7 Ιουλ 2016

Πώς η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο απειλεί να τινάξει την Ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στο Καμπιονάτο

Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας παραπαίει. Κρέμεται από μία κλωστή γεγονός που επηρεάζει και ολόκληρη την Ευρωζώνη, αφού η γειτονική χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

Η Monte dei Paschi di Siena, γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο, έχει εκκαθαριστεί δύο φορές από τις ιταλικές αρχές, ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι πρέπει να βάλει στην άκρη επιπλέον 10 δισ. δολάρια για κόκκινα δάνεια, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας που ιδρύθηκε το 1472, υποχώρησε 13% σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την αποκάλυψη της προειδοποίησης της ΕΚΤ, παρασέρνοντας τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Η  Monte dei Paschi di Siena διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιό της θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση κεφαλαίου 2-3 δισ. ευρώ. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δημοσίευμά της η La Stampa, η οποία δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή, ανέφερε πως το ΔΣ της τράπεζας θα ανακοινώσει την απόφαση αυτή μετά το πέρας της σημερινής του συνεδρίασης.

Κρίσιμη συνεδρίαση
Το ΔΣ της Monte dei Paschi di Siena συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει την απάντηση που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ζητήσει μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% μέχρι το 2018, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Πίεση στις ιταλικές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάσει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και η παροχή κεφαλαίων στην Monte dei Paschi di Siena, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μικροεπενδυτές δεν θα επωμιστούν το κόστος στην περίπτωση διάσωσης.

Οι Ιταλικές τράπεζες πιέζονται από τα 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, νούμερο που σύμφωνα με τους Financial Times είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Οι φόβοι για bunk run στην Ιταλία στη σκιά τεράστιων προβλημάτων είναι μεγάλοι…

Ο αντίκτυπος στο ποδόσφαιρο
Βάσει όλων αυτών των δραματικών εξελίξεων, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο και το ιταλικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε για μια αγορά πολλών εκατομμυρίων. Ήδη οι επενδύσεις στο calcio γίνονται με το σταγονόμετρο και μια αρνητική εξέλιξη θα τρέναρε ακόμη περισσότερο τις ορέξεις ων αφεντικών της Serie A.

Βρισκόμαστε στο πρώτο 10ημερο του Ιουλίου και παρατηρούμε πως στο μεταγραφικό παζάρι δεν έχει γίνει κάποια συγκλονιστική μεταγραφή σε ό,τι αφορά το χρηματικό ποσό. Οι ιταλικές ομάδες όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν τη λογική της… λιτότητας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δε φέρονται διατεθειμένες να ξοδέψουν περισσότερα απ’ όσα θα βάλουν στα ταμεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου