση κυρίως οικογενειών και όχι ultras κλπ
    Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε αλλαγές...
    Forza Juve

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, κατά καιρούς κυκλοφορούν ένα σωρό πίνακες με στατιστικά και αριθμούς. Ο καθένας κάνει τη σούμα που θέλει. Αλήθεια είναι πως είμαστε πίσω σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αιτία δεν είναι μόνο το γήπεδο (είναι σωστό αυτό που γράφεις) αλλά και οι πωλήσεις σε φανέλες.

      Αν θυμάσαι, εποχή Μπέκαμ στη Ρεάλ, έβγαλαν τα λεφτά της πολυδάπανης μεταγραφής μόνο από τις πωλήσεις της φανέλας του. Ως επίτευγμα είναι εντυπωσιακό.

      Forza Juve!

      Διαγραφή