15 Δεκ 2018

Δε βαριούνται να λένε πως στο Τορίνο υπάρχουν περισσότεροι οπαδοί της γκρανάτα; Η αλήθεια γύρω από ένα μύθο

Ο Ιαν Ρας είναι ο τελευταίος που είχε αναφέρει την ατάκα πως οι τιφόζι της γκρανάτα είναι περισσότεροι. Εχουν περάσει δύο χρόνια και κάτι..

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Ο Ουαλός θα ήταν καλύτερο να θυμόταν -αλλά και να εξηγήσει στους νεότερους- πως… κατάφερε να πάει στη Γιουβέντους με τη φήμη του σούπερ σέντερ φορ και πέτυχε τόσα λίγα γκολ. Δε λέει κανείς πως ο Ρας ψεύδεται αλλά η εικόνα που έχει στο μυαλό του είναι πριν από… 30 χρόνια.

Του πέρασε ποτέ από το μυαλό πως ίσως να έχουν αλλάξει τα πράγματα; Πως πέρασαν ένα σωρό παικταράδες, πως η ομάδα πήρε τόσες κούπες και η κατάσταση έχει αλλάξει. Πότε περπάτησε τελευταία φορά στους δρόμους και αφουγκράστηκε τα ποδοσφαιρικά πάθη της πόλης;

Αλήθεια είναι πως τις προηγούμενες δεκαετίες οι οπαδοί της Τορίνο και της Γιουβέντους ήταν μοιρασμένοι. Ο βασικότερος λόγος ήταν ένας και δεν έχει μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο. Ταξικό ήταν το θέμα και όχι πως τους γοήτευε η μπάλα που έπαιζε η Τορίνο.


Οι περισσότεροι απασχολούνταν στα εργοστάσια της FIAT των Ανιέλι και αρκετοί από αυτούς προέρχονταν από το νότο, ως εσωτερικοί μετανάστες, για να βρουν μεροκάματο. Και ναι, αρκετοί από αυτούς δεν υποστήριζαν την ομάδα του αφεντικού αλλά τον αντίπαλο. Ήταν επιλογή κουλτούρας.

Εδώ και πολλά χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Η Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι, τους Ζινεντίν Ζιντάν, η Γιουβέντους του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, του Τζανλουίτζι Μπουφόν, η Γιουβέντους των πρωταθλημάτων και των επιτυχιών αλλά και η μετάλλαξη της κοινωνίας έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα. Ταξικά ταμπού δεν υπάρχουν πλέον…

Φυσικά και υπάρχουν οπαδοί της Τόρο. Και είναι και φανατικοί και καλή εξέδρα φτιάχνουν στο ντέρμπι του Πιεμόντε. Δεν είναι όμως περισσότεροι σε καμία περίπτωση. Αν βρεθείς στο Τορίνο και περπατήσεις στην πόλη, από τους κεντρικούς δρόμους μέχρι τα στενά ή τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές στα περίχωρα, το Τορίνο μυρίζει Γιουβέντους και όχι γκρανάτα.

Ο Ιαν Ρας, πάντως, έχει ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια λιγότερο από πολλούς στην πόλη της Γιουβέντους. Μια πόλη που δεν του θυμίζει και τίποτα καλό. Για την ακρίβεια του θυμίζει μια από τις χειρότερες χρονιές της καριέρας του. Δεν το είπε εκδικητικά ο άνθρωπος.

Αλλά δε σημαίνει πως έχει αίσθηση του σήμερα…

Το πώς ξεκίνησε και συντηρήθηκε αυτό στην Ελλάδα, είναι μια άλλη ιστορία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου