2 Νοε 2018

Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Μαρτσέλο Λίπι

Ο Μαρτσέλο Λίπι θα είναι για πάντα ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και για τη Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε (σχεδόν) τα πάντα.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Οπως θα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο συνολικά για το ιταλικό ποδόσφαιρο, στο οποίο πρόσφερε το ένα από τα τέσσερα Μουντιάλ της εθνικής ομάδας.

Προσπαθώντας να περιγράψουμε το ποιος ήταν και είναι ο Μαρτσέλο Λίπι, εστιάζουμε σε δέκα γεγονότων, που δείχνουν τον τρόπο σκέψης του ως προπονητής και ως άνθρωπος.

Τελικοί
Στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου ο Μαρτσέλο Λίπι διατηρεί ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα σπάσει κάποιος. Ποιο είναι αυτό; Των συνεχόμενων ευρωπαϊκών τελικών. Ο «Πολ Νιούμαν» οδήγησε την Γιουβέντους σε τέσσερις σερί, κάνοντας την αρχή το 1995 με το κύπελλο UEFA και ακολούθησαν οι τρεις του Champions League. Ολα τα ρεκόρ, φυσικά, κάποια στιγμή σπάνε αλλά  η λογική λέει ότι θα περάσουν δεκαετίες για να πάει κάποια άλλη ομάδα σε τέσσερις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς.


Ρεάλ Μαδρίτης
Το 1998, λίγες μέρες μετά τον τελικό του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Λίπι δέχθηκε πρόταση από τους Ισπανούς για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία τους. Η Ρεάλ πρότεινε στον Λίπι ένα μακροχρόνιο και πλούσιο συμβόλαιο αλλά ο ίδιος απάντησε αρνητικά, εξηγώντας και το γιατί: «Ημουν στη Γιουβέντους. Και όταν είσαι στη Γιουβέντους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγεις για να πας σε κάποια άλλη ομάδα».

Φέργκιουσον
Ο Μαρτσέλο Λίπι υπήρξε κάτι σαν πρότυπο για τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον λόγω της Γιουβέντους που παρουσίασε στη δεκαετία του '90. Οπως έχει παραδεχθεί δημοσίως ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έβαζε συνεχώς τους παίκτες του να παρακολουθούν αγώνες της Γιούβε, τονίζοντας τους ότι θα είναι ευτυχισμένος αν μια μέρα έχουν την αγωνιστική και πνευματική δύναμη που είχαν οι μπιανκονέρι του Λίπι.

Πέναλτι
Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του Λίπι, ευχάριστες ή δυσάρεστες, έχουν ταυτιστεί με τη διαδικασία των πέναλτι. Ετσι πήρε το Champions League το 1996, έτσι το έχασε το 2003, έτσι πήρε το Μουντιάλ το 2006. Κι όμως, ο Μαρτσέλο ποτέ δεν έβαζε τους παίκτες του να εκτελέσουν πέναλτι στις προπονήσεις την παραμονή των τελικών. «Αν το έκανα, θα ήταν σαν να έλεγα στους παίκτες μου ότι δεν πιστεύω πως μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο σε 90 ή 120 λεπτά», έχει πει για να εξηγήσει αυτή την απόφαση του.


Ιντερ
Οταν το καλοκαίρι του 1999 απάντησε θετικά στην πρόταση του Μάσιμο Μοράτι και ανέλαβε την Ιντερ, πολλοί πίστεψαν ότι η επιστροφή του στο Τορίνο ως αντίπαλος θα ήταν πολύ δύσκολη. Κι όμως δεν ήταν. Οι Γιουβεντίνοι αγάπησαν τόσο πολύ τον Λίπι ώστε να μην του κρατήσουν κακία για την απόφαση του να αναλάβει τους νερατζούρι. Σε αυτό τον πάγκο, άλλωστε, απέτυχε οπότε... όλα καλά! Ο Μαρτσέλο Λίπι είναι από τους λίγους που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να πάνε σε οποιοδήποτε ομάδα χωρίς να ανησυχούν για το αν θα χαλάσουν οι σχέσεις τους με τους τιφόζι της Γιούβε.

Ρεκόρ
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Λίπι πέτυχε πάρα πολλά και θα μπορούσε και πολλά περισσότερα, αν ήταν πιο τυχερός σε κάποιους ευρωπαϊκούς τελικούς με την Γιουβέντους. Οπως και να έχει, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια τεράστια καριέρα στους πάγκους αλλά και για ακόμη ένα ρεκόρ. Ο «Πολ Νιούμαν» είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει Champions League σε δύο διαφορετικές ηπείρους (το πήρε και στην Ασία με την Γκουάνγκζου) και Μουντιάλ! Αν πήγαινε σε καμία ομάδα της Αργεντινής ή της Βραζιλίας, σίγουρα θα έπαιρνε και το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Παρέα
Είναι λάτρης της πειθαρχίας αλλά πάνω από όλα του αρέσει να υπάρχει κλίμα παρέας στις ομάδες του και να είναι όλοι ενωμένοι. Για να το καταφέρει μάλιστα αυτό στο ξεκίνημα του στη Γιουβέντους, πήρε μια απόφαση που δεν συνηθίζουν οι προπονητές. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια των ξενοδοχείων στις αποστολές της ομάδας δεν ήταν ποτέ τα ίδια. Σε κάθε ταξίδι των μπιανκονέρι εντός ή εκτός Ιταλίας ο κάθε παίκτης είχε και διαφορετικό συγκάτοικο κάθε φορά, καταφέρνοντας στο τέλος να τους κάνει όλους φίλους μεταξύ τους.


Βουτιά
Απολύτως σοβαρός αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και χαβαλέ όταν έπρεπε. Οπως, για παράδειγμα, μετά την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ 2006 μετά το αξέχαστο 2-0 της Ιταλίας επί της Γερμανίας στον ημιτελικό του Ντόρτμουντ. Οπως έχει αποκαλύψει ο Τζανλούκα Τζαμπρότα, ο Λίπι είχε υποσχεθεί στους παίκτες του όταν πάρουν την πρόκριση για τον τελικό αποκλείοντας την διοργανώτρια Γερμανία, θα βουτούσε στη λίμνη του ξενοδοχείου που είχε καταλύσει η αποστολή. Εννοείται, φυσικά, ότι έκανε πράξη την υπόσχεση του!

Βιέρι
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές και όταν κάποτε τον ρώτησαν ποιος ήταν ο πιο επαγγελματίας, εξέπληξε με την απάντηση του: «Ο Κριστιάν Βιέρι. Ερχόταν νωρίτερα από όλους στην προπόνηση, έφευγε αργότερα από όλους, τηρούσε πάντα τα ωράρια παραμονές των αγώνων και γενικά ήταν απολύτως τυπικός σε όλα. Και να σκεφτείτε ότι κάποτε λίγο έλειψε να πλακωθούμε σε ένα εστιατόριο στο Τορίνο γιατί θεωρούσε ότι τον αδικούσα».

Ανιέλι
Οταν υπέγραψε στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 1994 και ανακοινώθηκε η πρόσληψη του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του, που είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα, για να προσευχηθεί. Ενδιαφέρον έχει ο λόγος που έκανε κάτι τέτοιο, όπως τον έχει εξηγήσει ο ίδιος σε συνέντευξη του: «Ο πατέρας μου αντιπαθούσε τη δύναμη, τους ανθρώπους που είχαν δύναμη και όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δύναμη, η οικογένεια Ανιέλι έρχεται αμέσως στο μυαλό όλων. Πήγα, λοιπόν, στον τάφο του πατέρα μου και προσευχήθηκα για να καταλάβει την απόφαση μου να υπογράψω στη Γιουβέντους και να με στηρίξει. Προφανώς το έκανε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου