11 Μαΐ 2016

Το καταραμένο νησί που όποιος πλούσιος πάτησε το πόδι του, κάτι έπαθε…

Μπορεί να υπάρχει νησί που να μεταφέρει στους ιδιοκτήτες του την «κατάρα» που κουβαλάει. Αν δούμε την ιστορία του νησιού La Gaiola, τότε ίσως και οι πιο κακόπιστοι να αλλάξουν άποψη.

Το La Gaiola βρίσκεται κάτω από τη Νάπολη. Αποτελείται από δύο βραχονησίδες που τις αγκαλιάζουν τα υπέροχα νερά της Μεσογείου. Φαίνεται ειδυλλιακό και διαφορετικό.

Η ιστορία του ξεκινά το μακρινό 1800. Τότε ήταν που κατοικήθηκε για πρώτη φορά. Ένας ερημίτης αποφάσισε να το «πατήσει». Από τότε η φήμη του νησιού συνδέθηκε με θανάτους και η «κατάρα» άρχισε να παίρνει διαστάσεις.



Και αν ο ερημίτης ήταν μια ανώνυμη περίπτωση τόσο μακρινή που θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί τα γεγονότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, τα όσα συνέβησαν στους μετέπειτα «επώνυμους» και πλούσιους ιδιοκτήτες του, είναι μια μυστήρια πραγματικότητα.


Τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, ένας πάμπλουτος Ελβετός ονόματι Χανς Μπράουν αγοράζει το νησί. Ο ίδιος βρέθηκε νεκρός τυλιγμένος σε μια κουβέρτα και λίγο αργότερα βρέθηκε πνιγμένη και η γυναίκα του!



Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Γερμανός Οτο Γκρούνμπακ. Πέθανε και αυτός στο νησί. Από καρδιακή προσβολή. Ήταν ο τρίτος θάνατος πλούσιου πάνω στο νησί. Η «κατάρα» είχε αρχίσει να εξαπλώνεται…



Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο επιχειρηματίας-φαρμακοβιομήχανος Μορίς Σαντόζ. Ενώ είχε στην κατοχή του τους τίτλους του νησιού, μπήκε σε ψυχιατρείο της Ελβετίας και τελικά αυτοκτόνησε. Ακολούθησε ο βαρώνος Καρλ Πολ Λάνγκχαϊμ. Και αν γλίτωσε τη ζωή του όσο ήταν στο νησί, υπέστη μια απίστευτη οικονομική καταστροφή καθώς έχασε όλη την περιουσία του.



Για αρκετά χρόνια το νησί έμεινε ακατοίκητο και χωρίς ιδιοκτήτη. Η κακή του φήμη ήταν τόσο δυνατή που απέτρεπε τους ενδιαφερομένους να «επενδύσουν» σε αυτό.


Κάποια στιγμή πέρασε στην ιδιοκτησία του Τζάνι Ανιέλι.



Το μεγάλο αφεντικό της FIAT και της Γιουβέντους βιώσε εκείνα τα χρόνια τον θάνατο-αυτοκτονία του γιό του, Εντοάρντο, αλλά και τον θάνατο του ανιψιού του, Τζοβανίνο, που τον έβλεπε ως διάδοχο στις επιχειρήσεις του. Το 2003 πέθανε και ο ίδιος.



Οι τίτλοι του νησιού πέρασαν στον Πολ Γκετί του οποίου ο εγγονός έπεσε θύμα απαγωγής ενώ ο τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο Τζιανπασκουάλε Γκραπόνε ο οποίος έχασε όλη του την περιουσία και βρέθηκε στη φυλακή!



Από τότε μέχρι σήμερα, το νησί με τους πολλούς θανάτους και τις μεγάλες καταστροφές που έφερε στους ιδιοκτήτες του παραμένει ακατοίκητο. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, το 2009, η «κατάρα» του ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά μια διπλή δολοφονία.


Ο Φράνκο Αμπρόζιο και η γυναίκα του Τζιοβάνα Σάκο βρέθηκαν νεκροί στη βίλα τους. Έμεναν ακριβώς απέναντι από το νησί La Gaiola…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου