7 Νοε 2018

Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Αντρέα Ανιέλι

Ανέλαβε το 2010 και σχεδόν οκτώ χρόνια μετά, οι τίτλοι μιλάνε για την δουλειά του. Ο Αντρέα Ανιέλι είναι αυτός που επανέφερε την Γιουβέντους στην κορυφή και αυτός που θα πρέπει να κατακτήσει και την Ευρώπη.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Το πώς ήταν η κατάσταση μετά το 2006, το θυμόμαστε όλοι... Αυτό το χάος που επικρατούσε σε όλα τα επίπεδα και ειδικά οικονομικά, κάποιος έπρεπε να το συμμαζέψει και καταλληλότερος από έναν Ανιέλι, δεν υπήρχε.

Ο Αντρέα μπήκε μπροστά τον Μάιο του 2010, έζησε μια εφιαλτική πρώτη σεζόν ως πρόεδρος αλλά μάλλον ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο για να μάθει και να οδηγήσει τη Γιουβέντους στις επιτυχίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη δουλειά να κάνει και ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτός είναι πλέον ο μεγάλος του στόχος...

Πάμε να δούμε... στα γρήγορα, μέσα από δέκα πράγματα, ποιος είναι ο πρόεδρος της Κυρίας.

Ανιέλι ο 4ος
Με την ανάληψη της προεδρίας της Γιουβέντους, τον Μάιο του 2010, έγινε ο 4ος Ανιέλι που περνάει από αυτή τη θέση. Είχαν προηγηθεί ο παππούς Εντοάρντο, ο θείος Τζιάνι και ο πατέρας Ουμπέρτο. Ο Αντρέα, πάντως, έγινε ο Ανιέλι που πήρε πρωτάθλημα γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο: Στη 2η χρονιά του ως πρόεδρος.


Νέα εποχή
Ως πρόεδρος, ο Αντρέα Ανιέλι μπορεί να καμαρώνει ότι είναι αυτός που σηματοδότησε την είσοδο της Γιουβέντους στη νέα εποχή, μετά τον εφιάλτη λόγω των αποφάσεων που πάρθηκαν το 2006. Είναι αυτός που εγκαινίασε το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ιταλία, αυτός που επανέφερε την Γιούβε στην κορυφή με το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2006, αυτός που ως πρόεδρος πανηγύρισε το 10ο κύπελλο.

Απλά... Αντρέα
Μπορεί να είναι Ανιέλι αλλά για πολλούς από τους υπαλλήλους της Γιουβέντους, τους παλαιότερους, είναι απλά ο Αντρέα. Οπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2012, από μικρός τριγυρνούσε στα γραφεία της Γιούβε και ήξερε τους περισσότερους, οι οποίοι τότε τον φώναζαν με το μικρό του όνομα. Οταν έγινε πρόεδρος, τους ζήτησε να συνεχίζουν να τον αποκαλούν «Αντρέα» και όχι «πρόεδρε» ή «κ. Ανιέλι».

Philip Morris
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έκανε το... αγροτικό του στη Philip Morris. Εκεί γνώρισε και την Εμα Γουίντερ, την οποία τελικά παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 2005 και με την οποία έχει κάνει τα δύο παιδιά του. Με την Αγγλίδα, πάντως, χώρισε πριν -περίπου- ενάμιση χρόνο καθώς ερωτεύτηκε την τουρκάλα Ντενίζ Ακαλίν.


Χωρίς σωματοφύλακες
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο Αντρέα Ανιέλι άργησε πολύ να αποκτήσει προσωπική φρουρά. Εχει εξηγήσει σε συνέντευξη του ότι ήταν ανέκαθεν άνθρωπος χαμηλών τόνων και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστοι ανώνυμοι να μπορούν να τον αναγνωρίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να έχει σωματοφύλακες. Αυτό άλλαξε από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Γιουβέντους.

Γκολφ
Το ποδόσφαιρο είναι η πρώτη του αγάπη σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό αφού από πιτσιρικάς ήταν στο γήπεδο για να παρακολουθεί τους αγώνες της Γιούβε. Με τα χρόνια, όμως, απέκτησε κι άλλες και συγκεκριμένα το γκολφ. Παίζει όποτε βρίσκει ευκαιρία, διοργανώνει μεγάλα τουρνουά στην Ιταλία και οι μεγαλύτερες κόντρες του είναι ή ήταν με τους Πάβελ Νέντβεντ, Τζανλούκα Βιάλι, Μάσιμο Μάουρο, Μισέλ Πλατινί και... Γιόχαν Κρόιφ.

Ferrari
Πλην της Γιουβέντους, έχει πάθος από μικρός με την Ferrari, η οποία επίσης ανήκει στην οικογένεια του. Δεν είναι λίγοι αυτοί, μάλιστα, που θεωρούν ότι η Σκουντερία θα είναι το μέλλον του, προβλέποντας ότι μόλις θεωρήσει ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος του στους μπιανκονέρι, θα αναλάβει να κατακτήσει τίτλους και στη Formula 1.


Φιλίες
Εχοντας το προνόμιο να... μπαινοβγαίνει στα άδυτα της Γιουβέντους από την παιδική ηλικία, ο Αντρέα Ανιέλι έγινε φίλος με πολλούς από τους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τους μπιανκονέρι από την δεκαετία του '90 κι έπειτα. Δύο ήταν αυτοί, πάντως, με τους οποίους είχε πάντα ξεχωριστή σχέση. Ο ένας είναι ο Πάβελ Νέντβεντ, με τον οποίο είναι κολλητός ακόμη και σήμερα. Ο άλλος ήταν ο... Αντόνιο Κόντε. Οχι και οι καλύτερες σχέσεις πλέον...

Triade
Το καλοκαίρι του 2006, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο που έφερε τις γνωστές αποφάσεις, ο Αντρέα διαχώρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση του από τον Τζον Ελκαν και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Τριανδρίας. Οχι μόνο επειδή οι Λουτσιάνο Μότζι, Αντόνιο Τζιράουντο και Ρομπέρτο Μπέτεγκα ήταν επιλογές του πατέρα Ουμπέρτο αλλά κι επειδή πίστευε εξαρχής ότι η καλύτερη στρατηγική για την Γιουβέντους ήταν να στηρίξει τους ανθρώπους της και όχι να ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Ο ξάδερφος Ελκαν δεν τον άκουσε και τα είδαμε τα αποτελέσματα...

UEFA
Από την πρώτη του μέρα ως πρόεδρος της Γιουβέντους, ο Αντρέα έβαλε ως στόχο να ξανακάνει αξιόπιστη την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτού, φυσικά, ήταν και η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές Αρχές και το κατάφερε σε ένα μεγάλο βαθμό. Είναι ηγετικό στέλεχος της κεντρικής επιτροπής (άτυπο Δ.Σ.) της UEFA και γενικά θεωρείται και είναι ο πιο αξιόπιστος παράγοντας ιταλικής ομάδας στην Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου